top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

Szigethalom helyi járat

Frissítve: 2020. nov. 17.

Szigethalomnak nincs helyi járata.


A cikket formálisan a fenti mondattal rövidre is lehetne zárni: a településnek valóban nincsen közszolgáltatási szerződés alapján közlekedő, meghirdetett helyi járata. Hogy ennek mi az oka, nem tudtam kideríteni. Azonban van nyolc, helyközi vonalszámozás alá 2007-ben bevont regionális járat, ami voltaképpen a térség három településének (Szigetszentmiklós, Szigethalom, Tököl) „3-in-1” helyi járatának nevezhető:

  • 677: Szigetszentmiklós városháza (iskola) – Teleki utca – Szigetszentmiklós városháza;

  • 682/683: Szigetszentmiklós városháza – Ádám Jenő sétány – Boglya utca – Szigetszentmiklós városháza;

  • 684: Szigetszentmiklós városháza – Csépi út – Szigethalom;

  • 685: Szigetszentmiklós városháza – Bucka tó (utoljára közlekedett: 2015. július 31-én);

  • 692 – 696: Szigethalom, autóbusz-állomás – Csillag utca – Nyár utca – Tökökli Parkerdő – Szigethalom, autóbusz-állomás;

  • 693: Szigethalom, autóbusz-állomás – Nyár utca – Szigethalom autóbusz-állomás.

Ezúttal nem kellett túlzottan keresni a vonalhálózatról térképet – fentebb Szigethalom "helyi" és helyközi járatai. Forrás: Volánbusz Zrt.

A Szigetszentmiklóson áthaladó járatok. Forrás: Volánbusz Zrt.


Ugyanakkor a településeken áthaladó „valóban” helyközi buszok is kardinális szerepet kapnak a helyi utazási igények kielégítésében (lásd a fenti térképen): a 673-as, 674-es, 690-es járatok, valamint a „kék volánbuszosnak” nevezhető 38-as és 238-as járat is, 2014 augusztusától. Természetesen még számos további járat halad keresztül, csak a legsűrűbben közlekedő járatokat emeltem ki.


A járatokat a területileg illetékes volántársaság látja el – Volánbusz Zrt., nem meglepő módon – a szigethalmi üzemegységből kiállított autóbuszokkal. Azt, hogy mióta léteznek a "helyi" járatok, nem tudtam meg a Cégtől, a korábbi járművek viszont valószínűsíthetően 260.32-esek és 280-asok voltak.

Manapság pedig elég vegyes a felhozatal, kis túlzással az összes, városi vagy elővárosi, a telephelyen honos szóló típus megfordult a helyi járaton. A soroksári Auchan-járatról felszabadult két MAN SL222-es került a 692, 694, 695, 696-os járatokra, majd a norvég Volvók érkeztével kerültek leváltásra.


Kifejezetten csuklós járat csak a 693-as, melyre legalább egy évtizede majd’ mindennap az FCL-756-os Ikarus 435-ös jut.


A nagybuszos járatokon felül a Szigetszentmiklósra „átrohanó” járatok (682, 683, 684) kis befogadóképességű busszal vannak kiadva. Négy ilyennel dolgozik a Cég, egységesen Mercedes Sprinterek (illetve Sprinter-alapú kisbuszok), viszont eltérő kivitelűek.


Három sárgában, a Cég tulajdonában közlekedik (NDM-871, NEN-103, NEN-104), kettő pedig fehérben (LJY-459, NCN-399 [VDL Kusters MidCity]). Utóbbi béreltként, egy Peugeot Boxer Durisotti-val (MVA-222) karöltve, melyet időközben visszaszolgáltattak. További két midit bérelnek/béreltek a Szalai Busz Kft-től (MON-779 és MSL-197, Mercedes Sprinterek), melyek közül előbbi már visszakerült a tulajdonosához, utóbbi még a Volánbusz Zrt-nél szolgál.


A másik bérelt Sprinter. Fotó: Bohus Dávid.


Az új Sprinterek előtt egy Volkswagen LT 46-os is dolgozott a kisbuszos járatokon.

Fotók: Bohus Dávid.



863 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page