top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

Táblák, matricák, tájékoztatók buszokon | 2. rész

Frissítve: 2020. nov. 17.

Az első részt követően - ahol kívülről jártunk végig néhány típust felületesen - jöjjön a második rész, ezúttal már be- illetve fellépve az utastérbe, ahol jóval több dolgot kell tudatni az utazókkal.


Mivel annyi utastérben elhelyezett elemet találtam, hogy egy nekifutásra túl sok lenne, ezért ezt két részre szedtem. 


 Az első rész a külsőségekről itt tekinthető meg. 

Az utastéri tájékoztatók, figyelemfelhívók esetén is hasonló megállapítások tehetők: ahogy a technika egyre inkább hódított a nyomdaiparban (is), úgy egyre több, esetenként már-már túlhatározott, vagy "látens problémákra" is felhívó matrica került telepítésre (pl. mostanság a "Felálláskor vigyázzon a fejére!", illetve ide sorolható, hogy manapság a legtöbb kitett plakett kétnyelven hirdeti az igét). Az első részben is elmerengtem az ott még egyetlen kétnyelvű kiíráson: ebben a részben jóval több fog előfordulni, és nem tudok elmenni amellett sem, hogy mennyire "viccesen" fordították angolra az egyes lenyomatokat bizonyos esetekben...


Szóval csapjunk bele a közepébe egyből a virtuális túrába, első ajtón szállunk fel (mint becsületes utasok), nézzünk adattáblákat kezdésnek!


Adattáblák, gyártmánytáblák

Faros adattábla, balalul még belefért egy váltóséma is. A '80-as évek végéig uralkodóak voltak az Ikarusnál az alumínium táblára fekete háttérrel nyomott informálótáblák EZY-690-ben.


Ahogy az előző alatt szövegeztem: itt egy "ős 415-ös" táblája, extraként cirill karakterekkel. Az alany a CCCP-t, Pécset majd Isaszeget is megjárt GMX-021.


Az előző "festéktakarékosabb" és puritánabb kivitele BPO-026-ban.


Haladjunk időben: senkit ne tévesszen meg a látszat, ez is fekete volt, csak gyengébb minőség (?), ezért így huszonpár év távlatában megfakult. Ikarus 211, KAY-645.


Egy 280-as vonatkozó adatai, néhány kiegészítéssel. Látott valaki már kitöltött "Volán Váll. Központ"-os táblát...? Ikarus 280, HE 50-98.


Egy egykori Alba Volános 415-ösben járunk. Eltérő betűtípusok az előzőekhez képest és pluszként egy gyártót jelző tábla. FSJ-782.


Dübörög a gazdaság: exportra szánt, végül csak bemutatót megjárt 412-es német nyelvű táblái az ajtónál. FJA-614, Fót helyi járatától.


2001-es gyártású 412-es, már a delfines cég égisze alatt. Megfigyelhető, hogy az állandó részek (tömegek, típus) már nyomtatva vannak rajta. Megboldogult BPO-249.



Fülkeparavánok & hátfaluk

260-as retro. Szögletes, hosszúkás betűtípus a '70-es évek végére - '80-as évek elejére volt jellemző. ex. AKF-999.


Tipikus BKV-s 260-as fülkehátfala. BPI-235.


Ez pedig már kevésbé tipikus (de persze azért bőven volt ilyen): az összes tájékoztató matrica, BPI-542-ben.


És immáron 1994-et írunk, egy 435-ösben (BPI-172) járunk. A piktogramok térhódítása megkezdődött a könnyebb (félre)érthetőség végett.


Több, '90-es években vagy későbbi Ikarus-ban fellelhető, a poroltó elhelyezkedését mutató fémtábla. Mondjuk a cső átvezetése a tűzbe...érdekes. (Vagy nagyon rosszul értelmezem.) KYV-344, Ikarus EAG E94.


És egy kis extra: BPO-865 felújítását hirdető A3-as méretű plakát a fülke hátán. "Óbudai Pozitív Hírek". Az alany evidens.


Újabb nem alcímbe illő, de egyke darab: botváltón a gyártójelölés. Ikarus 260. AOA-243.


Minden buszon utazó, sofőrt figyelő gyerek legnagyobb "ellenségének" tekinthető matrica. Nagyon sokáig minden buszon ott volt szinte (legalábbis Budapesten).



Az ablakokon elhelyezett matricák

Nem olyan rég láttam először ilyet (pedig több, mint egy évtized alatt megfordultam egy-két buszban). Nagyméretű (ha nem látszana a képről), mintegy 45-50 cm hosszú. Ikarus 280, HE 50-98.


Micsoda promotálása a levegőtisztaságnak! Mindezt egy Euro besorolást megelőző autóbuszon (BPO-850-esen és BPO-872-esen láttam ilyet, előbbin kék alapszínű volt). Ez itt a BPO-872-ben volt.




A plafon, vész esetére

Nem átlátszó tetőablakra készített matrica, egy 280-asban (BPO-850).


És egy 400-asban, alumínium táblákon. Ikarus 415, BPI-384.


Haladunk megint a korral: egy 405-ös (BPI-387) "napfénytetőjére" kihelyezett, teljesen egyező tipográfiájú az előbbivel.

Leszállásjelző a plafonon. Igazán ritka látvány, csak tovább fokozza az élvezeti értékét a "kalapocska" az "ő" betű helyett. Ikarus 260, AOA-243.


És ugyanabban a buszban, egy pár méterrel odébb: vészjelző.


Egy mainstream BKV-s 280-as (BPO-844): megkopott nyomógomb, szegecselt "Vészjelző" tábla.


A Krönert-kapcsolók elértek a plafonig: egy orosz exportra szánt, de itthon maradt 263-as (MCN-221) vészjelzője.


Egy Németországot is megjárt 415-ös (MEZ-272) vészkijárat plakettje.



Továbbiak az utastérben - oldalfalak, dekoritok...

Egy kétezres évek eleji "biztosítási reklám" az egyik fővárosi 412-esben (BPI-051). Ma már nem verik nagydobra ezt sem. 


Ki tudja, hol járunk? A sematikus felülnézeti rajz sokat segít. Az Ikarus 386SL-ben ha valakinek kifogyott a pohara, jelzett, és hátul a konyhában (az akkoriban - 1980-as évek vége) nagyon menőnek számító piros LED azonnal jelezte, hova kell a "stewardess"-nek vinnie a nedűt.


Az igazán sok és érdekes matrica/tábla az ajtók és környezetükben lelhető fel, így a következő részben ezek kerülnek bemutatásra, egy-két extrával ott is megtűzdelve természetesen.



614 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page