top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

A felújított Széll Kálmán tér képekben

Frissítve: 2020. nov. 18.

Buda legnagyobb közlekedési csomópontjának a sokáig húzódó - és már halaszthatatlan - rendbetétele végre elkészült. A munkálatok mintegy négyszáz napot vettek igénybe, míg végül május 9-én (majdnem) teljes értékűen birtokba vehették az utazók a teret.


A felújítás nagyon időszerű volt már a galambfos párától (is) bűzlő téren, melyen számtalan turista (is) megfordult, és ezáltal (vélhetően) vegyes érzelmek töltötték el őket a várost illetően. Az első tervek még 2007 táján láttak napvilágot, melyek (szokásos módon?) meglehetősen extravagánsak voltak - a megvalósulthoz képest. Az első ilyen, amire emlékszem (látványtervvel együtt volt közzétéve), az lett volna, hogy a "lenti" buszvégállomást - a 4-es és 6-os végállomásával együtt - a föld alá vinnék, fent pedig hatalmas park lenne, mindössze 1+1 forgalmi sávval. Aztán ez a terv "eltűnt" (legalábbis én azóta sem találtam nyomát sem, pedig szeretném belinkelni), és egyre kurtábbak, kevésbé nagyravágyó elképzelések követték, míg végül tavaly év elején elnyerte a mostani kinézete a tervpályázatot. Képekben a 95%-os készültségű tér - a lift, a mozgólépcsők beüzemelése és még néhány apróság elsimítása ugyanis hátra van.


Április 30-án lezajlott rendben a villamosközlekedés biztosítóberendezésének próbája is, mindebből az egyszeri közlekedő egy "spontán villamosparádét" láthatott, a városban közlekedő (és már kivont) típusok számos résztvevőjével.


Május 9-én átadták, még nem ünnepélyesen.

A 4-6-osok visszafogó helye, +1 vágánnyal.


A Vár felöl beérkezve a látkép, jobbközépen szökőkút/párakút.


A még nem üzemelő lift, a tájékoztató papír leesett sem üzemel.


Az 56-os, 59-es és 61-es villamosok megállója.


A tér közepén felépített új hajléktalanszálló kiülő hely.


"Kőbe vésett" 58-as villamos az előbbi építmény oldalán/másik felén.


A Krisztina körút felőli térre kanyarodási lehetőség odébb helyezték, helyére park létesült.


A Csaba utca pedig sétáló utcává avanzsált.


A metrólejárat jellegzetes teteje megmaradt.


Budapest térképének részlete a metrólejárat szellőzőin.


A Várfok utcába vezető mozgólépcsők egyelőre mozgás hiányában.


Kihaladó villamos Hűvösvölgy irányába.


A kultikussá vált órát modernizálták, de a kinézetét is meg akarták őrizni, ezért lenyomatként a betonba került. Az új óra egyik felén a hőmérsékletet, másik felén az időt, az "élén" pedig a dátumot mutatja.


A Vár felől létesített új lejáró, aljában üzlethelyiségekkel + a lifttel.


A lejáró fentről. Szükséges volt, hiányában nagyot kellett kerülni a lejutáshoz (a lifttel együtt hasznosabb/funkcionálisabb, mint a felszámolt gyalogosfelüljáró).


Vakvezető pöttyök a peron(ok) szélén. A párhuzamosság még tűréshatáron belül van (?).


Várfok utca az új elektromos buszokkal - melyek be is írták magukat a megújult tér történelmébe: nem tudnak megfordulni a kifejezetten a várbuszok részére kialakított hurokban az utca északi felén.


Az új e-buszokhoz mérten szűkre szabott "fordító": a Karsan-oknak viszont megfelelő.


Ha valaki már elfelejtette volna, milyen is volt az egész kezdete előtt a tér nappal és éjszaka, amikor mindenféle humán-zavarótényezőtől mentesen lehetett a tér építményeit és kinézetét szemléltetni illetve "csodálni".Végezetül néhány építkezési pillanatfelvétel:


2015. január 24.: bontás + talpfa-halom építés.


2015. február 28.


2015. június 11.: feljáró a munkagépeknek és betemetett alagút.


2015. október 11.: sárdagonyázás MAN-nel.


2015. október 16.: terelt gyalogos-forgalom + munkagépek hada a háttérben.66 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page