top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

Reformáció 500 csuklós Hess

Frissítve: 2020. nov. 17.

A „Menő Reformáció” névre keresztelt vándorkiállítást a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében mutatták be egy sajtótájékoztató keretében. A KT Zrt-től bérelt autóbuszt jelentősen átalakították belül, mondhatni minden felületet és térfogatot kihasználtak a lehető legjobban: kidekorálták belülről térképekkel, ábrákkal, monitorokkal, valamint számos további ismertetővel és érdekes adattal az elmúlt ötszáz évről, illetve elsősorban a mozgalom, majd vallás indulási időszakáról a Reformáció Emlékbizottsága támogatásában és szervezésében.

Székesfehérvári megállóhelyén, még felkészítése közben. Fotó: Balázs1a.


A 2002-ben, Scania N94UA önjáró alvázra a svájci Hess által karosszált, CO-BOLT 2-es csuklós busz egészen 2009-ig közlekedett Aargau kantonban (Svájcban), azonbelül is a kanton székhelyén, Aarau és vonzáskörzetében a CarPostal (PostAuto) flottájában, helyi és helyközi járatokon.


2009-ben a KT Zrt. vásárolta meg mind a 9 darabot a svájci üzemeltetőtől, leváltva ezzel a legidősebb Ikarus 280-asaikat. A Hess-ek a 2015. november 10-én révbe ért flottacsere okán eladósorba kerültek, ám eddig csupán a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér bérelt közülük 3 darabot, a további példányok továbbra is új gazdájukra várnak Kaposváron.

Előző szolgálati helyén a Reformáció 500 busz.


Egy másik kaposvári Hess eredeti (gyári) utastér elrendezése.


Az egyedileg átszabott busz menetrendjét nem volt könnyű megtalálni a nagyjából ugyanazt tartalmazó, de több oldalon megjelent sajtóközlemények között. A közleményben írt kisfalvak sajnos kevésbé dominálnak az útja során, lásd a részletes megállóhelyei között, melyeket itt tekintheti meg. Egyelőre akadnak pontos helyszín hiányok még a menetrendben (pl. Móron belül nem tudni, pontosan hol fog állni).


30 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page