• Sonfalvi Aron

Tenerife

Frissítve: 2020. nov 15.

A Kanári-szigetek hét nagyobb és további kisebb szigetekből áll össze. Az egykori spanyol gyarmatok ugyan ma is Spanyolország (és így az EU) részei, azonban autonóm területként vámmentes kikötőik vannak, s eltérő az adózás is az anyaországhoz képest. Tenerife a szigetek közül a legnagyobbik, szűk négyszer akkora (2 058 km^2), mint Budapest (525 km^2).

A közúti hálózat része az ingyenesen használható autópálya, mely majdnem körbeér a szigeten (az északi hegyes részeken még van egy rövid szakasz, ahol nem zárták be a kört, vö. Budapesten az M0-ával). Az útburkolatok minősége kiváló, „nagyítóval kell keresni” a rossz utakat – még a harmadrendű utak is jól járhatók. A turisták által frekventált helyeken jól tükröződik a gazdagság és bőséges pénzmag, mellyel rendelkeznek: az utcák tiszták és rendezettek, a közlekedés jól szervezett.

A 416-os járat Granadilla irányába.


Az autóbérlés a szigeten európai viszonylatban rendkívül olcsó, és ezzel sok turista él is. Hovatovább, az egész szigeten a közterületi parkolás ingyenes. Ha ez még nem lenne elég, akkor társul hozzá az alacsony tüzelőanyag-ár: a sorok írásakor a benzin 0,96..1,00 €/liter (303..316 Ft/l), a gázolaj egységára pedig 0,92..0,96 €/l (290..303 Ft/l) körül tendál.

Ennek ellenére egy komoly autóbusz-hálózatot is létrehoztak, mely a 31 község között (illetve azokon belül) kínál eljutási lehetőséget. A közösségi buszos közlekedést a TITSA (Transportes Interurbanos de Tenerife) bonyolítja le, összesen 163 viszonylaton. Santa Cruzban 2007 óta villamos is közlekedik, erről valamivel bővebben itt olvashat. A közösségi közlekedés buszain felül van néhány nagyobb, egész szigeten fellelhető magáncég (Grupo 1844, Sierra y Gonzales), továbbá számos ingyenes járat a különböző, turisták által kedvelt helyekre (Siam Park, Siam Mall, etc.)

A tripadvisor alapján a világ legjobb aquaparkjának aposztrofált Siam Parkba közlekedő emeletes Ayats.


A szigetlakók a buszokat csak „guaguas”-nak hívják, így a helyi sajtóban is így lehet olvasni róluk.

El Teide Nemzeti Parkban haladó, a Teide vulkántól érkező 348-as busz. Minden fontosabb pont elérhető busszal (is).


Az elképesztő számomra az volt, hogy tényleg a legváratlanabb helyeken fedeztem fel buszmegállókat (ahol hazai tapasztalatok alapján egyáltalán nem számítana ilyenre az ember). Nagyon jó a lefedettség és ellátottság, és aránylag olcsó is: 15-25 euróért lehet vásárolni „bono-bus”-t (bérletet), mely az egész szigetre érvényes. Az autós közlekedés fentebb taglalt helyi előnyei miatt nehéz lehet versenyben maradni a buszközlekedéssel. (A 65 éven felüli helyieknek 70%-os kedvezménnyel lehet utazni a buszokon.)


A helyi és helyközi járatok között (a fővárost kivéve) nincs különbség: a régen különálló települések (pl. Los Cristianos, Las Americas) mára teljesen egybenőttek a turizmus felfutásával.

Egy átlagos városi megálló + egy “világvégi”.


Buszmegállótábla egy étterem tornácán Roque de las Bodegas településen.


A cég honlapján van utazástervező, továbbá a Moovit applikációval a járművek valósidejű megállóba érkezése is követhető. A megállók – a szabványos KRESZ-táblán túl – egy zöld cölöpről ismerhetők fel, melyekre ki van ragasztva az ott megálló járat viszonylatszáma és menetrendje. A turisták által kevésbé felkapott helyeken viszont a menetrend már nem mindig található meg a megállóban. A járatkövetés olyan “délies”: a meghirdetett időpontok inkább csak irányadó adatok, attól eltérések előfordulhatnak. (Az általam várt járatok percre pontosan érkeztek, de online értékelő felületeken számos panaszt írtak a pontatlanság miatt.)

A 355-ös járat már lefelé kúszik a Masca-völgybe.


Érdekesség az autópályás járatok esetén a megálló kialakítása: a pályán egy, a leállósávtól szalagkorláttal elválasztott útrész, ahol egy esőbeálló és a KRESZ-tábla jelzi, hogy buszmegálló van.

A TITSA járműparkját szinte kizárólag “hazai” gyártmányú buszok alkotják, a flottaszínük almazöld. Elsősorban a spanyol belpiacra gyártó Castrosua különböző hosszúságú (és változatos alvázra épített) szóló (kéttengelyes és háromtengelyes Magnus E) valamint csuklós variánsaiból áll össze a flotta. A fővárosban (Santa Cruz) pedig Van Hool newA308, newA330 CNG és ugyancsak Castrosuák közlekednek.

Santa Cruz helyi járatos Castrosua.


Az átlagéletkor alacsony, a gerincét a néhány éves Magnusok alkotják, egy-két idősebb darabbal (pl. Castrosua CS-40 City II) kiegészítve. A hegyi viszonylatokon ugyancsak spanyol karosszálók midi- és minibuszai közlekednek (általában Iveco-alapú darabok). A flotta megújítása nem áll meg, idén 104 darab helyközi buszt fog beszerezni a társaság.

 Egy korosabb Van Hool T915-ös a 363-ason, háttérben egy Castrosua Magnus.

Hétvégente 6 járatpárral közlekedő 946-os járat nem messze Almáciga településtől.


#buszok #külföld #Kanáriszigetek #Castrosua #Tenerife #Irizar #Spanyolország #TenerifeTITSAbusz #Grupo1844 #Tenerifebuszok #TITSA #autóbusz #autóbuszközlekedés

20 megtekintés0 hozzászólás

Feliratkozás

A megadott e-mail címre értesítést küldünk, amint új írás jelent meg.

 RSS feed

© 2021 BusWorld blog 2.0