top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

Budai Fonódó építés | 2014/2015

Frissítve: 2020. nov. 18.


2014. tavasz

2014. április 12-én este az utolsó 17-es villamos is leközlekedett menetrend szerint, majd másnaptól elindult a villamospótlás. A villamospótló 17V jelzésen indult, majd simán 17-es lett pár hét után (BKK variálás), és a Batthyány térig megy a Margit híd, budai hídfő helyett.


Ami a felújítást illeti, az első "esemény" április 20-án volt észlelhető: néhány, máshonnan kiselejtezett kitérőt lepakoltak a Szent Margit kórház megálló egyik peronjára. 

Kiselejtezett kitérők.


Ezek hetekig nem mozdultak, majd július közepén indult be a valódi munka - legalábbis ami a villamost illeti. Ugyanis előtte már a Nagyszombat utcánál közmű-csere folyt, és mint utólag megtudtam, ezért kellett áprilisban leálljon a villamos.


Szóval, július közepe. A rádióban hallottam, hogy a Bécsi úton egy-egy sávot elvesznek az autósforgalom elől, mert megkezdődik a villamospálya rekonstrukciója a Nagyszombat utca és a Reménység utca között. Valójában csak a Nagyszombat utca és a Föld utca között kellett a sávszűkülettel foglalkozni, kissé téves volt a hír.

Ezerrel folyik a munka a Szent Margit kórház és a Selmeci utca közötti szakaszon. Az "új" (korábban már használt) nagypanelek a helyükön, vágányzat fektetése folyamatban.


A munka rohamtempóban haladt, még a hétvégéken is dolgoztak. Alig 3 hét alatt elkészültek, a napokban már újra szabaddá tették az autósok elől elfoglalt egy-egy sávot, és már csak az utolsó simítások folynak.

Az elkészült vágányzat 2014. augusztus 5-én.


A munka (és körülményei) egy-két kérdőjelet felvetettem bennem:


- a felsővezeték-rendszerhez csak most nem nyúltak, vagy nem is fognak? Ugyanis mégcsak le sem vették, pedig a munkagépek könnyen leszakíthatták volna.


- a használt nagypaneles megoldás tartósabb, mintha a CDM-technológiát (betonba ágyazott sínszálak) alkalmazták volna? Ha minden a jelenlegi állás szerint marad, akkor három villamosjárat fog közlekedni a Bécsi úton, tehát jelentős terhelése lesz a most elkészült szakasznak (is).


Kíváncsian várom a következő etapot. Most, hogy ez a ~két megállónyi szakasz elkészült, eltűnt az összes munkagép. Megint pár hónap stagnálás várható...?

Egy tavaszi hajnalon, remízből kiálló Combino "rohan" a KCsV7-es után.2014. ősz

A közlekedésbe hatalmast fojtást tettek, mivel jelenleg a Bem tér – Margit híd, budai hídfő között csak egy oda és egy vissza sáv visz. A buszok egymást érik a dugóban, képtelenség haladni. Ráadásul rájött egy H5-ös pótlás is a Batthyány tér-Margit híd, budai hídfő között természetesen.


A villamossal kapcsolatosan: beaszfaltozták az úttesten áthaladó vágányt közvetlenül a 17-es végállomásánál. Dehogy erre a viszonylag rövid időre minek...


Amúgy pedig a szokásos kezdés: csatornáznak, utána jöhet a felszíni egyengetés.


2015. március 1.

Megkezdődött a HÉV-megálló födémjének megerősítése, valamint a közmű csövek cseréje. A pékárus bódéjának napjai erősen meg vannak számlálva.


Rendkívüli HÉV-pótlás jött közbe a Batthyány tér-Margit híd szakaszon, a HÉV-alagút meggyengülése miatt. Így a HÉV-szerelvények a Margit hídtól indultak néhány napon/héten át. A képen a modern utastájékoztatás alapfeltételei láthatók: mivel a szerelvények váltakozva indulnak az A ill. B vágányról, ezért A/4-es lapokkal kiforgatják, hogy mikor-hova indul.2015. március 27.

