top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

Combino az 1-esen

Frissítve: 2020. nov. 17.

Közel egy éve februárban még arról számoltam be, hogy csatolt CSMG2-esek közlekednek a reggeli csúcsidőben az 1-esen, azóta viszont megérkezett és üzembe állt a 12 hosszú CAF.

Kacsóh Pongrác út mh. Idén februárban az ellenirányban hétköznap hajnalban itt még csatolt Iparihoz volt szerencsém...


A Combinók hétvégi külső körgyűrűre való kiadása nem hiába merült fel már érkezésükkor: kapacitás tekintetében a fennálló járműkövetés mellett ideális a hétvégi forgalomra (is), illetve a Nagykörútra hétvégi napokon kevesebbet kell kiadni - ami meg nem kell oda, termelhetne pénzt is ácsorgás helyett.


Viszont a 2014-ig siralmas állapotú pályára csak egy-egy kósza tanulójárat alkalmával merték ráengedni az akkori leghosszabb villamosokat, ugyanis (jogosan) féltették őket. Ez azóta szerencsére megváltozott, és már közelebb van a pályarekonstrukció harmadik évfordulója ugyan (mint a második), végre fokozatosan eltűnnek a Tatra T5C5 szerelvények hétvégente a viszonylatról, helyüket FUTÁR-ral szerelt Combinóknak átadva. Összesen 5 darab Siemens villamos kapta meg a fedélzeti egységet, így csak ezek közlekedhetnek az 1-esen a közlekedésszervező kommunikációja szerint.

Korábbi évekből két próbázó Combino a Hungáriáról.


A FUTÁR mellé némelyik még kapott egy külső célfényt, illetve az új arculatot megtestesítő matricákat és "színtervet". (Ebben a cikkben tévesen „főműhelyesként” utaltak a mindössze célfényt + új matricákat kapott 2001-es pályaszámú gépre.*) Jelen esetben hasonló helyzet jött szembe, mint amikor a Gräf&Stift csuklós trolira próbálták egy az egyben átültetni a Škoda-Solaris Urbino 18-as színtervét. Csak itt az 56 méteres CAF külsejét próbálták imitálni a Siemens tízéves típusán - legalábbis így kommunikálták.


Az egész kompozíciónak az elrontója a „gyászsáv” az ajtók felett. Számomra eddig feldobta a Combinókat a zöld-kék sáv és megtörte azt a hatalmas sárga takaróelemet az ajtók felett. Viszont, ha következetesen „CAFosítani” szeretnék őket, akkor a fekete sávnak egybe kellene „olvadnia” az ablakok felső élével (lásd szemléltetést lejjebb).

Feldobja a kék-zöld sáv az egyensárgát.


A továbbiakban pedig csendben örülök, hogy teljesen akadálymentes lesz februártól hétvégenként az 1-es viszonylat. Az utastér változatlan maradt, az ajtók feletti 4-es és 6-os matrica is tanulmányozható az 1-esen utazva.

A továbbgondolt új színezés a típusra. Puskázási lehetőség a háttérben meghúzódó CAF. Nem mondom, hogy "best of", de jobb így, mint a fekete csíkkal.


(* = én eddig a "főműhelyes" kifejezést olyan járművek esetében hallottam/olvastam, amelyek egy célfénynél nagyobb beavatkozáson estek át.)


56 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page