top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

Váratlan formák

Frissítve: 2020. nov. 16.


absztrakt_muveszet-varatlan_formak_4.jpg

Az első szó, ami beugrott félhomályban meglátva a villamosról az

érdekes

volt, kiegészítve a “nem hiszem” reakcióval.


Az installáció a cseh Lukáš Rittstein érdeme, a címe pedig „Tour”. A mű az Art Market Budapest 2018 és a Visegrad Contemporary fesztivál keretében belül van kiállítva a Várkert Bazár előtt. (Hogy meddig, az nem derült ki számomra, néhány napja került ki.)

absztrakt_muveszet-varatlan_formak_1.jpg
A nemzetközileg ismert és elismert, 1973-as születésű alkotó művészetét az absztrakt biomorf formák és az ismert formákba való váratlan, meghökkentő beavatkozások jellemzik. Szívesen és otthonosan mozog a nagyméretű köztéri installációk világában is, állandó alkotótársával, a fotógráfus Barbora Šlapetovával együtt a milánói és sanghaji EXPO keretében is látványos formában képviselték a cseh művészetet. Az Art Market Budapest és a Visegrad Contemporary fesztivál programjában a művész több beltéri és kültéri alkotása, köztük a Budapest belvárosában egyik legmonumentálisabb szobra a Tour 2010 is bemutatásra kerül 2018 októberében. Rittstein alkotótevékenysége mellett a prágai Képzőművészeti Akadémián is tanít.

(Forrás: az alkotás mellé kihelyezett ismertető.)


Kétségtelenül hatásvadász az installáció, s végiggondolva nem lehetett könnyű megcsinálni. A homlokfal akkurátusan van körbevágva a csonkakúp részére.

absztrakt_muveszet-varatlan_formak_5.jpg
absztrakt_muveszet-varatlan_formak_6.jpg

Az átalakított öreg Jonckheere korábban Prágában is ki volt állítva. (Hasonlóan buszos művészeti projekt volt Drezdában a 2017 februárjában hátfalára felállított két darab MAN NL202-es és egy Neoplan.)


A buszt tréleren szállítják a helyszínek között, melyre feldaruzzák.



17 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page