top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

Mozgó ABC buszok

Frissítve: 2020. nov. 15.


ik266_ebafesz_1976.jpg

Manapság a Fővárosban nehezen elképzelhető, hogy ne lenne elérhető közelségben egy nyitott élelmiszerbolt, akár vasárnap este. Azonban ezelőtt néhány évtizeddel ez még nem volt ennyire alapvetés Budapesten (sem), így az állam erre a célra kialakított speciális járműveket vetett be a jobb kereskedelmi ellátottság érdekében bizonyos régiókban.


A buszok funkcióját illetően halvány párhuzam vonható napjainkkal: ezekkel a járatokkal egy kezdetleges házhozszállítást hoztak létre, bár az akkori vállalati kommunikáció szerint nem házhozszállításról volt szó. Kezdetleges, mert előre megszabott útvonalon haladt, és csak bizonyos helyeken állt meg, de lehetett előrendelést is leadni – utóbbi már “házhozszállításnak” vehető.


A mozgó ABC-igénye először 1971-ben merült fel az újságcikkek alapján. Ekkor a Dunántúli Naplóban tették szóvá, hogy számos új lakótelep Baranyában ABC nélkül épült, márpedig igény lenne egy áruházra a közelben. Azonban a mozgó ABC autóbuszos megoldása helyett itt az NDK-ban állítólag már létező, könnyedén áttelepíthető épületekről vizionáltak. Új bolt létesítése a Főváros bizonyos részein is problémás volt, alacsony volt egyes kerületek perifériás részeinek kereskedelmi ellátottsága (lásd lentebb egy ’83-as jelentésben).

dunantuli_naplo_1971aug.png

Részlet az újságcikkből, mely először említi a mozgó ABC-lehetőségét.

1978bizottsag.png
1983januar_bizottsag.png

Kereskedelmi ellátottság a 12. kerületben 1983-as jelentés alapján.


Az első buszos változatot az Ikarus 1976. október 12-én mutatta be a székesfehérvári üzemegységben. Az Ikarus 266-os alapokra megálmodott és -épített, 1-0-1 ajtóképletű autóbuszt a peremvidékek ellátására alakították ki, továbbá nagy tömegeket vonzó események alkalmi boltjaként promotálta a gyár. Ezt a prototípust az Észak-Budai Munkás ÁFÉSZ használta 1977-től a budai peremkerületek ellátására. Az autóbusz korabeli vételára 1,6 millió Forint körül mozgott (az árukészlet nélkül értve). Ez a busz, illetve a 12. kerületi “kísérlet” számított a későbbi (országos) elterjedés „pilot projektjének”.


Változatok és kivitelek

Látványos eltérés a későbbi sorozatkocsikhoz képest a csökkentett oldalablakok magassága volt az első példánynál. Egy évvel később, 1977-ben debütált a 260.89-es (az NDK részére készült ABC-buszok, ezekről bővebb információt nem találtam), valamint a 260.90-es – utóbbi a hazai igényekre kialakított, és praktikusabb kivitel (a belső berendezhetőséget tekintve) a 266-oshoz képest.

ik266_ebafesz_1976_2.jpg
ik266_ebafesz_1976_3.JPG

Az első ABC-busz bemutatása 1976-ban. Fotók: Ikarus archívum.


Az összes elkészült busznak általános ismérve, hogy az „utasáramlás” a hátsó ajtó irányából az első irányába zajlott. Közvetlenül a gépkocsivezető helye mögött alakították ki a pénztárat, majd az első ajtón keresztül lehetett elhagyni a mozgóboltot. Az autóbusz gépkocsivezetője az egyes árusítási pontoknál a kasszás szerepét is betöltötte (bizonyos esetekben, mert pl. Somogyban [lásd később] külön pénztáros/boltvezető is volt a buszokon). Az autóbuszok tulajdonosa a Belkereskedelmi Szállítási Vállalat (BSzV) volt, és az egyes térségbeli Füszértek vagy ÁFÉSZ-ek biztosították az árukészletet, továbbá bérelték a buszokat. A mozgóboltok – egy két-kivétellel – kizárólag háztartási és vegyicikket árusítottak, hűtőpulttal is felszerelve. A hűtőgépek szerelvényeit és további részeit a ládaterekben helyezték el.


