top of page
  • Dóczi Balázs

Sétahajózás az Andrássy úton? | Bemutatkozik a SwimBus 12.01

Budapesten rengeteg turisztikai célokat szolgáló, úgynevezett városnéző autóbusz üzemel. Megtalálható köztük az elektromos mikrobuszoktól kezdve a nyitott emeletes buszokon át a bulizni vágyóknak készült koktél- és sörbuszokig minden. Ám eddig csak egy olyan mosolygós sárga autóbusz járta Budapest utcáit, amely nemcsak hogy képes volt a Dunába hajtani (ez még a fentieknek is menne), hanem onnan önerőből, biztonsággal ki is tudott kapaszkodni. Ez a tény változott meg 2021. 06. 17-én, amikor hivatalosan bemutatták a SwimBus SB 12.01 típusú kétéltűt, amely létét ugyan a RiverRide-nak köszönheti, ám műszaki megoldásaiban azon bőven túlmutat. Cikkünk első részében a jármű létrejöttének előzményeit mutatjuk be, a jármű műszaki részleteit a második részben olvashatják.


Amikor a RiverRide a kontinensen elsőként üzembe állt 2009. szeptemberében, utasai nem is sejtették, hogy az első vízbecsobbanást megelőzően közel két éven át tartó heroikus munka folyt rajta, mind fizikailag, mind engedélyezésekkel kapcsolatban. A Máltán épült Amphicoach 12 GTS típusú jármű ugyanis félkész állapotban került Budapestre, bármi nemű papírok- és műszaki dokumentáció nélkül. Ezt Galla Gábortól tudtuk meg, aki RiverRide Kft.- valamint a SwimBus International Kft. tulajdonosa. Galla úr korábban a Helia Hotel igazgatója volt és ekkor fogant meg benne a gondolat, hogy Budapest látképe a Dunáról a legszebb, ám nem minden nevezetesség látható a vízből, így hát a fent említett akadályok ellenére belefogott a kétéltű városnéző jármű üzemeltetésébe. A buktatókat végül sikeresen leküzdötték és a RiverRide megkapta a közúti rendszámát (LOC-182) is, valamint bolgár zászló alatt hajózási lajstromba is vették (BG LOM 47000270).

A "mosolygós sárga busz" a Duna partján.


Az Amphicoach 12 GTS egy 12 m hosszú, személyzettel együtt 46 fő befogadására alkalmas kétéltű jármű, melyet egy skót mérnök álmodott meg, aki aztán fiával együtt fogott bele a kivitelezésbe. Mint más kétéltű társai, a 12 GTS is teherautó alvázra épül, ez jelen esetben egy Iveco Eurocargo volt, amely a motorjával-, futóműveivel-, valamint alvázával járult hozzá a kétéltű elkészültéhez. A máltai gyárban az alvázra egy brit hajómérnök által tervezett hajótest épült alumíniumból, majd ebbe a hajótestbe visszahelyezték az Iveco Cursor motort, nagyságrendileg a jármű közepébe. A 6 hengeres turbódízel motor egy PTO (Power Take Off, ami lényegében egy kiegészítő kihajtás a főtengelyről vagy a nyomatékváltó kihajtótengelyéről) egységen keresztül meghajtja a hajótest végében elhelyezett olasz, Castoldi Jet gyártmányú vízsugárhajtóművet. A hajótest felépítménye azonban már nem teljesen saját tervezés, ehhez felhasználtak egy szénacél-vázas kínai gyártmányú autóbuszt, a Zonda Bus YCK6116HGL modelljét. A konstrukció – bár bevált – nem hibátlan. Fő hátránya városi kátyús utakat nem szerető 19,5”-os felnik használata (melyek miatt az utas szárazföldön is hajóban érzi magát). Továbbá hátrányként említik még a SwimBushoz képest, hogy ezt a járművet csupán egy vízsugárhajtómű hajtja. Azonban félreértés ne essék, ez is bőven elegendő egy ekkora méretű vízi jármű manőverezéséhez.

