top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

Volvo 7000 | NUU-956

Frissítve: 2020. nov. 17.

Érkezett már (az alkatrésznek vásárolt darabokkal együtt) 38 darab Volvo 7000-es Berlinből, és ezek mellé vásároltak még 4 darab 2001-es évjáratút a BRH ViaBus GmbH-tól, melyek állapotukból fakadóan végül nem alkatrészként kerültek felhasználásra, hanem üzemképes példányokká alakították őket Kelenföldön (három az előzetesen a berlinieknek szánt NCZ-rendszámmezőbe kerül(t) besorozásra). Előző helyén ez a példány.


Az alkatrészként vásárolt buszokat még kint bontották meg olyan mértékben, hogy működőképes buszt nem érte meg már varázsolni belőlük idehaza. Jó döntés volt meglátásom szerint ezeket is megvenni, ugyanis a Volvo-alkatrészek alapvetően aranyárban vannak (egyes hozzávalók esetén még az utángyártott is), illetve mivel erősen fogyó típusról van szó, az alkatrész utánpótlás minél hosszabb távú megoldása sem utolsó dolog.

Így történt ez NUU-nál is: a leégett 7700-as helyett készítették, de nem lett „autentikus” 7700-as a végeredmény: inkább egy 7000 + 7700 egyvelege. Annak ellenére, hogy ránézésre kevés eltérés van a két típus között külsőre, de korábban már ecseteltem azt a keveset is egyszer. Ilyen eltérések egyike, hogy megkapta az ex-veldhoveni darabokra jellemző „zárt” fülkét például – amit talán éppen a nagyrészt leégett gépből mentettek át. A 7000-eseknek a hátfal felsőrészén elhelyezett irányjelző + féklámpa egyben van, ezen a 7700-asokon ismert külön egységekként kerültek telepítésre. És mindenáron 7700-asnak szeretnék "eladni"(az adattáblája egy 2004-es évjáratú 7700-asnak írja), de ennek ellenére 7000-es felirat hirdeti típusát a hátfalon – persze, az csak egy matrica. Hátul csak számkijelző, belül monitor hirdeti a hirdetendő információkat. És hogy ne csak írjam az öszvérségét: képek beszéljenek a továbbiakban. 


A műszerfal is eltér, elsősorban annak jobboldali panele: egyenként kezelhető ajtók (három köralakú piros lent), és indításjelzés-adás (előzőektől balra, sárga). A váltógombsor alatt a klíma kezelőszerve kapott helyet.


Viszonyításképpen egy 2005-ös csuklós műszerfala. A berliniekhez nem érdemes hasonlítani, azoknak VDO-szabvány műszerfaluk van.


A busz kora ellenére – a berlinieknél egy évvel idősebb – mégis megkíméltebbnek tűnik (és úgy összességében kellemesebb benyomást keltett), mint a német fővárosból származók – talán kevésbé lett leharcolva előző szolgálati helyén/helyein. Mitöbb, a klíma kiváló időjárást teremtett az utastérben. A berliniek közül egy kivételével mind forgalomba állt, bár helyenként voltak féléves eltolások az utcára bocsátások között. Az első néhány ex-berlini kicsivel több, mint egy éve van az utasok szolgálatában.

Egy berlini 7000-es utastere.



671 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page