Számos autóbusz eredetileg a BKV-nál futott, majd ottani selejtezésüket követően alakították át őket mozgóbolttá  például a Volán Járműtechnikánál (ilyen volt az 1977-es GE 01-03; átalakítva: 1983-ban, vagy az 1981-es GE 09-82; átalakítva: 1990-ben, vagy az 1982-es BU 21-77; átalakítva: 1990-ben). Alább egy, 1990-ben mozgó ABC-vé alakított, egykori BKV-s busz látható, már filmbuszként.

jga-021_1.jpg

BCD-728, majd JGA-021 rendszámmal filmbuszként futott a mozgóbolt-korszakát követően. Filmbuszként is megmaradt az élelmezés-témakörnél: catering kocsiként szolgált.


Az Észak-Budai Munkás ÁFÉSZ kísérlete

Az 1977-es Budapesti Nemzetközi Vásáron mutatta be az Ikarus – sok másik új típusa mellett – az Ikarus 260.90-es (speciális kialakítású) változat mozgó ABC-bolt kivitelét. A kiállított busz már az Észak-Budai Munkás ÁFÉSZ megrendelésére készült példány volt – a (leendő) XII. kerületi járat egyik (következő, és 260-asból első) autóbusza. (Ugyanezen darabot 1977 novemberében egy pozsonyi vásáron is kiállították.)

ujszo_1977nov.png
ik260_90_mozgoabc_ikarchiv.jpg

Hátsó manuális ajtóval szerelt 260.90-es az 1977-es BNV-n. Fotó: Ikarus archívum.

ik260_90_mozgoabc_tasr_19771108.jpg

1977. november 8.: pozsonyi kiállításon a 260.90-esek egyike. Fotó: tasr (Szlovák Köztársaság Hírügynöksége).


Az Észak-Budai Általános Fogyasztási- és Értékesítési Szövetkezet 1977-ben két útvonalon kezdte el járatni az akkor még csak két buszból álló (Ik266 és Ik260) miniflottáját. Mindkét járat végállomása a Déli pályaudvar volt, a Vérmező úti nagy ABC-áruháznál.


1-es járat megállói (kereszteződések):

  1. Gaál József út/Tusnádi utca,

  2. Pethényi út/Istenhegyi út,

  3. Városkúti út/Józsa Béla utca,

  4. Szilassy úti lakótelep.

2-es járat megállói (kereszteződések):

  1. Rácz Aladár út/Bazin utca,

  2. Koszta József utca/Nagysalló utca,

  3. Somorjai utca/Fürj utca,

  4. Kálló esperes utca/Hegyalja út.

hegyvidekiujsag_20140923.png

Ikarus 260.90 ABC-kivitel műszaki adatok

Motor: Rába D2156 HM 6 U (10 349 ccm, sorhatos) Nyomatékváltó: Csepel ASH 75.2, 5+1 fokozatú mechanikus Kormányzott híd: SzU A4-3000008-A Kormányrendszer: Csepel 069.08 (golyósoros hidroszervó, legkisebb fordulókör: 21,5 méter) Hajtott híd: MVG 018.56 Jármű végsebesség: 65 km/h Fékrendszer: kétkörös nyomólégfék, belsőpofás dobfékekkel



A típusbizonyítványhoz készített műszaki leírás (változtatás nélkül közölve):


