top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

Utolsó Conectopció

Frissítve: 2020. nov. 17.

2015 márciusában érkezett meg az első 15 darab szóló Conecto a BKV Zrt-hez (az első bemutatkozása pont a 100 éves budapesti buszközlekedés ünnepségére volt időzítve), mellyel hosszú kihagyás után ismét új autóbuszokat állíthatott forgalomba a Cég. A szerződés összesen 75 darabra szólt, az első adag után úgy tűnt, hogy kérdéses a további 60 darab lehívása. Szerencsére jól döntöttek odafent, a második tizenöt 2016 decemberében forgalomba is állt. S végül a további 15+30 darab is lehívásra került, a folyamatosan változó és bizonytalanságba burkolózó M3-as metrópótlásra hivatkozva.

A frissen besorozott harmincegy a PKN-601..631-es rendszámokkal futnak, november 2-án 10 darab, majd 4-én további 20 darab állt forgalomba. A bevezetőben kétszer is szereplő +1 pedig a szállítási késedelmek miatt fennálló tartozás fejében (kötbérként) érkezett, teljesen megegyezik a többi harminccal, viszont forgalomba állása nem a többivel együtt történt a héten, hanem valamikor a közeljövőben várható. 

Az utastér a PDB-rendszámos szériához képest ismét nüansznyi változásokon esett át (itt-ott más műanyagburkolat), kívülről azonos a megjelenésük. Az utastér összeszerelése a sarkok és élek környékén majd' mindenhol hagy kívánnivalót maga után, valamint az elméletileg (feltételezem) egyvonalúnak megálmodott lámpatestek a mennyezeten párhuzamosságért kiáltanak.

A 2007 óta gyártásban lévő második generációs, és azóta jelentős belső változtatásokon átesett Conecto értékesítése idén év végén megszűnik, ezentúl csak az új, harmadik generációs (vagy típushelyesen: New Generation) változatot lehet rendelni, azt viszont már CNG-üzeműként is. (Idén mindkét változatot tesztelte a BKV Zrt., lásd a linkelt cikkeket.)


Az (anyagi és politikai) döntéshozók ilyenkor – 75+1 darab busz beszerzése után – szeretnek hátradőlni, gondolván, hogy akkor az autóbusz-beszerzés a következő évtizedre le van tudva, azonban bízom benne, hogy ez a hetvenöt szóló csak a kezdete a további új beszerzéseknek.


A beszerzendő új flottákat még megilletheti egy 2-es vagy 3-as darabszámi szorzó a fentebb taglalt kontingenshez képest.




246 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page