top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

Fót helyi járat

Frissítve: 2020. nov. 17.

Amióta igyekszem feltárni a különböző települések helyi járatainak útvonalát, eddig Fóton botlottam bele a legkellemesebb élménybe: a Google-t használva kidobta az egyik (korábbi) járat útvonalát (!), legalább ennyivel segítve a feltárást.


Számtalan látogatásom – és a helyi járaton történt utazásaim ellenére – még mindig nem egyértelmű, hogy melyik járat merre teszi meg a szokásos körét, olykor hiába vártam a megállóban, ahova ki volt írva, nem érkezett meg (ez mondjuk kistelepülési helyi járatok szokása országos szinten sajnos). A megállókról a legtöbb helyen csupán egy "ledöfött" cölöp árulkodott a megfelelő KRESZ-táblával a felső végén, menetrend csak a főbb helyeken (pl. autóbusz-állomás, Vörösmarty tér) volt kitéve. 


A járat 2015. október 1-ével megszűnt – gondolom anyagi nehézségek miatt – helyette az Auchan-járatra fűzték fel a korábbi három alapjáratot. Két legyet egy csapásra - gondolták - előtte ugyanis volt egy kifejezetten olyan viszonylat, amelyik az Auchan-hoz ment ki. A korábbiakban (mielőtt átváltozott kimondottan Auchan-járattá a helyi járat) három alapjárat közlekedett, éveken át, az indulási időket tekintve is minimális változtatással (az alábbi indulási idők a Vörösmarty tér [Óvoda] megállóhelytől értendők, illetve a számokat csak én tettem hozzá a megkülönböztethetőség végett):

Az Auchan körforgalmát elhagyva érkezik az áruházhoz a 412-es.


  • 1. körjárat: Kossuth u. – Dózsa Gy. u. – Autóbusz-állomás – Kisalag (Kazinczy u.) – Alagi u. – Somlói u. – Béke u. – Sallai u. – József A. u. – Papírfeldolgozó Szöv. – Kossuth u. – Vörösmarty tér (Óvoda), ez hétfő-péntek és munkanapokon 3 indulással: 6:05*, 6:55*, 10:30, melyből 2 nem érintette (*) a Papírfeldolgozó Szövetkezetet;

  • 2. körjárat: Kossuth u. – Dózsa Gy. u. – Autóbusz-állomás – Kisalag (Kazinczy u.) – Alagi u. – Somlói u. – Béke u. – Sallai u. – József A. u. – Papírfeldolgozó Szöv. – Kossuth u. – Vörösmarty tér (Gyermekváros) – Vörösmarty tér (Gyermekváros) – CORA (később: Auchan) – Sikátorpuszta, H-P és munkanapokon egyetlen indulással: 12:30;

  • 3. körjárat: Kossuth u. – József A. u. – Sallai u. – Béke u. – Somlói u. – Kisalag (Kazinczy u.) – Autóbusz-állomás – Dózsa Gy. u. – Vörösmarty tér (Templom), H-P és munkanapokon 4 indulással: 13:00*, 14:35, 15:20*, 16:25;

  • 4. járat: közvetlen CORA (majd Auchan) járat: Vörösmarty tér (Óvoda) – CORA/Auchan, H-P és munkanapokon, indulások: 6:00, 6:50, 13:00, 14:30, 15:30;

  • 5. járat: Kossuth u. – Győrffy u. (vasútállomás) – Papírfeldolgozó Szövetkezet, egyetlen indulás: 6:30;

  • 6. (hétvégi) körjárat: Határ út (Temető) – Vásár tér – Dózsa Gy. u. – Kossuth u. – József A. u. – Sallai u. – Béke u. – Somlói u. – Alagi u. – Kisalag (Kazinczy u.) – Autóbusz-állomás – Dózsa Gy. u. – Vörösmarty tér (Gyermekváros) – CORA/Auchan – Sikátorpuszta, H-P és munkanapokon, indulások: 8:10, 10:25, 13:25, 15:25;

  • 7. (Dunakeszi SzTK) járat: Vörösmarty tér (Óvoda) – Kossuth u. – Dózsa Gy. u. – Autóbusz-állomás – Attila u. – Csaba u. – Hargita u. – Sportpálya – Petőfi szobor – Kisalag (Kazinczy u.) – Dunakeszi SzTK, közlekedett H-P és munkanapokon, indulások: 7:30, 9:30, 13:30, 16:00.

A fentebb kifejtett járatok lényegében három, helyenként egymással átfedésben lévő viszonylatot takarnak. 2010-ben az Agglomerációs Kft. (hernádi cég) állította ki a jegyeket a járatokra.

A településen a helyi járat kezdete 2002-re tehető (legalábbis a szerződések alapján), mindenesetre ezen a helyi járaton is több, érdekes Ikarus - illetve úgy általánosságban - busz megfordult az évek alatt. A prototípus ráncfelvarrott 412-es a 1998-as hannoveri IAA-t követően szinte azonnal itt kötött ki (és egészen 2015-ig szolgálta is a helyi járatot), ezenfelül a 268-as is járt itt (néha pedig leugrott pár évre Pusztaszabolcsra), valamint a korábban VT-Transman-os GTZ-470 (Ikarus 263) is, mely aztán Abára került. 2007-2011 között még ex-Alba Volános 260-as is közlekedett a járatokon (ex-AOA-372, FKF-549), vélhetően ezt váltotta 2011/2012-ben a Neoplan.

A 412-es.


Ikarus 200-asok Fót helyin.


2011/2012-ben megvásárolta a szolgáltató a korábbi áruházi buszok egyikét.


Fóton szolgált buszok.


A szolgáltató 2002 óta ugyanaz a cég volt a településen (legutóbbi szerződött időszak 2012. szeptember 1. – 2014. december 31. között volt) a Kunszenti Helyi Közlekedési és Szolgáltató Kft. (a PDF végén egy korábbi menetrend is megtalálható), majd még meghosszabbították a szerződést 2015. szeptember 30-ig. 


A jelenlegi menetrendben mindennap 8 buszjárat közlekedik, melyek egyenként 75 perces (!) kört tesznek, szinte teljesen bejárva a korábbi három „alapjárat” útvonalát. A járatot pedig a Komo-Sky Kft. végzi egy Citaróval. Az áruházi busz helyi járatként való közlekedése nem új keletű, értelemszerűen már korábban is bejárt a településre, mondhatni a párhuzamosságot irtották ki ilyenformán.

A másik áruház-óriás buszjárata még 2011 júniusában az autóbusz-állomáson. Ebből pedig Dunakeszi helyi járat lett, hasonlóan áruházzal kötött megállapodással. Manapság egy Citaro szolgál a járaton.


Az "újdonsült" (2016. augusztusi) helyi járatos gép fordul Sikátorpusztán. A kihasználtsága messze felülmúlja azt, amennyit eddig összesen láttam a korábbi helyi járaton.


És itt már úton Fót felé. A harmadik ajtón A/4-es lap hirdeti, hogy nem működik.



2020. szeptember 1-jétől a helyi járatot a Blaguss Agora Hungary Kft. végzi egy új Mercedes Sprinter City busszal. Az önkormányzat által finanszírozott járatokon bevezették, hogy csak fóti lakosok utazhatnak - ők viszont ingyen. Van kivétel, bővebben lásd itt (üzletszabályzat, PDF). Az útvonal ide kattintva érhető el térképen.








554 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page