top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

4 darab használt Volvo 7000A | BKV Zrt.

Frissítve: 2023. máj. 27.

2015. őszén írták ki a közbeszerzési eljárást újabb 4 darab csuklós használt buszra, melynél az egyik főbb feltétel a valamely korábbi használttal megegyező típus és kivitel volt. Így ismét korábban Genfben szolgált Volvo 7000A-k lettek a befutók a tenderen, ezzel a BKV Zrt. (városi) Volvo állománya már 254 darabot számlál.


A négy csuklós 2016. februárjában állt be a VJSz Kft. Fehér úti telephelyére, ahol a szükséges honosítási műveleteket (nagy vonalakban: korlátok átfényezése, üléshuzat csere, külső lakatolás + fényezés) elvégezzék rajtuk. Kettő közülük március elején gurult be a lakatosok kezei alá, hogy megkezdjék a kisebb horzsolások, karosszéria-sérülések javítását.

A buszokat 2000-2004 között gyártották Wrocław-ban, majd a TPG (genfi közlekedési vállalat) lízingelte a Volvótól. Mivel nem voltak megelégedve a típussal, így hamar visszaadták a gyártónak őket. Került belőlük Hollandiába, LitvániábaLengyelországba, Magyarországra és Romániába is. A most vásárolt négy darab tovább dolgozott Genfben, miután a TPG túladott rajtuk a RATP Dev Suisse-nek: ez az alvállalkozójuk vásárolt meg 6 darabot a 90-ből, melyekkel (többek között) a V és Z viszonylatokat szolgálták ki a városban.

Az előző cégjelzés helye.


Érdekességük, hogy a gyártásukkor érvényben lévő Euro II-es emissziós normát túlteljesítették, ugyanis a kiemelkedően környezettudatos és levegőtisztasági-harcos svájciak mindegyiket ellátták DPF-szűrőkkel (Diesel Particulate Filter), így az Euro IV-es normának felelnek meg.

A DPF létét promotáló kis plakát.


Kívül aesys, belül Omega (!) gyártmányú kijelzőkkel szerelték fel őket gyárilag. Ezenfelül az utastérben kamerák figyelik az egyes ajtóknál zajló forgalmat (+ automata visszazárásra is képesek).

Monitorok.


Genfi jegyautomata helye.


A genfi Volvo 7000A-k 2008 óta „kísértik” Budapestet: akkor a teljes, 90 darabos járműparkot kívánta értékesíteni (némileg feltornázott áron) az Alfa Busz Kft., mely végül nem valósult meg, de a volántársaságokhoz elszórtak kisebb adagokat. Ezt követően 2012. őszén a Homm Kft. ezen típus 25 darabjával nyert meg egy használt csuklósok beszerzésére kiírt tendert, így végül csak kapott belőlük Budapest (is): 2013-ban állt forgalomba mind a 25 példány - az utastér honosítása ezeken eddig elmaradt, szinte gyári formájukban lehet utazni rajtuk.

Csak szinte, mert a 25-ből 3 darab ('917, '919, '925) kapott egy kisebb-nagyobb rendbetételt előző helyén, ezek sárga korlátokkal futnak. Valamint a Cinkotai nyílt napon kiállított '911-esnek már az üléshuzatait az előírtra lecserélték.

Sárga korlátos az egyik konkurens cég kereskedése előtt elhaladván.


A most vásárolt négyes leendő külső kinézete nagy meglepetést nem tartogat.

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page