top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

22+28 darab használt csuklós Volvo

Frissítve: 2023. dec. 4.


22_28_volvo_borito.jpg

Ahogy azt láthatjuk tudjuk a 2016-os, 47. Autóbusz Szakértői Tanácskozáson elhangzottak alapján, 2017-ben és az azt követő években már nem használt buszokkal kívánják a volánokat KK-kat feltölteni, hanem újakkal, ennek ellenére ismét használt buszokkal gazdagodott a Volánbusz és még néhány KK járműállománya.


Korszerűbb és modernebb csuklós buszokra égető szükség van országszerte, és nem két éve, hanem inkább két évtizede, ugyanis a használt busz átmeneti, néhány éves megoldás továbbra is – főleg, ha olyanok kerülnek szóba, mint amilyenek ennek a bejegyzésnek a főszereplői: átlagosan tíz éves, városi/elővárosi közlekedésben (el-)használt példányok (akad azért közöttük kivétel állapotát tekintve, lásd később).

ocs_b.jpg

A címben szereplő 28 darab pedig a már jól ismert, korábban a T&J által üzemeltetett Volvo 7900H flottát takarja, melyek várhatóan az agglomerációs viszonylatokon fognak közlekedni, ezáltal az onnan felszabaduló tisztán dízeles 7900-esek fognak “sárgulni”.



Ezúttal 12+10 darab, vegyesen három- illetve négyajtós Volvo 7700A-t vásároltak Németországból. A buszok 2007 illetve 2008-as évjáratúak, korábban Mainz, Wiesbaden, Esslingen illetve Frankfurt am Main városi és elővárosi közlekedésében vettek részt alvállalkozók kötelékében. A buszokban Volvo D9B (a 266 kW-os teljesítményű) motorja van.

Egy mainzi városi példány. Fotó: BUS-BILD.de/N8Express.
Egy hesseni darab. Fotó forrása: HLB Hessen Bus honlapja.
Egy elővárosi Mainz környékéről. Fotó: BUS-BILD.de/N8Express.
Egy frankfurti, szintén az elővárosi forgalomból. Fotó: BUS-BILD.de

Még Németországban négy a tizenkettőből. A fotók forrását illetve készítőjét lásd az egyes képek mellett.


A behozatalukat és honosításukat az M6 L.O.G. Kft végezte, illetve utóbbi folyamatban az Autó Univerzál Kft. is részt vett. A honosításuk a külső megjelenésükre, továbbá a nyomkövetőre, jegykiadó készülékre, kijelzővezérlőre, és a tachográf-illesztésre terjedt ki. Az utastér alapvetően a német megrendelő igényeit tükrözi jelenleg is – utóbbiban is akad kivétel, a nem szálcsiszolt korláttal szerelt buszoknál ugyanis a kapaszkodórendszer is sárgává vált.


Változatosan szép az élet – tartja a mondás. A három különböző “alomból” származó 7700-as széria három különböző fényezési terve. Igyekeztem azonos fényviszonyok között készült képeket összeszedni, de akárhogy’ nézem, a sárga sem ugyanazon RAL-kód, mint az (anno) újonnan vásárolt darabokon.

volvo_7700a_vb.jpg

psd-124_utaster_1.jpg

Példának egy utastér: PSD-124 elölről…


psd-124_utaster_2.jpg

…s középről hátrafelé. Egyébként felszínesen végigpillantva megkíméltnek tűnt belül, továbbá kivétel a cikk elején említett lestrapáltság alól (talán), mivel tíz éves kora ellenére még negyedmillió kilométert nem futott.


Tizenkét darabot a Volánbusz Zrt. kapott meg: Monorra 7 darab került, míg Szigethalomra 5 példány. Ezzel néhány 435-öst, C80-ast, és 280-ast váltanak ki az adott telephelyek (a kiváltás nem feltétlenül jelent selejtezést, a selejtezett buszokról egyelőre nincs bővebb információm). A maradék 10 darab esetén még nem ismert sem az elosztásuk, sem a típusuk.

Tartalék szerepkörbe kerülő, más telephelyre vándorló, vagy esetleg selejtezésre váró típusok a Volvók érkeztével.


További megemlítendő információ a 2016 őszén forgalomba állt 5 darab használt, Norvégiából származó 7700A a Volánbusznál. A mostaniakkal együtt összesen így már 49+5+12 (=66) darab 7700-as van a cégnél.

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page