top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

Bérelt csuklós Citarók | BKV Zrt.

Frissítve: 2020. nov. 17.

A világszerte méltán (el-)ismert Citaro-család szóló változatából immáron öt éve fut a BKV Zrt-nél összesen több, mint kilencven darab (első adag). A csuklós változat eddig – számomra ismeretlen okból – nem került annyira a Cég érdeklődési körébe, hogy a flottába is kerüljön néhány darab.


Mostanra a nagyobb (mondjuk legyen 10 darabnál több = „nagyobb”) és már ismert gépészetű flottákat lényegében elvitték különféle (sokszor magyar) cégek a nyugati használt busz piacról, így talán ezért került sorra az ízelt Citaro. További szempont, hogy négyajtós csuklós busz arányaiban kevesebb van a nyugati piacon, odakint sok esetben három ajtóval rendelik a csuklós járműveket, városi közlekedésre is, és ott ez bevált. Csak részben állíthatom, hogy „ideje volt”, hiszen az új busz a „jó” busz, de az n+1 (akár használt) csuklós Citarót üzemeltető cég a világon csak nem tévedhet(ett) akkorát.


> > > Használt vagy új? < < < Véleménycikk a kérdéskörről

A hat bérelt ezúttal ismét Svájcból érkezett, azon belül is a TPF Fribourg-tól, ahol részben a korukból kifolyólag, részben pedig az őket leváltó C2G-k érkezése okán kerültek eladósorba. Az első ajtó befelé nyíló bolygó, míg a többi toló-sikló rendszerű, és automatikus visszazárásra képesek. Évjáratuk nem egységes, egyes darabok 2000-es, míg némelyik 2002-es. Érdekesség: az ötezredik, Euro VI-os Citarót éppen a TPF Fribourg vehette át 2015 novemberében [1].
 

2016 novemberében tűntek fel Székesfehérváron a bérbeadó telephelyén, még zürichi vámrendszámmal s eredeti kinézetükben. Ide többször is visszatértek, különböző kisebb-nagyobb munkák elvégzése okán (pl. klímaberendezés telepítése). Elsőként a nagyközönség előtt a 2017-es Óbudai nyílt napon [2] mutatkoztak meg, belülről ugyan még nem, csak kívülről – lásd borítóképet. Május végén a típusoktatás zajlott már javában a buszokon. 

Oktatáson az egyik a hatból.


Első napjuk (legalábbis a hat darab egy részének) a 109-es viszonylaton indult, valamint egyik beforgott a FESTO-járatra is délután. Ez kezdésnek érthető, a járat csak a reggeli és délutáni csúcsidőben van csuklós busszal kiszolgálva, így mondhatni "bemelegítettek".

Ahogy a képek azt elárulják: a kijelzők egyiken sem üzemeltek még, sem kívül, sem belül, a legbiztosabb utastájékoztatási mód amúgy is a táblázás, s a legjobb jegyérvényesítő pedig a mechanikus – utóbbival van mindegyik felszerelve jelenleg. 

Az egységességet illetően pedig: a 921-es teljesen arculatosodott, míg a 924 esetében az ülések kimaradtak (egyelőre?) a dologból. A klímaberendezést utólag (honosítás keretében) építették be. Megint csak változó tapasztalatok ezzel kapcsolatban: 921-esen kiváló időjárást csinált, a 924-esen csak a kinti levegőt fújta be. Remélem, utóbbi azért változni fog, mivel a buszokon összesen hat, negyedrészt nyitható ablakfelület van.


Frissítés [2017.06.28.]: megkezdődött az újonnan beszerzett, borostyánsárga LED-es (BUSE) külső kijelzők telepítése a hat buszba, PCC-922 és 923 már ezekkel tájékoztat a járatszámról és a célállomásról.


Frissítés [2017.08.07.]: legalább az egyikben (PCC-921) piros vizuális indításjelzőt szereltek fel az ajtók feletti dekoritra. A 924-esben pedig a 3 SMD-LED-es "technika" világít.


Források


[1] Evobus – 5000th Mercedes-Benz Citaro Euro VI delivered (közzétéve: 2015. november 13., hozzáférés: 2017. május 27.)


[2] Aron_son – Képriport #7 - Nyílt nap Óbudán harmadszor (közzétéve: 2017. május 6.) 


204 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page