top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

ATP Bus e-UpCity

Dízel teherautók után elektromos busz. Romániában megkezdték túlnyomóan uniós támogatással észrevehetőbb mennyiségben az elöregedett városi buszok cseréjét elektromosra. A nagybányai ATP Trucks – Truston dízel teherautókat (kínai Weichai Euro VI-os normájú motorral) összeszerelő cég kibővítette portfólióját egy szóló elektromos busszal, hogy a jövőbeli beszerzéseken hazai alternatívát is tudjanak választani a döntéshozók. A prototípus egy 25 millió eurós beruházás első, kézzel fogható eredménye, melyet négy éve kezdtek el. Május 1-jén gördült utcára utasok nélkül próbafutásra, két héttel később hivatalosan is bemutatták, e sorok közzétételekor pedig negyedik városban tesztelik (Fogaras, Brajla, Nagyvárad, és augusztus 12-ig Marosvásárhelyen kering a 23-as viszonylaton).


Műszaki adatok

Hossz: 12 180 mm Szélesség: 2 550 mm Magasság: 3 450 mm Mellső futómű: Dana GK BFA 81R (8 t) Hátsó futómű: Dana GK BRA 132DC90 (13 t) Fékrendszer: Wabco EBS3 4S/4M Kormánygép: Bosch/ZF 8098 Servocom Klímaberendezés: Valeo Revo-E Utasajtók: 2-2-2; 1 200 mm szabad felszállósáv-szélesség Kommunikációs rendszer: Actia CAN-Bus Utaskapacitás: max. 25 ülőhely, így szumma 83 férőhely (és maximum 95 férőhely) Villanygép: Dana TM4 (állandó mágneses szinkrongép; 150 kW @ 750 1/min, max. 3 330 Nm @ 250 1/min) Akkumulátor: 8 darab LFP kémiájú vízhűtéses CATL gyártmányú pakk Hatótáv egy feltöltéssel: 200 km (a kisebbik, 242 kWh-s kapacitás esetén) Töltés: CCS2 plug-in aljzaton

A hatótáv további akkumulátorcsomagokkal növelhető: maximum 360 km-t képes megtenni az opciós konfigurációval.



Mi ismert eddig a konstrukcióról?

Nagyváradon a napi átlag 113 km futás / 9 óra üzemidő alatt vegyes városi körülmények között légkondicionálóval (mely átlagosan napi 4 órát üzemelt) és további segédüzemekkel 34%-át használta el a töltöttségének. A gyártó nagybányai telephelyéről Nagyváradra önerőből jött és ment: a valamivel több, mint 200 km alatt egyik alkalommal 67%, másik alkalommal 77% volt a DoD (Depth of Discharge, avagy lemerítés mértéke). A feltöltés ideje áramerősség függő: 99 Amperes maximális töltőárammal nagyjából két óra alatt érte el a teljes töltöttséget 57%-ról. Brajlában naponta átlagosan 132 km-t tett meg (ugyancsak 9 óra üzemidő alatt, melyből 6 órában üzemelt a klíma), ezalatt a DoD érték 58% volt. Fogaras városában napi átlag 43 km és 7 óra üzemidő mellett a DoD = 23%.



Az utastér sok részletében, alkatrészében, és anyagában egy kínai konstrukciót látok valahol mélyen ihletadóként. Ezt alátámasztja a több forrásban is „román összeszerelésű”-ként hivatkozott jármű, azonban az írás közzétételéig nem találtam meg a forrás modellt. A formatervezés román, hátfalában az MAN elektromos buszát vélem felfedezni.

A belső kialakítása az első és második ajtó között tágas és szellős, ahogy hátul is adott a jó utasáramlás lehetősége. A gyengébb útburkolatokon sem recsegtek-ropogtak a belső szerelvények. Érdekesség a szálcsiszolt korlátokon a gyakori fogódzkodási helyeken felszerelt gumiborítás, hogy ne a hideg csövet kelljen fogni. Ugyancsak unortodox a mélyre húzott ablakövvonal osztott üvegezéssel, melyet kívülről a sok optikai trükk elfed. A villanygépen felül további zajforrás a dugattyús légkompresszor üzemközben és a pneumatikus ajtóműködtetés.



Románia villanybuszosítása

Az elmúlt években apránként a megvalósítási fázisába lépett e-busz program idén nagyságrendet ugrott. Összesen 596 darab buszt kíván vásárolni 21 város, melyből 123 darabot a Solaristól már megrendeltek, ezeket hét város között osztják szét a 2022-es leszállításkor. Márciusban 10 darab Temsa Avenue Electric-et rendelt Arad városa, majd májusban Mangalia állapodott meg 10 darab Karsan Atak Electric szállításáról.


Az előző évek beszerzései röviden: 2020-ban Dej városa vásárolt 20 darab Karsan Atakot és Jest-et vegyesen; 2019-ben állt forgalomba 10+10 darab SOR EBN 9.5 és 11.1 Tordán; 2018-ban pedig 41 darabra bővült a Solaris Urbino 12 Electric flottája a kolozsvári közlekedési vállalatnak.

A marosvásárhelyi önkormányzati tulajdonú buszközlekedés gerincét használt nyugati buszok, a Siletinától (előző szolgáltatótól) átvett MAZ 103-asok, és pár éve vásárolt 10 méteres Iveco Crossway LE-k képezik manapság. Jövőre elektromos Solarisokkal bővül a járműpark.

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page