top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

Nürnberg

Frissítve: 2020. nov. 18.

Nürnbergben jártamban a járművek kedvelőjeként természetesen szakítottam időt arra, hogy kicsit szétnézzek a városban, megismerjem a „helyi flottát”, illetve magát a város tömegközlekedési ellátottságát. A város közlekedését a VAG Nürnberg bonyolítja le.


Mint minden jó német városban, itt is zömmel hazai termékek futottak buszos fronton: MAN (mitöbb, ez annyira hazai, hogy helyi eredetű) és Mercedes. Helyköziben még feltűnt Setra is persze, de helyiben az előző kettő volt a domináns. Unikumként feltűnt aztán egy kétajtós Solaris is, érdekessége, hogy hófehér, de a rendszáma alapján a VAG busza az is. Már kissé kezdett „unalmas” lenni a mindenhol ugyanolyan buszok, de ez sem tartott sokáig: összefutottam egy-két (ott) matuzsálemnek számító busszal is: egy fehér, szintén VAG-os korosabb NG272-es tűnt fel egyetlen egyszer az egyik vonalon, pótlásként. Később pedig a 68-ason járaton több napon is összefutottam egy öregecske NL MAN-el, ez viszont napi használatban volt még akkor. Náluk valami csoda folytán felismerik a buszt úgy is az utasok, hogyha teljes egészét egy plakát fedi. És ezeket mindig is preferáltam: színesítik az állományt, és az utcákat is.


A villamosok

Zömmel ’90-es években gyártott, AdTranz-okkal üzemeltetik a hálózatot. A villamosaik (legalábbis amelyeket láttam) mind az egyik oldalon rendelkeznek csak ajtókkal. Néhány újabb példány is feltűnt persze, és nem utolsó sorban nosztalgia flottájuk is van, amit ottlétemkor éppen „ki kellett próbáljanak”, szóval szerencsére láttam azokat is. Amit sajnálok (és egyben viszont mindenkinek javaslom, aki a városba megy), az az, hogy nem mentem ki a villamossal az Állatkertbe. Ugyanis ott, egy igazán vadregényes pályarészlet van: a villamos az erdőben fordul meg hurokban. A járat a Főpályaudvar előtt térről indul az Állatkertbe.


A metrók közül csak az U2 esett utamba, de már ez is teljes ámulatba ejtett. Idehaza a leélt 3-as metró után egy más világ volt. Nem elsősorban az állomásokra gondolok (azok elég puritánok), hanem a teljesen automata, vezető nélküli metrószerelvényekre. Hosszasan álltam és csak néztem, még nem volt szerencsén élőben látni ilyet. Persze, semmi extra, de nagyon látványos, hogy előre odaállhatnak az utasok és nézhetik a pályát menetközben.



31 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
© 2024 | BusWorld blog 

Feliratkozás

Értesítőt küldünk új írás közzétételekor.

Üdvözöljük a feliratkozók között!

RSS

bottom of page