top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

Hibridekkel Gödöllő térségében

Frissítve: 2020. nov. 17.

Mintegy félévvel azután, hogy kiderült a cég off-shore gyanús háttere (és az ebből azonnal következő szerződésbontás a megrendelő által) a hibrid csuklósok egy része január 17-én inváziószerűen ellepte Gödöllő buszállomását.


A T&J Busz Projekt Kft-nek a Volánbusz Zrt-vel kötött szerződése hivatalosan lejárt 2016. december 31-én, ám mivel utóbbi cég járműparkjának mérete nem teszi lehetővé, hogy visszavegyék a vonalakat, ezért a legegyszerűbb megoldásként meghosszabbították az alvállalkozó partner megbizatását. Az ominózus cég Gödöllő és térségében ezidáig (meg persze nagyrészt most is) King Long XMQ6121G-es (szóló) buszokkal  és MAN NG 2x2-esekkel végezte (részben ezek helyett jöttek a kékek) a részére kiadott vonalak leközlekedtetését (korábban MAZ 103, MAN SL 222 és MAN SG 263-as is megtalálható volt a térség közlekedésében a T&J cégjelzésével ellátva), ám az utóbbi napokban több autóbuszuk vált üzemképtelenné, mint amennyit ki kell adniuk naponta.


> > Az első csuklós hibrid Budapesten < < (2015. január 20.)


> > Hibridek távozása Budapestről < < (2016. július 13.)


A hibridek Volánbusz Zrt-hez kerülését sokan vizionálták már a budapesti szanálásukat követően, és végül – ugyan alvállalkozón keresztül – de megkapták a "VOLÁNBUSZ" feliratot a külső felületükre. A hibridek helyközi feladatai nem tudni, meddig tartanak. Budapesten (vagy úgy általában városi üzemben) egészen biztosan hasznosabb lenne koptatniuk az aszfaltot, mintsem helyközi járatokban, ugyanis a váltóáttételezés, valamint önmagában a hibrid technológia nem egészen erre a feladatra optimális. Inkább a sok megállással tarkított, dugóban araszolós, esetenként hosszú kifuttatással megtűzdelt városi közlekedés az ezeknek ideális terep. Abba a kitételbe nem is bocsátkozom mélyebben bele, hogy a járművezetők felületes gyorstalpalása szükséges lenne arról, hogy hogyan is kell ezeket (megfelelően) kezelni/vezetni. Bár nincsenek pontos információim, hogy kaptak-e előzetes képzést a buszokra kerülés előtt.


Néhány pillanatkép Gödöllő, autóbusz-állomásról:


Helyi járaton pörgő C56, mögötte az új helyközi buszok egyike. Inkább használják a százmilliós technikát, minthogy a cinkotai betont védje.


MYK-385 rápihen a dányi indulására.


Autóbusz-állomás + tárolótér összkép "elölről". A megunhatatlan és halhatatlan ELK-939-cel a háttérben.


...és összkép "hátulról". Esetenként szóló helyett közlekednek a kékek, bár abból maradt azért hadra fogható.

És a helyszín ugyanaz, csupán évben ugrottunk vissza néhányat: 2008. július, még az alvállalkozók előtt. Fotó: M. Bence.

Ugyanazon a napon, a másik irányból. Fotó: M. Bence.


A szocialista ipar remekének találkozása a kék lengyellel svéddel.


A lestrapált, gyalázatos állapotú NG-k helyett biztosan szívesebben látnák az utasok is a jobbra látható típust.


Hibridek mindenhol...


A tartalék? Legalábbis majd' mindegyikben volt tábla, a mindent túlélő utastájékoztatás. Nem is akármilyen, hanem több papírfecniből összetákolt volt a legtöbbjük, amit láttam.


Kikerült az első ajtóra az alvállalkozói matrica - eddig nem a VB-nek alvállalkoztak, így cserélni kellett. És egy korrekt állapotú táblát láthatunk a szélvédő mögött!


A Volánbusznál idén megszaporodtak a helyköziben pörgő 7900-asok.


Törött karosszéria, de kivételesen legalább tiszta. A cserélt homlokfal senkit ne tévesszen meg, ez egy NG2x2.


Erdőkertesről érkező kék helyközi.



176 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page