top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

BYD K7 | ArrivaBus teszt

A 2015-ben bemutatott, majd két évvel később modernizált e-midi egyik bemutatódarabja közlekedik két-három napos váltásokkal a 15-ös, 16-os, 27-es, 102-es, és 158-as viszonylatokon. Újabb két év elteltével ismét változtattak itt-ott a konstrukción: leglátványosabb fejlesztés a teljes hosszban alacsonypadlós kialakítás, míg korábban a második ajtótól hátrafelé két kis lépcső megugrását követően lehetett leülni, utóbbi kialakítással készült a tesztbusz is. Hazánkban Tatabányán közlekedik két darab a T-Busz színeiben tavaly óta.

A 2017-es (bordó-fehér), a 2019-es (narancs-türkiz) és az egyik tatabányai.


A midibuszok – gyártótól függetlenül – valahogy mindig olyan esetlenek. Külső megjelenésük aránytalan – nagy doboz kis kerekeken, egy felszállósávos első ajtó. Belső kialakítás kompromisszumos és szűkös (pl. első kerékdobok jelentette holttér), a különböző előírásoknak való megfelelés pedig korlátozza a mozgásteret úgy a tervezésnél, mint a felhasználásnál.

A kínai midi egyszerre semmi különös, mégis ki lehet egyezni vele. Az első kerékdobok jelentette holtteret triviálisan jobb oldalon egy poggyásztartóval tették hasznos részévé az utastérnek, baloldalon pedig a gépkocsivezetőfülke nyúlik hátra egy kapcsolószekrénnyel kiegészítve. Ezeken túlmenően minden más szokványos midis. A belső anyagok, találkozási felületek és élek, valamint összeszerelés minősége visszatérő téma az oldalon, mindez az elektromos buszoknál a motorzaj hiányában még inkább fókuszba kerül, de ebben is jól szerepel. A vezetőfülke klimatizálása nagyvonalúan a mennyezetre telepített befúvókkal történik, a tető berendezéseit szemlélve számára külön egység van. 22 ülőhelyet és 36 állóhelyet kínál, kerekesszékes utas jelenléte esetén az állóhelyek száma 27-re csökken.

A midis esetlenséget itt mozgás közben lehet tapasztalni: kisebb menetpedál lenyomásra is mókás bólogatásba tud kezdeni az egész karosszéria, egy-egy rántással karöltve. De lehet, hogy csak friss volt a technika a sofőr lábának. A hajtott hátsó híd itt is teljes mértékben saját fejlesztés és gyártás, ahogy az akkumulátorok is, melyeket a tető hátsó részén helyeztek el. Egy feltöltéssel legfeljebb 150 kilométert képes megtenni, utántöltés CCS2-es aljzaton keresztül lehetséges.


463 megtekintés1 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page