top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

Utrecht (2015)

Frissítve: 2020. nov. 18.

Hangulatos belvárosi kis utcák, szűk csatornák a legváratlanabb helyeken, alacsony és keskeny házak – hamisíthatatlan holland hangulat, mindez az egyik legrégebbi egyetemi városban, Utrechtben.


A múlt héten szombaton tettem egy kirándulást a városba, ahol nem rég (2013 végén) váltottak szolgáltatót a helyi közlekedésben, a korábbi GVU Utrecht zömmel Van Hool-uralta flottáját a Qbuzz (U-OV Utrecht) nagyrészt C2-es, Ambassador és Optare Solo SR flottája váltotta, mindehhez pedig új, citromsárga flottaszín is társult.


Legnagyobb számban a csuklós és szóló Citarók lelhetők fel, ezt követi a szintén jelentős számú VDL-Berkhof Ambassador 200-as flotta, amelyből nem rég Magyarországon is több cég vásárolt használtan (a TükeBusz pont Utrechtből vett egykoron helyközi Ambassador-okat). A korábbi szolgáltató duplacsuklós Van Hool-jait is átvette a Qbuzz, ugyanis ezekkel bonyolítják le az egyetemisták szállítását a vasútállomásról. Ezenfelül rendelkeznek még MB Sprinterekkel és "régebbi" (2008-as) Citarókkal.


A városban szerte mindenhol bíbor színű a buszsáv, amely már idehaza is elterjedő félben van (Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út, bár itt a közös bicikli-buszsáv kapott bíbor sraffozást csupán), de ez mindenképpen markánsabban jelzi, hogy ez bizony csak és kizárólag a buszok számára dedikált forgalmi haladást lehetővé tevő szakasz. A belvárosba csak a buszok, a biciklisek és a gyalogosok haladhatnak be, így itt mindenhol bíborsáv volt, persze, az ottlakók engedéllyel ugyan, de bemehetnek autóikkal. Viszont a parkolásra a külvárosban szélesebb a lehetőség, mint idehaza: több P+R is van. Buzdítják is erre úgymond az autóval érkezőket, ugyanis mindenhol fizetős a parkolás egy bizonyos körön belül, még az eldugott kis lakótelepeken is.


A buszok fényképezése nem egyszerű feladat itt, ugyanis a bicikliseknek majdnem olyan széles sávjuk van az út két oldalán, mint egy forgalmi sáv, és ki is van használva, hisz’ mint ismeretes a Hollandokról, „biciklis nemzet”. Meg is értem őket, Utrecht belvárosa éppen felújítás alatt van, így az autós közlekedés nagyon nehézkes, sok és hosszú dugó van, a lámpák hosszan megfogják az autósokat.


A buszokról: mint írtam, három típus van a helyi járatokon, amelyek közül csak Optare-k vannak dedikálva a múzeumi körjáratra, ez bemegy egészen a történelmi városrészbe. A Citarók és az Ambassadorok pedig mindenhol máshol járnak. Érdekesség, hogy a járatszám „még nem minden”: szín alapján is meg vannak különböztetve az egyes járatok, ez a képeken látható is. És emellé még egy kis piktogram is felhívja a figyelmet a szám mellett, hogy ez a járat más merre megy (híd, napocska és felhőkarcoló  - ezeket a képeket láttam a kijelzőkön).


Az alábbi galériában megtekinthető mintegy majd' kéttucat kép, amelyeknél igyekeztem a város hangulatos utcáit is belevenni a képekbe a buszokon kívül.



34 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page