top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

Mementó 2007-ből

Frissítve: 2020. nov. 18.

A BKV Zrt. által talán 2008-ig (?) évente kiadott kisméretű (A/6-os formátumú) füzetkében mindenféle (tömegközlekedési szempontból) hasznos információt összegyűjtöttek.


Nagy vonalakban ilyeneket, mint:

  • Előszó: ez kevésbé hasznos, a PR helye,

  • Ügyfélszolgálat: talált tárgyak helye, etc.,

  • Jegy- és bérletárak: a mai árfekvések ismeretében különösen megmosolyogtató visszaolvasni (vonaljegy: 230 Ft),

  • BKV Zrt. számokban: egy kis számmisztika, egy-egy oldal aljára odaszúrva (százalékos megoszlás, darabszámok, járatok száma, szállított utasok megoszlása az egyes közlekedési fajták között, etc.),

  • Utazási feltételek: mit tilos, mit nem tilos,

  • Új budai villamoshálózat: 41A a Forgalmi utcáig, 47-49V pótló, és a 233E busz is rákerült valamiért,

  • Színes-szagos térkép,

  • És végül a lényeg: a reklámok.

Több cég is élt a hirdetési lehetőséggel (ezzel finanszírozták a kiadás költségeit, emlékeim szerint ingyen lehetett hozzájutni ugyanis a kiadványhoz), de ezek közül kiemelném a Cég járműparkjához szervesen kötődő három hirdetést.


Világvárosok Volvói

Annyira tetszik. A még Wrocław-ban próbaútjain szaladgáló, elsők között elkészült Volvo 7700A egy gyári "fotótúra" alkalmával,  igényesen átvezetve egy kis haza vonatkozásba, az Alfa Busz Kft. 2007-ben bemutatott Localójának képében.


Ma már nem is büszke a Volvo Hungária, hogy 7900-asok és azok hibrid változatai is közlekednek Budapesten...?


* * * 


Az új évezred közlekedése Budapesten

A Siemens is kivette a maga tortaszeletkéjét a reklámokból, egyúttal elég jó érvvel élt, mert 1887-ben is a termékük rótta a Körutat (elsőként), míg 2007-ben már az első Combinók egy éve szintén, ugyanott. A kettő között mondjuk volt némi szünet - ami a járműveket illeti - de közlekedési rendszerekben tényleg jelen van régebb óta (pl. közúti forgalomirányító lámpák). 


* * * 


metró4

A már "javában" épülő új metróvonal sem maradhatott ki, egy egész oldalt kapott, bár kis túlzással a semmiért. "Film a 4-es metróról a neten!" - megpróbáltam megnézni, de a plugin-t már nem támogatja az általam használt böngésző. Egy kis virtuális körbevezetésben lehet része annak, akinek a böngészője engedi.


Itt már viszont úgy látom, eldöntött tény volt, hogy a Bosnyák tér első nekifutásra "nem lesz meg". Mindenesetre a grafika egészen jó, kicsit szögletessé varázsolták szegény Metropolis-t. De itt még kikandikál a zöld csík a szerelvény oldalán, amit én annyira hiányolok, feldobná a fekete-fehér szerelvényeket. 


48 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page