top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

Aba helyi járat

Frissítve: 2021. okt. 2.

Kezdetek

A település első helyi járat „kezdeménye” még az 1960-as években indult útnak, a település központját összekötve a vasútállomással – mely sajnos a község peremén található. Kifejezetten ráhordó szerepe volt ekkor (még) a járatnak. Ezt az akkor területileg illetékes volánvállalat végezte, a helyközi járat fordult be a vasúthoz.

A régi menetrend egy részlete.


A buszjegy.


Vonalvezetés

Manapság a vasúti közlekedés elég gyér Aba-Sárkeresztúr állomásra a megyeszékhelyről, sőt, e sorok írásakor éppen vonatpótlás van a térségben. Így a helyi járat ráhordó szerepe az elmúlt években (vagy évtizedekben) értelmét vesztette, elsősorban a helyközi buszos közlekedés viszi el az utazni kívánók nagyobb részét.


A jelenleg is közlekedő járat útvonala: Aba, Hősök tere – Aba, Iskola (itt a focipályán fordul) – 63-as út – Bodakajtor (itt repeszt a 263-as a nyitó képen) – 63-as út – Belsőbáránd – 63-as út – Aba, Hősök tere. Ez az „alapjárat”, melyen felül még egy betétjárat (!) is van, amely Abát Bodakajtorral a Kossuth Lajos utcán (illetve annak folytatásán) keresztül köti össze. A betétjárat ezenfelül napjában kétszer lemegy Sárkeresztúrra is - illetve a buszvezető elmondása alapján - egy időben Sárszentágotára is elment. Mint látható, Aba nem egyetlen települést ölel fel, hanem inkább egy térséget, amelybe beletartozik a busz által érintett négy kisebb község is. Helyi járat létére elég szép távolságot tesz meg: nagyjából 30 km egy kör az alapjáraton, ezzel a járat "elnyerte" Fejér megye leghosszabb helyi járata címet.

Fordulás Bodakajtor, aut. ford.-nál, majd továbbindulás Belsőbáránd felé.


Megállópavilon a kellemesebb várakozásért (fotó: L.B.).


Járműpark

A jelenleg is napi szinten szolgáló autóbusz a járaton egy 1998-as évjáratú Ikarus 263.10-es (MTX-182, ex-FJF-919, ex-GTZ-471), mely korábban a VT-Transman Kft. üzemeltetésében a székesfehérvári VT Mechatronika dolgozóit szállította állományból törléséig.

Harmadik rendszámával szaladgáló helyi 263-as. Az Alba Volán felirat betűiből kirakott "ABA" kifejezetten ötletes.


Ezen autóbusz üzemképtelensége esetén van egy másik (tartalék jellegű) Ikarus 260.32-es (LPY-278, ex-ELK-783, Volánbusz Zrt.), mely helyi járati munka hiányában különjárati tevékenységeket végez, vagy a Vörösmarty utcában tölti pihenő idejét. Ez a busz a korábban megszűnt kálozi helyi járat járműve volt. 2012. őszén egy addig donorként funkcionált Ikarus 263-ast váltotta le egy Ikarus 260.32 (LPA-831, ex-ELK-749, ex-Volánbusz Zrt.), mely a pusztaszabolcsi helyi járatról került Abára. A helyi járatot végző cég rendelkezett még egy Ikarus 250.59-essel is (FUM-451, ex-AEZ-392), ám ez különjárati tevékenységben vett részt. 2016 augusztusában a korábban Fóton közlekedett GTZ-470 (Ikarus 263.10) is Abára került.

A korábban Volánbusz Zrt-nél szolgált 260-as a Vörösmarty utcában.


A helyi járat külön „érdekessége” – legalábbis mindenképpen megemlítendő ténye – hogy 2016. év elejéig nem volt sem a község honlapján, sem máshol menetrend vagy bármiféle, a követési időkre utaló dokumentum, ám ekkor kikerült ez a PDF (rákattintva letöltődik a dokumentum).


2020 májusában a helyi járat két új busszal indult el ismét. Mindkét autóbusz korábban Veszprémben kezdett Hess.

REM-845 a helyi járat egyik új járműve. Fotó: Bori Tamás Ádám.


2021 év elejétől a jármű egy MAN NL223-as (RIW-864) és egy Mercedes Sprinter (TTP-001, később SKN-816).


459 megtekintés1 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page