top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

Egy kis utómunka #3

Frissítve: 2020. nov. 16.

Ha ritkán jár az ember egy adott helyen, vagy olyan extra fotótémát lát, amelyet mindenképpen szeretne megörökíteni, akkor a maga (akár több) apró zavaró tényezőjével együtt is lefotózza. Az „apró” itt abban az értelemben lekicsinylő, hogy talán minden igényesebb embert zavarja, ha egy oszlop vagy tűzoltócsap kerül a fotótémába. Legyen most ez éppenséggel egy busz – ragaszkodva a blog alaptematikájához.


Elég hamar akadt is két olyan kép a merítésben, melyek mintegy „teljesítik” a fenti feltételeket: egy tűzcsap vagy egy oszlop, aránylag ritkán a lencse elé kerülő téma előtt. Egy képet megértek így is, aztán „majd eldől a kép további sorsa” (= megőrzés/szanálás).


Egy 256-os esete a tűzcsappal

Tikkasztó nyári melegben nem rossz dolog a tűzcsap, főleg, ha hűsítő víz is jön belőle. Viszont amikor kvázi a puszta közepén, Dédestapolcsány határában áll három busz, amelyikből az egyik teljesen ráállt a létező egyetlen oszlopszerű dologra öt kilométeres környezetben, az több, mint zavaró. Nem próbálom meg okfejteni, hogy ez miért volt jó (induláskor egyből tolatással kezdeni), helyette inkább a busz környező elemeinek és színeinek összeollózásával eltüntettem.


A beavatkozás roppant könnyű, ha ismétlődő, vagy könnyen másolható részekről van szó – mint itt. Ha a rendszám előtt lenne a cölöp, már valamivel körülményesebb lenne, de még mindig nem a lehetetlen küldetés kategória.


Filmbuszos Integróba behajtani tilos!

A filmbuszok fotózása egy külön életstílust igényel: átállásaik zömmel éjszaka/hajnalban történnek, és amikor valahova leállnak, azt inkább kell érteni úgy, hogy „bepakolták a buszt”. Ugyanis mindig extra helytakarékos módon úgy parkolnak (egymáshoz minden irányból a lehető legközelebb), tehát a hagyományos értelemben vett járműfotó ritkán követhető el ezekről. Nem volt ez másképp pár éve a Keleti pályaudvar mellett leparkolt kontingens esetében sem.


Viszont az Integro kellően ritkán látott volt akkor ahhoz, hogy mégis kapjon egy expót, s majd kiértékelést követően dönt az esküdtszék. Döntött is: eleinte úgy volt, hogy a felsővezeték-tartó/közvilágítás cölöp is el lesz tüntetve a gázművek öltözőszekrényével együtt, de végül a becsült munkaóra felülírta ezt. Így csak a „behajtani tilos” távozott a képről.

A technika hasonlatos, mint az előző pontban: a busz közeli, hasonló színű/textúrájú részeiből összeollózni a tábla által kitakart részeket. Mondanom sem kell, hogy a filigrán oszlop által kitakart részek nem voltak igazi kihívások. A lényeg pedig: ez kellő kitartással akár – a legális és legismertebb operációs rendszerekben – ingyenesen beépített képszerkesztővel is megtehető.




178 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page