• Sonfalvi Aron

Üzemlátogatások az Alfa Busznál (2005, 2007)

Frissítve: 2020. nov 16.


Az Ikarus megszűnését követően a még meglévő szakember gárda (illetve gárdák) több, poszt-Ikarusos autóbuszt (és hozzá tartozó gyárat/manufaktúrát) hoztak létre itthon. Az elmúlt tizenöt évben két, nagyobb legyártott példányszámot is elérő ilyen vállalkozás egyike volt a székesfehérvári Alfa Busz Kft.


A 2003-tól autóbuszgyártással (is) foglalkozó cég Volvo járóképes (LowEntry) alvázakra karosszált városi, elővárosi/helyközi és kisebb mértékben távolsági buszokat. Fő megcélzott szegmens részükről (az eladott darabszámokat tekintve) a helyközi autóbuszok gyártása volt: nem ok nélkül, akkortájt ugyanis a 260-asok és a 266-osok leváltása már abszolút időszerű volt, viszont egy, hazai viszonylatokban is megfizethető típus nem állt a volántársaságok előtt. Ezt az űrt hivatott betölteni a számos kivitelben gyártott Alfa Regio.


A városi közlekedésben sem volt másképp a helyzet: (jó esetben vázcserélt) 260-asok, 415-ösök voltak a jellemző típusok országszerte, egy-két helyen pedig a 412-es jelentette 2003 körül A Modern Autóbuszt. Így erre a „piacra” is bőven ráfért egy relatíve olcsó, és egyszerű (ráadásul hazai) autóbusztípus.


Az alábbiakban az Alfa Busz Kft. székesfehérvári telephelyéről láthatók 2005-ös és 2007-es felvételek, mely alkalmakkor a cég meghirdetett üzemlátogatást tartott az érdeklődők részére.


Ami mára teljesen kikopott a gyártók/manufaktúrák/cégek jó „szokásai” közül – sajnos.


2005. június 8.

Ekkor készült el frissen az első generációs Localók közül néhány darab, továbbá már folyamatban volt a Nógrád Volán részére készülő (szintén első szériás) darabok gyártása is a budapesti alvállalkozási feladat ellátására.

Volvo B7R járóképes alváz, még a “toldás” előtt.


A felépítmény.


Házasítva a felépítmény és az alváz.


Lemezelés alatt.


Belül pedig padlózás történik éppen.


A kiszerelés folyamatának egyik első fázisa.


A leendő vezetőtér. Már a homlokfali műanyagelem a vázra ragasztva látható “belülről”…


…kívülről pedig már fényezve van.


Az ajtórendszer beépítése előtt.


Szélvédőre, ládaajtókra, és egyéb szerelvényekre vár még.Kész Localók (később Dunaújvárosba kerül[ek]).


2007. március 23.

Készülnek a második generációs Localók a VT-Transman Kft. részére, továbbá számos, importált használt busz várja a honosodást (vagy éppen továbbértékesítést) néhány megújulásra/javításra érkezett Ikarus között.

Mexikói (?) Volvo-alvázas busz, export rendszámmal.

Maradva a távolsági buszoknál: Volvo-Barbi Genesis, mely abban az évben (2007) a Régió Buszhoz került.

Használt buszt, még: Volvo-Saracakis, görög karosszáló által készített városi busz. Egyedüli darabként futott az Alba Volánnál.


Volvo 7000Ü CNG Németországból: a KXH-251-es rendszámot kapta, tesztelte a Hajdú Volán, végül a Viszló Trans használta.


Alkatrész DAB 12-1500C-k a ‘fehérvári flottához.


Használt buszok között egy kis buszfelújítás és -javítás is: két 412-es Budapestről és egy 365-ös a Bitter-Szűcs Bt-től.


Gyártsunk is: járóképes alváz már az üzemben.


Egy, már felépítménnyel (és egy-két egyébbel) ellátott alváz.


Padlózás után.


Belső kiszerelés alatt.


Utolsó simítások, igazítások.


Átadás előtt, és azt követően. A leginkább szembetűnő eltérést az első (2005-ös) generációhoz képest az ajtórendszer jelentette.


További érdeklődőknek ajánlom az alábbi, három részes videót a Regio bemutatásáról:A képeket kivétel nélkül Istvánfi Péter készítette.


#magyarbuszgyártás #buszgyártás #volvohun #localo #járműgyártás #képriport #AlfaBuszSzékesfehérvár #AlfaBusz #AlfaBuszLocalo #Alfahasználtbuszok #buszgyár #Localobusz #Localogyártás #alfalocalo

117 megtekintés0 hozzászólás

Feliratkozás

A megadott e-mail címre értesítést küldünk, amint új írás jelent meg.

 RSS feed

© 2021 BusWorld blog 2.0