top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

Csepel-Ikarus C752 lószállító

Frissítve: 2020. nov. 17.

A Rendőrséghez hasonlóan a Honvédség is rendelkezik „patás állománnyal” (pontosabban rendelkezett, manapság már  csak honvédelmi vonatkozású egyesületeknek vannak lovaik, például a Hagyományőrzőknek), melyeket a bevetés vagy bemutató helyszínére általában járművekkel juttattak el. A Rendőrségnél erre a feladatra egy Ikarus 260-as alapjaira építettek a gyárban egy igényeknek megfelelő járművet, míg a Honvédség egy grandiózusabb járművet vásárolt magának, melyből mindössze egyetlen darab épült. (Mindkét szerv kivonta már bő egy évtizede a két buszt állományukból, érthetően egyidőben a "patás állomány" felszámolásával.)

A Csepel 858.06-os alvázra karosszált járművet az Ikarus 200-as sorozat elemeivel látták el kívül-belül 1992-ben a székesfehérvári Ikarusban, melyen gyárilag 2+1 főt utazhatott. Az 1988-ban piacra dobott alváz eredetileg 11,46 méter hosszúságú, s hátulra került beépítésre a Cummins LTA 10H-270 kódjelű, 10 literes össz lökettérfogatú, 270 kW-os maximális teljesítményű, soros, hathengeres motor, fekvő elrendezésben. Ehhez pedig egy (számomra ismeretlen gyártmányú és típusú) manuális váltót párosítottak. A típusjele az Ikarus C752 lett.

Még a Cummins motor van benne, de már üzemképtelen.


A háromtengelyes alváz esetében a második tengely hajtott, a harmadik tengely pedig – hasonlóan a szűk egy évtizeddel később gyártott Ikarus E94.15-ösökhöz – tehermentesítő/útkímélő tengely volt, nem rendelkezett kényszer- vagy talajkormányzással.

A járművön hét (!) lovat lehet szállítani a hozzájuk tartozó kiszolgáló személyzettel együtt. A hosszabb utakra gondolva egy kisebb konyhát is berendeztek a vezető és a raktér közötti részben, melyet jelenlegi tulajdonosa 6 ülőhellyel váltott fel.

Belülről 2014-ben.


Az autóbusz – amely teherautóként vizsgáztatva üzemelt aktív éveiben – a Honvédség lovas szakosztálya, valamint a lovas hagyományőrzők használták COT-316-os forgalmi rendszámmal, s néhány évig a HM EI Zrt. is bérelte, innen a korábbi cégjelzés az oldalán. A 2000-es évek elején leállították, ekkor került a mátyásföldi laktanyába (MH LEK), ahol sokadmagával (teherautók, személyautók és autóbuszok között) vesztegelt évekig, míg 2006/2007 körül egy gyűjtő megvásárolta, és tervei szerint felújította volna eredeti állapotára.

2014-ben, első magán tulajdonosánál.


A teherautó busz 2014-ben már részben megbontott állapotban volt, apránként megkezdődött a munka rajta, azonban megrekedt a felújítása. Ezt követően vásárolta meg jelenlegi tulajdonosa (2015 körül), „külsőleg” rendbe hozta a járművet, és a Cummins helyett egy Rába D10-est épített bele (előbbi üzemképtelen volt már, és költséges lett volna a javítása). Tervei szerint arra használná, amire készült (lószállítás), azonban a bürokráciai nehézségek miatt ez egyelőre kivitelezhetetlennek látszik.

Aktuális megjelenése.




Amennyiben Ön bármilyen dokumentációval, műszaki rajzzal, és/vagy leírással rendelkezik a buszról, kérem, írjon üzenetet, hátha segíteni tud a forgalomba helyezésében!

475 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page