top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

Nizza villamosa

Frissítve: 2020. nov. 17.

Előzmények [1]

A városban nem elsőként utazhatnak a helyi lakosok villamossal: az idősebb generáció még emlékezhet a korábbi, 11 vonalból (!) álló hálózatra, mely (1879)-1900-1953 között üzemelt. Ez a környező településekre is kijárt, így részint „HÉV” is volt. 1900-ban került villamosításra, előtte ló vontatta kocsik járták a vonalakat. 1929-tól kezdve a busz üzemeltetése olcsóbbnak bizonyult (illetve egyes vonalakat trolibuszok váltottak fel), így fokozatosan kezdte kiszorítani a villamosokat közlekedésből, míg 1934-re teljesen eltűnt az elővárosi villamoshálózatuk, majd a második világháborúban megtépázott vonalakat a háború végét követően végleg bezárták.


Manapság – az újranyitás

Nem csupán a „reneszánsz” miatt építették a villamost: a tengerparti városnak komoly gondjai voltak a közlekedés lebonyolításával. Elsőként 1997-ben orvosolták ezt részlegesen azzal, hogy elkülönített buszsávokat hoztak létre a frekventáltabb vonalakon, majd 1998-ban tanulmány született a villamoslétesítést illetően [2]. 2005-ben indult meg az építkezés a 21 megállós vonalon.


Az új villamosvonalat 2007. november 24-én adták át utasforgalomra. A dombos városszerkezet miatt U-alakúra tervezték a vonalat, mely így a város központjában fut végig lényegében. Négy autóbuszvonalat váltott ki a 8,7 kilométer hosszú a vonal, melyen 2011-ben 90 000 utast számoltak naponta. A tervezettnél is nagyobb kihasználtság következtében újabb szerelvényeket vásároltak 2010-ben a korábbi 20 darab mellé, s a 7 perces követési időt (csúcsidőben) 4 percre csökkentették.

"Esti szieszta", avagy eltűnt mindenki a belvárosból egy kép erejéig.


A járművek egyébként francia gyártmányúak, az Alstom Citadis családjának egy speciális, Nizza részére kialakított változata, melyek 5 modulból állnak, egyenként 33 méteresek, és akkumulátoros (Ni-Mh) üzemben is képesek haladni (a Massena téren [Place Massena] ugyanis nem építették ki a felsővezetéket városképi okokból [3]).


A városvezetés tervei között szerepel további vonalak létesítése is, a második vonal már építkezési fázisban van. Ez a repteret köti majd össze a városközponttal, átadása 2018. második negyedévében várható. [3] [4]


2008-ban jártam a városban és akkoriban még kevésbé olvastam utána a helyi járműves/közlekedéses érdekességeknek. Így a helyszínen az újdonság erejével hatott a villamos létezése, ugyanis a 2001-es látogatásom alkalmával még buszkaravánok haladtak a belvárosban. Így erről tekinthető meg néhány fotó a következőkben.

Automata öntözőrendszer működés közben a füvesített pályán...


...és helyenként nem csak pálya füvesített, hanem a környezete is. Meg egyéb növényekkel is megdobták a kinézetét.


A környék kis túlzással úszott, amikor az esti locsolás véget ért. De a fű zöld.


Las Planas végállomáson egy (forgalomból kiállt) Citadis, előtérben az áramátalakító. 2013-ban átnevezték Henri Sappia-ra ezen végállomást. Itt található egyébként a járműfenntartó és -tároló is.


Las Planas Henri Sappia, az induló peronon.


Újszerű állapotban lévő Citadis belső részletfotó. Nálunk ekkor két évesek voltak a Combinók, számomra ezek mégis űrhajónak hatottak a körúti hernyókhoz képest.


A belső kialakításuk. Egy modul teleszékezve, egy pedig szellősen, váltva.


A vonal a ligne d'Azur nevet kapta, mely a képen is látható felmatricázva a járművek oldalára.


"Mit akart mondani a költő?" Kicsit gondolkodnom kellett, mit szerettem volna lefotózni pontosan. Place Massena előtt járunk, amikor véget ér a vezeték. A közzétett kép már vágott verzió, talán jobban érzékelhető a lényeg.


Ugyanezt megörökítettem a tér másik felén is, még kevésbé látványosan.


Végezetül ismét egy Citadis. Nem mondhatom, hogy csúnyák, hasonlítanak a CAF-jainkra, viszont a színük "érdekes".




Akit bővebben érdekel: Attus.hu | Tram d'Azur



Források:


[1] Jean Robert: "Les Tramways de Nice et de la Côte d’Azur" (A Cote d' Azur és Nizza villamosai)


[2] Railway-technology.com: Nice Tramway, France (hozzáférés: 2017. február 7.)


[3] Contract awarded for Nice tram Line 2 (railwaygazette.com, közzétéve: 2013. november 18., hozzáférés: 2017. február 7.)


[4] En ligne avec le tramway - Tout sur le projet (az új villamosvonal honlapja, leírásokkal, etc., hozzáférés: 2017. február 7.)



46 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page