top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

V-Busz Kft. | Az első fél év

Frissítve: 2020. nov. 15.

vbusz2_cover.JPG

A V-Busz Kft. első hónapja nem volt zökkenőmentes – minden kezdet nehéz. A számolt 55 darab autóbusz még nem érkezett meg az első iskolai napra (sem), így a régi buszok egy részének visszabérlésével tudtak csak elindulni. Január végével az Ikarusok és a Neoplanok távoztak Veszprém helyiből. Az új flotta napjainkban is aránylag sűrűn változik: van már két „kiesett versenyző”, és jónéhány új flottatag is.

ars_6603.jpg

Elsőként az első midi Hess került el Veszprémből, hogy Sülysáp helyi járatán – lilában – szállítsa az utasokat. Márciusban érkezett még pár Citaro, őket követte még egy Neoplan, egy MAN  és nem sokára további négy Volvo érkezik az eddigi két 7700-as mellé. A rendkívül heterogén flotta fenntartása bizonyára nem egyszerű, talán ez lehet az oka a számos, még mostanság/közeljövőben is forgalomba álló busznak. Az egyik márciusban bevetett Citaro pedig alig két hónapig szolgált mindössze. A kisforgalmú járatokra érkezett egy Mercedes Sprinter City májusban. A későbbi belépők közül is több ideiglenes (E-) rendszámmal állt forgalomba (ahogy volt ilyen január 1-jén is), ezeket és a fenti mozgásokat lásd alább táblázatosan.


A buszokon megkövetelt a klímaberendezés működőképessége (ha van ilyen az adott darabon), és az általam random kipróbált (elég kis mintának számító) 3 buszon kiválóan működött. A járművek túlnyomó részén (három kivétellel) üzemelt a külső utastájékoztatás, azonban az utastérben nem lehetett információt nyerni a következő megállóról/útvonalról – se hangalapú, se vizuális utastájékoztatás nincs. 

rem819_2.jpg

A flottára lefoglalt rendszámok közül (REM-801..855) még szabad a 814, és a 818. A táblázat a január 1-je után forgalomba állt buszokat tartalmazza.


68.jpg

REM-829 előző szolgálati helyén Luzernben 2015-ben.


REM-845-ös kis Hess január elején állt forgalomba, párhuzamosan a...
...843-assal. És nem sokkal később a rendszámköztes 844-es távozott a városból.
REM-829, lásd fentebb előző szolgálati helyén.
REM-828 ideigenes rendszámmal fordul a Haszkovón.
Az egyetlen minibusz: Horvátországból vásárolt Sprinter.
A bő egy hónapnyi szolgálat után kivont 838-as.

A teljesség igénye nélkül az első napot követően forgalomba állt buszok és az egyik selejt (REM-838).


ars_6601.jpg

Jutaspuszta aut. ford. és REM-851.


Összesen 8 alkalommal történt menetrendváltás (pontosabban korrekciók, indulási idők kisebb mérvű változtatása). Új járatként indult el május 1-jén a 18-as, majd május 11-én a 14E.

vbusz_januar_vegi_fejl.png

Egy január végi tervezet.

ars_6618.jpg

És a jelenleg érvényes vonalhálózat. (Képre kattintva nagyban böngészhető.)


ejszakai_jaratok.jpg

44-es és 45-ös éjszakai járatok a központban, még januárban.


Az első két héten (januárban) ingyenes volt a szolgáltatás. Ezután a jegyvásárlás a város 35 pontján vált lehetségessé, ebből kettő automata: egy a Haszkovón, egy pedig a Hotelnél könnyíti meg az utazást. Még egy automata telepítésére biztosan lehet számítani, ez a Cholnokynál lesz – de remélhetőleg a forgalmasabb helyekre további jegyautomaták kerülnek a jövőben. Számos jegy- és bérletfajtát vezettek be (úgy az automaták, mint a jegyfajták a budapesti rendszerre hajaznak); a vonaljegy előváltásban 250 Ft, a járművezetőnél 330 Ft. Továbbá a MÁV-Start pénztáraiban elővételben lehet váltani menetjegyet.

A jegyautomata-páros egyike, számszerint (V01) az első a Hotelnél.
Felül automatás jegy, alul járművezető által árusított tömb.
R&G jegyérvényesítő készülék.

A szabályos utazáshoz szükséges “szentháromság”.


A továbbiakban még nagy kérdőjel a szeptemberre ígért új szóló flotta, melyet – az értékhatár miatt – csak közbeszerzéssel tudnak vásárolni. Idáig a közbeszerzési értesítőben nem jelent meg ilyen felhívás, de nem kizárt, hogy nem a V-Busz tulajdonában lesznek az új buszok.

ars_6608.jpg

593 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page