"Az autóbusz új rendeltetése (mozgó ABC) szükségessé tette az utastér megszüntetését, vagyis a gyárilag beépített üléssorok kiszerelését, valamint a középső ajtó és lépcső megszüntetését. Az átalakítás nem terjedt ki a vezetőfülkére, valamint az eredetileg beépített műszerezettségre. A kiürített utastér lehetővé tette a 13 fm Keripar típusú D modul rendszerű állvány beépítését. A beépítését szövetkezetünk saját kivitelezése készítette, figyelembevéve azt a tényt, hogy az állványokat az autóbusz padlójához M10-es csavarokkal, gumialátét közbeiktatásával rögzítettük, míg a hosszirányú elmozdulás az állványok szerkezetétől adódó 2 mm-es acéllemez hátfalakkal lett kimerevítve. A főtartó oszlopok az autóbusz karosszéria vázához lett heggesztve. Az állványokon kialakított polcközök, elmozdulás ellen, heggesztéssel vannak biztosítva. A jobboldali állványsorban kapott helyett 2 darab Mirköz gyártmányú MKR 1,5 típusu kombinált hűtőbútor. A baloldali 7 fm-es állványsor és a vezetőfülke közé került beépítésre, az 5 padsoros pénztárgép, illetve a hozzátartozó pénztárszék, mely elmozdulás ellen az autóbusz alvázához van rögzítve. Ez az ülés egyúttal biztosítja menetközben a pénztáros balesetmentes utazását is. Az autóbusz első- és hátsó ajtajánál helyzetük el a kosártartó állványokat. A vásárlók zavartalan áramlásához az állványsort kétoldalt ugy helyeztük el, hogy középen 1 m szabad utat biztosítottunk a pénztár megközelítéséhez. Tekintettel arra, hogy a beépített pénztárgép, illetve a két darab hűtőbútor üzemeltetéséhez 3 x 380 / 220 V szükséges. Ezt a feladatot úgy oldottuk meg, hogy az autóbusz útvonalán létesített megállóhelyeken az Elektromos Művekkel egyetértésben csatlakozó helyeken létesítettünk, földelő szondával és NDK típusú Daft 323.5 pólusú dugaszoló aljzattal.  Az autóbusz erősáramú villamos berendezését a mellékelt kapcsolási rajz alapján alakítottuk ki. Így az áramütéses balesetek elkerülése érdekében az autóbusz alváza és a megállóhelyeken telepített segédföldelők közé 1 db ÉV 21 tip. relét építettünk be, amely kényszerkapcsolatba van az erősáramú főkapcsolóval, amely egy esetleges szigetelési, vagy egyéb módon létrejött zárlat esetén 3 másodpercen belül lekapcsolja az autóbusz villamos berendezéseit az erősáramú hálózaton. A beépített erősáramú villamos berendezések egyedi védelmét az MSz 1600/1 lap, valamint az MSz 172/1 lap előírásainak figyelembevételével alakítottuk ki. A megálló helyeken az autóbusz belső világítását egy Tr 630 /220/ 24 V-os transzformátor biztosítja egy kétállású kapcsoló közbeiktatásával. Az erősáramú vezetékek MTK 300 V típusú kábel, amely az alvázhoz műanyagbilincsekkel van rögzítve, elmozdulás ellen. A beépített villamos szerelvények fröccsenő víz ellen védett műanyag szekrényekbe került elhelyezésre.   Budapest, 1977. május 2."

ik26090abc_jellegrajz.JPG

Ikarus 260.90 mozgó ABC jellegrajz.


A legmozgékonyabb kereskedelmi forma országosan is

Az első, vidéki mozgóbolt elindítása 1978-ban történt Somogy megyében. Szélesebb körben jellemzően a ’80-es évek elején kezdett a bevásárlás ilyen formája országosan is elterjedni, és a kezdeti visszhangok pozitívak voltak. Példaként a Dombóvár környéki képviselő szavait idézve (Országgyűlési Napló, 1980. I. kötet):

Jelentős minőségi változást hozott a helyi ÁFÉSZ mozgó ABC járatának a beindítása. A mozgó ABC, a kulturált vásárlási körülmények, a friss termékek legkedvezőbb helyhez szállítása miatt rövid idő alatt közkedvelt lett. Az üzemeltetési tapasztalatok alapján úgy látszik, hogy hosszabb időre megfelelő, jó ellátás biztosítható e módon. A mozgó ABC a magasabb színvonalú ellátás biztosítása mellett mintegy öt-hat pusztai kisbolt felszámolását tette lehetővé, ami kompenzálja a mozgó ABC drágább üzemeltetését.