Vidra utca-Frankel Leó út sarok. Az ívben még várat magára a vágánycsere, de majdnem a Szent Lukács Gyógyfürdőig elkészültek az új vágányzattal. És hova tehetnék jobb helyre a promó plakátot, mint ide.


2015. április 4.

Pár nappal korábban kiemelték a Duna-parti mozgólépcsőt a helyéről, és megkezdődött a rakparti ág folytatásának előkészítése és építése. A 19-es és 41-es villamosokat a Clark Ádám térig visszavágták, pótlásra a már meglévő 17-est és 86-ost ajánlja a Cég.

Egy Ikarus 435-ös fordul a 17-es vonal déli végállomásán, a Műegyetem rakparton.


2015. április 28.

Nem sokkal korábban a Clark Ádám téri "turistamágnes" körforgalmat feltúrták a villamos alagútjának szélesítése és megerősítése végett. A képen még nincsen a kerítésen reklám, de később azt is tettek ki, hogy ne lehessen belátni. Na nem mintha fentről nem lehetne ugyanúgy belátni...


2015. május 12.

A "hivatalos" fonódó-pótló a Clark Ádám téren. A kisebb kiadási darabszám miatt nyáron nincsen Ikarus 435-ös a vonalon.


2015. május 15.

A 17-es villamos egykori végállomásának maradványait elbontották és alkalmassá tették két vágány fogadására. A napokban már a háttérben látható ívben a vágányok a helyükön vannak.

A Török utcai szakasz május közepén. Időközben itt is helyére került a két sínszál, valamint jobboldalt az építőcég reklám táblája után megkezdődött a megálló kiépítése.


2015. június 4.

A Margit híd alatt átívelő, egyik leglátványosabb szakasz, ahonnan az egész projekt a nevét is kapta. Itt már kiöntötték a betont, de a vágányok még nincsenek a helyükön. A háttérben lévő plakát sajnos még nem a készültségi fokot mutatja.


2015. június 22.

Nem mellékesen június közepén megtörtént egy típusváltás is a leendő fonódó-viszonylatok kétharmadán: a korábbi Ganz ICS-k helyett Tatra T5C5-ösök járnak párban a 19-es és a 41-es vonalakon. Ugyanakkor átadták a Rudas Gyógyfürdő villamosmegállót is.


2015. július 5.

A Bécsi úton ismét meglódult a munka: a korábban elkészült Tímár utca - (és majdnem) Föld utcáig tartó szakaszon felül a maradék, még cseréletlen pályaszakaszokat is cserélték. A képen a Szent Margit kórháznál a régi pályaelemek eltávolítása utáni állapot látható. A Szent Margit kórháztól a kitérőt a Katinyi Mártírok parkjához tették át.


De amit nem értek, hogy a Katinyi M. parktól egészen az Óbudai Egyetem főépületéig betonöntvény (CDM) pálya van, míg a további szakaszon a jól megszokott nagypanelt pakolták vissza. Miért nem lehetett a jobb minőségű betonöntvényes (CDM-technológiával) elkészíteni végig...?

Frissítés [2019.10.05.]: a fenti sorban olvasható kérdésre a válasz jelenlegi tudásom szerint az, hogy délről indulva addig a szakaszig a munkák EU-s finanszírozásból történtek, míg onnantól a Bécsi út/Vörösvári útig fővárosi pénzből. A Szent Margit kórház és Selmeci utca megállók akadálymentesítése (vagy általában biztonságosabbá tétele) nem történt meg.

2015. augusztus 24.

Kellően szétbombázták a turistamágnes Clark Ádám teret - ha a körforgalom kigyomlálása nem lett volna elég. Most az alagutak szélesítése történik azok bejáratánál, mivel a CAF-ok nem férnek be jelenlegi lyukakba.


2015. szeptember 1.

Margit híd, budai hídfő, pillanatképek az építkezés állapotáról.2015. szeptember 25.

Alakul a Katinyi Mártírok parkjának környezete is.2015. szeptember 30.

Az építkezés egyik elengedhetetlen része is megvalósult: több pontra is kihelyezték az építkezés költségeit tudatosító táblákat.


Építkezési pillanatképek: Batthyány tér, vágányok nélkül dél felé...

...és frissen kiöntve betonnal észak felé:2015. október 4.