A sárga kétéltű hatalmas siker lett, túlzás nélkül állítható, hogy a világ minden tájáról érkeznek rá vendégek. A jelenleg 11 éve üzemelő jármű körülbelül 13 000 csobbanáson van túl ezalatt több, mint 400 000 turista élvezhette róla a dunai panorámát. Nagyjából 7 éve két német befektető kereste fel a RiverRide-ot, nem pusztán utazási szándékkal. Hamburgban szerettek volna hasonló szolgáltatást beindítani, ehhez kerestek megfelelő járművet. Galla úr nem az Amphicoach-ot ajánlotta, hanem az addigi üzemeltetési tapasztalatokat felhasználva egy teljesen új, átdolgozott típust ígért a németeknek. Így született meg az első SwimBus, az SB 12.00 (SB 120-ként is említik) amely egyedi járműként (típusengedély nélkül) került forgalomba.

Swimbus 12.00 (SB 120) az építés különböző fázisaiban, tesztelés közben, végül pedig tréleren úton Hamburgba.


A SwimBus SB 12.00 műszakilag valóban túlszárnyalta az Amphicoach 12 GTS-t. Felépítésében hasonlít a két jármű, hiszen az SB 12.00 is teherautó alvázra épült (MAN TGM 18.290), viszont ebbe a járműbe már három dízelmotor került beépítésre. Ezek közül egy (az MAN) a közúti hajtást biztosítja, a másik két Steyr gyártmányú motor 1-1 Castoldi Jet vízsugárhajtóművet hajt meg a hajó farában. 

A hajótest ebben az esetben, Salgótarjánban készült el egy tengerjáró hajótest modulok gyártásával foglalkozó cégnél, szénacélból, Barta Péter főkonstruktőr tervei alapján. A felépítmény az Auto Rad Controlle Kft. tervezésében Mátyásföldön készült el rozsdamentes acélból. Érdekesség, hogy az esetleges motorkiemelések lehetővé tételére a jármű felépítménye csavarkötéssel illeszkedik a hajótestre. 

Fontos megemlíteni, hogy az Amphicoach-nál hátrányként említett kis átmérőjű kerekeket ez a jármű nem örökölte, hiszen 22,5”-os polírozott Alcoa alufelniken gördül. Bár a kétéltű itthon nem teljesített utasforgalomban szolgálatot, még hazánkban kapta meg első forgalmi rendszámát (NEW-642, később HH-SV 5250), ez a leendő tulajok kifejezett kérése volt. Hajózási lajstromszámot (BG LOM 47000293) is itthon kapott, igaz nem a magyar, hanem a bolgár hajózási hatóság vizsgáztatta. Az első magyar úszóbusz hosszú és alapos tesztelést követően, 2015. 10. 25-én este kelt útra új hazája felé.

Swimbus 12.00 (SB 120) Hamburgban.


A SwimBus 12.00 sikere Hamburgban mindent elsöprő volt. A budapesti „testvérénél” némileg csekélyebb befogadóképességű (39 fő utas + 2 fő személyzet) jármű forgalomba állításától kezdve szinte folyamatosan teljes kapacitáson üzemel, nyári időszakban szabályos várólisták alakulnak ki rá. Kis érdekesség, hogy amikor az MAN német munkatársai megtudták, hogy a kétéltű az ő alvázukra épült, kis híján „nevükre vették” a buszt, még egy reklámfilmet is forgattak róla. Az MAN-nel közös gyártás végül elmaradt, viszont a német befektetők olyannyira elégedettek lettek a „Hafencity Riverbus”-szal, hogy magyar partnereikkel együtt megalapították a SwimBus International Kft.-t.


Az új cég rövidesen megkezdte egy továbbfejlesztett SwimBus – az SB 12.01 típus – tervezését és építését, melynek első darabja reményeik szerint szintén Hamburgban állna majd forgalomba. Azonban a jármű egy ideig még biztosan Fővárosunkban marad utasforgalmi tesztelés céljából, így alkalmanként a hazai közönség is kipróbálhatja a RiverRide járatán.


Az új kétéltűről cikkünk második részében olvashat részletesen.

377 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page