1981. február 20-án 11+3 darab mozgó ABC-nek kialakított autóbuszt adott át az Ikarus a BSzV-nek a MOM-területén. Ezzel országszerte is fokozatosan terjedni kezdett a vidéki mozgóbolt-rendszer. Erről a Somogyi Néplap március 7-i száma is beszámolt:

somogyineplap_1981mar7.png
Fotó: Ikarus archívum.
Fotó: MTI/E. Várkonyi Péter
Fotó: MTI/E. Várkonyi Péter
Fotó: MTI/E. Várkonyi Péter

Az új 260.90-esek (260.ABC-k) átadása 1981-ben. Az egyes képek készítőit lásd mellettük.


1983-ban adta hírül a Délmagyarország, hogy Csongrád megye településeit is jól felszerelt mozgóbolt járja ezentúl a Tisza FÜSZÉRT gondozásában:

delmagyarorszag_1983aug.png

1984-ben beindult a Pécs környéki járat. Hétköznaponta közlekedett, reggel a Mecsek Füszérttől indult a jármű, majd érintette Szűr, Szebény, Feked, Kisszentmárton, Szellő, Sátorhely, Matty, Pócsa, és Homorúd településeket. Este a Mecsek Füszérthez visszatérve feltöltötték a készletet, hogy másnap ismét útnak indulhasson.

dunantuli_naplo_1984okt.png

Ugyancsak 1984-ben indult be (eleinte kísérleti-jelleggel) a Sóstó és környékén mozgó ABC-rendszer (noha már 1981-ben szóba került a gondolata):

— Egyelőre kísérleti jelleggel — mondja Dévényi Zoltán, a Balaton Fűszért igazgatója. — Ha beválik, érdemes lesz több ilyen mozgó ABC-t alkalmazni a parton.
somogyineplap_1984jul.png
balatonfuszert_kaposker_ik260_iho_ip.jpg
balatonfuszert_kaposker_ik260_iho_ip_2.jpg

A Balaton-környékén használt 260-as. Fotók: Ikarus archívum. Érdekesség, hogy ebben a mozgóboltban az alapvető élelmiszereken túl strand cikkek és egyéb háztartási tételek is megtalálhatók voltak.


1985-ben már 32 darab (!) mozgóbolt járta az országot, azonban felmerült a veszteséges mivoltuk. A hivatalos indoklás szerint azért tartották mégis életben a rendszert, mert fontos szerepet töltöttek be a vidékiek életében:

[…] fontos szerepet töltenek be az új áruk megismertetésében és elterjesztésében, a választék bővítésében, s versenyt támasztva jobb munkára késztetik a helyi boltokat is.
petofinepe_1985jan.png

Békés megyében 1987-ben indították be a rendszert:

bekesmegyeinepujsag_1987jul.png

Összességében Zala, Somogy, Tolna, Baranya, Békés, Csongrád megyével és Budapesttel kapcsolatban van írásos nyoma, hogy mozgó ABC buszok üzemeltek egyes körzeteikben. 

A mozgóboltok hattyúdala

A rendszerváltást követően a számos állami vállalat megszűnt, illetve egyes cégek jelentős átalakulást követően (pl. létszámleépítés) tovább üzemeltek. A Belkereskedelmi Szállítási Vállalat 1990-ben megszűnt: a járművek az egyes ÁFÉSZ-eknél „ragadtak”, azonban a fenntartási költségek már a kereskedőket (szövetkezeteket) terhelték, az üzemeltetésük pedig veszteséges volt. Így például a Dombóvári ÁFÉSZ 1990 nyarán árverésen kívánta értékesíteni a 260.90-esét, míg egy évvel korábban a nagykanizsai ÁFÉSZ újsághirdetés útján kívánt továbbadni autóbuszán:

ujdunantulinaplo_arveres_1990.png
somogyineplap_1989maj.png






A privatizáció következtében a mozgó ABC-k visszaszorultak, legalábbis ami a hasonló nagyméretű járműveket illeti. A buszok java része „második életét” versenyautó-szállítóként vagy „filmbuszként” élte, de volt, amelyik Oroszországba került ki a ’90-es években. Számos példány sajnos enyészetté vált.


