top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

Ikarus 280.15 | MTZ-970

Frissítve: 2020. nov. 17.

Az MALÉV buszairól, illetve konkrétan erről a fényezésről, altípusról, és elkészült példányról egy korrekt beszámoló már készült egy közlekedéssel foglalkozó oldal által (így a bemutatást nem taglalom ezúttal hosszan), ám abból hiányoltam az egykori légitársaság által használt buszok darabszámát. Még korábban pedig a reptéri kiszolgáló buszokról is írtak.


A felújított darab két helyen készült el a jelenlegi kinézetében: a vázmunkákat és a fényezést a kecskeméti Autó Univerzál Kft. végezte, míg a kiszerelést a BKV Zrt. Dél-pesti üzemegysége tette meg. Az alapot pedig a korábbi BPI-845-ös, 1989-es évjáratú darab szolgáltatta. Az elkészült példány nem 100%-osan korhű, ebben hibádzik például a be- (vagy inkább vissza-)épített erőforrása: nem szívódízelt (D2156) kapott, hanem turbótöltött változatot (D10). A váltó is maradt ZF automata - az eredetiekben szolgáló ASH 75.2-A8 típusú manuális ellenében. A csavarok pontos helye és beltéri-színárnyalatok górcső alá vétele számomra már túl mélyvíz – annak ellenére, hogy igazat adok abban, hogy ezeknek (is) a pontos másolata adna egy teljeskörűen korhű buszt. Ugyanakkor az üzemeltető(k)nek sem lehetett sétagalopp minden részletet feltárni a már bő másfél évtizede nem közlekedő típus(ok)ról. Én értékelem, hogy jelen helyzetben tudnak társaságok ilyenre fordítani szűkös anyagi kereteikből. Mitöbb, két éve lekerült az LKK napirendjéről a csuklós, és ez szerencsére változott.

Előző "életében".


A gép a 2016-os Múzeumok Éjszakáján (június 25.) mutatkozott meg a nagyközönség előtt, amikoris a délután 5-től egészen éjjel 2-ig a Deák Ferenc tér és az Aeropark között ingázott az érdeklődőkkel.

Ezenfelül a BKV Zrt. tavaly újított fel – „saját magának” – egy Ikarus 55-öst, mely szintén a MALÉV által használt színtervet és kialakítást kapta meg. Az eredeti erőforrást – a Csepel D614-est – ebbe sem sikerült megszerezniük, ami hatványozottan nehezebb feladat, mint az előző bekezdésben tárgyalt darab beltéri színárnyalatai vagy a gyárilag beépített oldaldekoritok pontos mintázata.



92 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
© 2024 | BusWorld blog 

Feliratkozás

Értesítőt küldünk új írás közzétételekor.

Üdvözöljük a feliratkozók között!

RSS

bottom of page