Katinyi Mártírok parkja építkezési életképek. Végre megjelentek az új felsővezeték-tartóoszlopok, ám a teljes vonalra nem jutott belőlük, a Katinyi Mártírok parkjától északra fokozatosan ritkul a mennyiségük. Pedig a régiek kellően szét vannak rohadva, hogy beleférjen a cseréjük a büdzsébe (vagy legalább a festésük).2015. október 28.

És az új oszlopok leverése után megkezdődött a felsővezeték telepítése. Csillogó rézkábelek (majdnem) mindenhol (az új kábelekből is eddig csak a Katinyi Mártírok parkjáig jutott észak felé haladva, hasonlóan a cölöpökhöz).2015. november 17.

Egy ősz végi koradélelőtti körkép a Zsigmond téri építkezés pillanatnyi állásáról.


A téren egyébként az átlóban keresztülhaladó forgalmat megszüntetik, helyén park lesz. A hegyről lejövő illetve felfelé tartók a tér északi felén kialakított kanyarodósávban tudnak a nekik megfelelő irányba tartani.


És kikerültek a napokban a pályafoglaltság-jelzők mindkét irányban a Margit hídnál:2015. november 22.

"Történelmi pillanat"-gyanánt leközlekedett az első villamos a felújított és az új pályaszakaszon. A Bécsi út/Vörösvári útig ment ki a tanuló Tatra-szerelvény és két CAF Urbos 3. Az este folyamán a CAF-ok a rakparton maradtak, a HÉV-alagút terhelés mérése végett.


Vagy a Tatra csúszópalettája volt elkopva, vagy a munkavezeték volt rozsdás (inkább utóbbi, mivel nem mindenhova jutott új), mert menetközben apró, kék "világító gömbbel" közlekedett az áramszedő.


2015. december 5.

A múlt hét elején az elkészült megállókba kikerültek az utcabútorok: szemetesek, megállótáblák, üveglapok a várópavilonokba. A fentebbi, villamosos képen ugyanis jól látszik, hogy van még mindig olyan megálló (számszerűen két és fél), amelyikhez ezidáig hozzá sem nyúltak. A Selmeci utca, Szent Margit kórház és Perényi út mh. ugyanis eddig nem lett korszerűsítve, sem akadálymentesítve. És reménykedem benne, hogy a hivatalosan átadásig hátralévő 18 napba még beleférnek ezek is.2015. december 13.

Lázasan zajlanak a próbafutások + vonali oktatás, több Tatra szerelvény és a tanuló ICS is fel-alá szaladgál általában az esti órákban, amikor már a megállók végszerelését az adott napon abbahagyták.2015. december 19.

Utolsó simítások zajlanak a teljes építkezést tekintve, itt éppen a Batthyány téren kerülnek helyükre az utolsó térkövek is.2015. december 20.

Margit híd déli feléről a Szent Lukács gyógyfürdő felé haladva, átadás előtt 3 nappal.

A híd korlátjára - a munkavezeték nehezebb elérése miatt - kitettek egy farostlemezt, még amikor a kábelezés elkezdődött, ezt egyelőre "ott felejtették".2015. december 23. A projekt hivatalos befejezésének napja

Annak ellenére, hogy még itt-ott vannak apróbb "eldolgozatlanságok", a vonalon gyakorlatilag három-négy napja alig-alig látni már szorgos munkáskezeket tenni-venni.


És (egyelőre?) a Selmeci utca, Szent Margit kórház (pont a kórházas megállók egyikét nem akadálymentesíteni...) és a Perényi út megállóhelyek nem kerültek sorra az átépítési projektben. Utóbbi esetében el tudom képzelni, hogy nem számolnak vele a továbbiakban, de a másik kettőnél ezt nehéz elképzelni.

Az átépítésből kihagyott megállók.


És végezetül a Bem József téri megálló, mely ezidáig még nem szerepelt egyáltalán:


A villamosközlekedés várhatóan 2016. január 16-án indul meg a Batthyány tér - Bécsi út/Vörösvári út között elsőként, majd a márciusra elkészülő Clark Ádám téri alagút kiszélesítése után már a vonalak teljes hosszában közlekednek a rakparti villamosok.

70 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page