A rendszerrel kapcsolatban a fenti újságcikkeket átfutva látható, hogy elég szélsőségesek voltak a nézőpontok: ha volt a térségben “fix telepítésű” ABC, akkor üzletrontásnak vélték a mozgóboltot. Ha nem volt épített bolt, akkor a lakosok általában örömmel fogadták, de a FÜSZÉRT-ek és ÁFÉSZ-ek számára veszteséges volt az üzemeltetés, már egy-két évvel a beindítása után – ennek tükrében érdekes ellentmondás, hogy még 1990-ben is alakítottak át közforgalmú autóbuszokat mozgóbolttá.

8-as út mentén 2014-ben.
8-as út mentén 2014-ben.
Nagykanizsa, 2008. Fotó: Index fórum/Dtomesz.

Egy ’81-es évjáratú 260.90 (BHG-452), mely már nyomokban elkezdett versenyautó-szállítóvá átalakulni. 



Egyes képek szerzőit nem tudtam kideríteni, vagy nem tudtam felvenni a kapcsolatot velük. Amennyiben valamelyik kép az Ön szellemi tulajdona, kérem jelezze üzenetben
 
Továbbá teljes állománylistát nem tudtam összeállítani, de amennyiben Ön ebben tudna informálni, üzenjen.


Felhasznált irodalom és források:


Gerlei, Kukla, dr. Lovász: Az Ikarus évszázados története (maróti, 2008)


Budapest Főváros Tanácsa tanácsülési jegyzőkönyvei (1978. április 28.)


MSZMP Budapesti Végrehajtó Bizottságának ülései (1983)


Békés Megyei Népújság (42. évfolyam, 178. szám, 1987. július 30.)


Délmagyarország (73. évfolyam, 197. szám, 1983. augusztus 20.)


Dunántúli Napló

  1. 28. évfolyam, 1971. augusztus;

  2. 33. évfolyam, 1976. október;

  3. 41. évfolyam, 281. szám, 1984. október 12.

Hegyvidék Újság (2014. szeptember 23.)


Országgyűlési Napló 1980. I. kötet


Petőfi Népe (40. évfolyam, 8. szám, 1985. január 11.)


Somogyi Néplap

  1. 34. évfolyam, 58. szám, 1978. március;

  2. 37. évfolyam, 63. szám, 1981. március 15.;

  3. 37. évfolyam, 56. szám, 1981. március 7.;

  4. 40. évfolyam, 79. szám, 1984. április 3.;

  5. 40. évfolyam, 162. szám, 1984. július 12.;

  6. 45. évfolyam, 103. szám, 1989. május 4.

Új Dunántúli Napló (1. évfolyam, 1990. június)


Új Szó (30. évfolyam, 310. szám, 1977. november 9.)


Mihálffy László járműállományi táblázatai (https://mihal.fw.hu)


Istvánfi Péter: Busszal boltba (Indóház Online; közzétéve: 2013. november 10., hozzáférés: 2019. március 17.) http://iho.hu/hir/busszal-a-boltba-131110


Istvánfi Péter: Az 1977-es BNV-n jártunk (Indóház Online; közzétéve: 2011. szeptember 10., hozzáférés: 2019. március 17.) http://iho.hu/hir/az-1977-es-bnv-n-jartunk


Minden újságcikk a Hungaricana közgyűjteményi portálról származik.

Borítókép: az első ABC-busz az 1976-os bemutatója alkalmával. Fotó: Ikarus archívum.



Frissítés [2019.03.27.]: olvasói segítség nyomán az írást kiegészítettem a típusbizonyítványba írt műszaki leírással, műszaki adatokkal, jellegrajzzal, valamint három fényképpel.



1 181 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page