top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

Rendelkezésre tartás | Mercedes Conecto G

Frissítve: 2020. nov. 17.

Sem a bérbeadó cég, sem a típus nem ismeretlen a Fővárosban: az Inter Tan-Ker Zrt. néhány éve már megvetette lábát Budapesten a 15 darab Alfa Cívis 12-essel, és Conecto G-ből május eleje óta immáron 125 darab kerül kiadásra (az összesen 132 darabból) mindennap a VT-Arriva Kft. által városszerte. Ezúttal a típusból 23 darabbal bővül a budapesti gumikerekes állomány, melyből 20 darabot kell kiadniuk – amint megérkezett az összes, várhatóan július közepén-végén. És persze a BKV Zrt. is rendelkezik már a szóló változatból 15 darabbal (melyből remélhetőleg az opciós 60 darab is lehívásra kerül előbb-utóbb). A rendelkezésre tartási szerződés eleinte 50 szóló és 50 csuklósról szólt, aztán ez a két számérték redukálódott 20+20 (kiadási) darabra – sajnos. A buszok Cinkota Divízióhoz kerültek.


Helyenként eltérnek az Arrivás daraboktól, úgy külsőleg, mint belsőleg. Kismértékben másképp rendezték be belülről, valamint a gyártónak bedolgozó beszállítók változása miatt külső jegyekben is vannak apró eltérések. De nagy vonalakban: ugyanaz az Euro VI-os, sorhatos, OM 457 hLA motor dolgozik a buszokban a maga 260 kW-os teljesítményével, 6 sebességes ZF automataváltóval kombinálva.

Néhány külső eltérés a másik (korábbi, 2015-ös évjáratú) 132 darabhoz képest:

  • eltérő homlokfali kijelző-maszkolás;

  • szegélyező gumi nélküli kerékjárati ívek;

  • ajtótlan oldalon a harmadik ablak nyitható (és a negyedik nem);

  • az oldalkijelzők kisebbek.

Szegélyezés nélküli kerékjárati ív az "újakon"...


...és szegélyezett a "régieken".


A megrendelő előírásainak megfelelő matricák erre is felkerültek, mitöbb, ezen a típuson mutatkozik be először (járműveken) az újratervezett Budapest-logó, amire nem találok jobb kifejezést, minthogy vérszegény. Az előzőben több kreativitás volt tetten érhető, és nem is értem, miért volt szükséges a csere, mert nem volt még „öreg” az előző. Annyira sovány az új, hogy még Times New Roman betűtípus is érdekesebbnek hatna.

Utaskomfort tekintetében jelesre vizsgázott, az automata klímaberendezés tökéletes időjárást hozott létre az utastérben, noha nem aratott osztatlan sikert, ugyanis volt, akinek ablakot kellett nyitnia ennek ellenére.

Ezekkel a buszokkal pedig lehetőség nyílt rá, hogy további 435-ösöket váltson ki a cég, így most a nyári szünetben – ha minden rendben zajlik reggelente és napközben – a kelet-pesti garázsnak nem kell kiadni magas padlós csuklóst a forgalomba.


A rendelkezésre tartás másik, szóló adagját pedig a MABI-Bus Kft. nyerte el, a már ismert Modulo M108d-vel, melyből már az első darab megérkezett a leendő telephelyére.

Az Inter Tan-Ker Zrt. budapesti busztípusai.



135 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page