top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

Csatolt KCsV7-esek a Nagykörúton

Frissítve: 2020. nov. 17.

A ’90-es évek közepén még kilátásban sem levő Combinók helyett végül a CSMG2-eseket kezdték el modernizálni. Összesen 30 darab készült el, mintegy három év alatt – tehát az ütemezés meglehetősen vontatott volt. A Nagykörútra szánták őket, ám a kezdeti rengeteg ajtóhiba, vezérléshiba, valamint csatolt üzemmódban produkált irracionális viselkedés miatt – a Körút zavarérzékenysége okán – nem jöhetett szóba, hogy ott közlekedjenek.

Az egykori, rövid 17-esen meg kit érdekelt, ha megállt az egész vonal... A képen épp egy megfeküdt KCsV7-est tol be a soron következő darab, 2010 februárjában.


A mostani megjelenésük a Körúton a Combinók FUTÁR-osításának tudható be. A szükséges kiadandó darabszám 36-ról 34-re csökken, a hiányzó két darabot pótolják – csak a reggeli csúcsban – csatolt szerelvényekkel. A közlekedésszervező hallani sem akart csatolt CSMG2-esekről, ezért lett a modernizált változata bevetve. (Az egyik az F96-os számot járja, akit érdekelne, itt tudja kikeresni az aktuális menetrendjét.)

A KCsV7-esek is megérettek már évekkel ezelőtt egy újabb rendbetételre. Ez 2015 végén kezdődött el, s 2016 tavaszán kigördült az első, korszerűsített KCsV7-es a Főműhelyből. Azóta követte még jó néhány társa, sőt, a CSMG2-eseken is elindult „valamiféle modernizálás”.

A KCsV7-es mindig valahogy az „alapmodell” felett helyezkedik el a képzeletbeli kényelmi listámon, talán a szaggatós vezérlés és a jobb menetdinamika teszi. Az aktuális korszerűsítési program keretében magyar szaggatókat kapnak a járművek, így a korábbi, olasz szaggatók miatt adódott csatlási illetve vezérlés problémák gyakorisága jelentősen lecsökkent.

Utolsó reggeli (csonka) menet: Ferencváros kocsiszín a végállomás.



2016. január végétől a hosszú CAF-ok üzembeállásáig az 1-esen volt CSMG2-es rásegítés a reggeli csúcsidőben.

A Nagykörút két típusa aktuálisan, új arculattal. 





122 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page