top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

Mór helyi járat

Frissítve: 2022. jan. 14.

A település helyi járata hozzávetőlegesen nyolcvan éves múltra tekint vissza, a két világháború közötti időkből származó menetrend is ismeretes. Akkortájt Gippert Antal és Gippert Ernő helyi vállalkozók közlekedtették a járatokat, amely a város központja és a vasútállomás között közlekedett, értelemszerűen igazodva a vonatok érkezési és indulási idejéhez.


1944-es menetrend.


1950-es menetrend.


Néhány évtizeddel később, az iparosítás következtében a helyi járat átalakult, más igényeket kellett ellásson. Így már nem az intermodalitás biztosítása, hanem a város feltárása lett a feladat, diákszállítással és az üzemek kiszolgálásával egyetemben. Mindez úgy alakult, hogy a 2000-es évek elejére a helyi buszok már be sem tértek a vasútállomásra, hanem annak bejárati útjánál álltak meg utascserére.


Napjainkban a móri helyi járat 7 eltérő vonalvezetést jelent, melyek igen csekély mértékben térnek el egymástól. Mitöbb, a természetes egész számok halmaza nem volt kielégítő a hét járat esetén, ezért – vagy talán a nagyfokú fedések miatt – a járatok jelzése a következő: 1, 1A, 1B, 1C, 1E, 1G, 1M. Felmerül a kérdés, hogy minek a szám, adná magát a tisztán betűvel jelölés. A vonalak mintegy felénél ezenfelül nem azonos az oda- és vissza irány. Továbbfokozva: az 1C vonalon a hét indulás közül négynek eltérő az induló és célállomása. Az autóbuszokat, és a forgalomszervezést az Alba Volán Zrt., illetve 2015.01.01-től a KNYKK Zrt. végzi, a teljes hálózat lebonyolításához két autóbusz szükséges. 

Mai menetrendek a megállókból.


A járművek tekintetében az utóbbi évtized igen változatos volt. Az ezredfordulótól egészen 2008-ig két darab Ikarus 260.06-os végezte megbízást (AOA-361, AOA-363), ezekben táblákkal történt a viszonylatjelzés – ami a fentiek tükrében lássuk be, kulcskérdés a közlekedni vágyóknak. Talán még jobban, mint más településen.


2008-ban érkezett Dunaújvárosból két darab Volvo-Steyr SN 12-es (KCH-559, KCH-561). Ezekben elektronikus utastájékoztatás volt, így a táblák feleslegessé váltak, de mint ismeretes, minden ilyen „modern” dolog képes meghibásodni, ezért a „HELYIJÁRAT” (sic!) tábla ezekben is kint volt (és a mai napig minden járaton bérelt helye van a szélvédő mögött a mit sem mondó táblának, az új változata már "HELYIJÁRAT 1" feliratú). A KCH-559 2011. szeptemberében Székesfehérvár helyi járatára került, így az móri állományba tartozó Ikarus EAG E94-esek egyike forgott be helyi járatra, amikor kellett – természetesen ezek voltak a „dedikáltak”, ennek ellenére fordult elő a járatokon C56 és Rába Contact 102 is.

A flotta tagjai 2008-2014 között. Fotók: Balázs1a.

Később a másik Volvo-Steyr-t is elvitték a megyeszékhelyre, így került a helyi járatra 2013. környékén a társaság egyetlen Volvo 7000-ese (JYL-227). Ennek külön érdekessége az ünnepélyes átadása volt 2005-ben, amikor is beharangozták, hogy az első, alacsony padlós busz lesz a (megyeszékhelyi) helyi járaton. A szomorú az egészben, hogy a 10-es (tanítási időben) és a 13G kivételével (tanszünetben; ezekre helyközi kocsi forog be) egyetlen métert nem tett a helyi járaton az amúgy helyközi kialakítású busz.

De végülis Móron – kicsit megkésve, és nem elsőként – megtette a beharangozott dolgát. Ez került lecserélésre 2014-ben ismét egy Volvo-Steyr SN 12-esre (KUG-320), illetve 2016. nyarán az – akkor még egyetlen székesfehérvári helyi járatos színeket viselő – Alfa Busz Localo (KXM-054) fehérre lett fújva, és Mórra került. A JYL-227-es Volvo-ról nem tudni semmit másfél éve a Volvo Hungáriánál áll.



A közforgalmú helyi járatokon kívül megemlítendő a számos, itt található üzemhez közlekedő helyi járat is. A településen belül ezek egy része iránytaxi-jelleggel közlekedik, másik részük pedig kifejezetten Mórt feltáró gyári járatokként közlekednek, értelemszerűen a műszakváltások időpontja körül. Két szerződéses helyi járat – melyeknek útvonala is ismert, és nem ad-hoc jelleggel járnak, ahogy az iránytaxik – a Rába Mór Kft. dolgozóit szállítja. Az egyik viszonylat a Rákóczi úthoz vezet az üzemtől, míg a másik a Velegi utcához. Mindkettőn a Steiner Busz Ikarus 280-asai (DZE-573, CCP-463) futnak/futottak – 2014. őszén utóbbi leállításra került. 2007-ig ezen járatok egyikén közlekedett egy Ikarus 284-es is (BPA-121). Az utasszámhoz is igazodnak, így ennek fejében olykor csupán szóló buszokkal, méghozzá Ikarus 365-ösökkel (AIJ-600, BFH-994) szolgálják ki az üzem dolgozóit.

Mór szerződéses, "üzemi" helyi járatai.

2021. szeptember 1-jétől az M-BUSSAL Kft. végzi a szolgáltatást, a célra egy Neoplan Centrolinert (REM-817) és egy Van Hool newA330-ast használnak (REM-854), melyek a V-Busznál közlekedtek korábban.




Történelmi adatok forrása: Balázs1a (megszűnt) weboldala.


Nem hivatalos oldal a helyi járatnak itt érhető el.

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page