top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

Modulo szűrőbuszok a Máltai Szeretetszolgálatnál

Frissítve: 2023. márc. 11.

Az egészségügyi szűrőbusz amolyan néphagyomány. A fellelt források alapján a ’40-es évek elején már létezett mozgó rendelő, és esetenként ugyan néhány év üzemszünettel, de újra és újra fellángolt az ötlet, más-más szakorvosi célra épített buszokkal. Létjogosultsága van, viszont a rendszeres, szervezett használatuk bukdácsolva működő tendenciát mutat. Kivételt az elmúlt években találni: a tíz Econell Medic+ gyakori vendég rendelőintézetektől távol eső falvakban, három éve a vírustesztelésben is tevékenyen kivették részüket.


A mammográfiás buszok ezalatt javarészt kipihenték a gyártás közbeni nehézségeket. 2020-ban az Óbudai buszgarázsban láttam hetet, majd 2022-ben egy szemlém alkalmával kilencet. Tulajdonosuk eleinte a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) volt, követte a Belügyminisztérium, aztán a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) fennhatósága alá kerültek, s nem rég az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) állományát gyarapítják.

2020 augusztusa, hetes fogat Óbudán.


2022 júniusa, kilenc "otthon".



Naszlady Attila Egészségfejlesztési Program

A Máltai Szeretetszolgálat 2019-ben vette át az elsőként elkészült (801-es) szűrőbuszt gyermekszemészeti szűrőprogramjába. A tavaly ősszel indított Naszlady Attila Egészségfejlesztési Program keretében uniós támogatással jelenleg párban járják az országot a 810-essel. Fix járművezetőjük van, egy-egy hat fős személyzettel állnak ki az előre meghirdetett helyekre ingyenes szűréseket végezni, és szükség szerint továbbküldik a pácienseket kórházba.


A járművezetők sajátjukként kezelik a buszokat, ápolják – óvják – védik – karbantartják – javítják. Kezdetben rengeteg esztétikai és funkcionális problémát kellett megoldani: gépkocsivezető-fülkeajtó felszerelése, hátsó ajtó külső nyitási és zárási lehetőség, tempomat implementálása, gyenge összeszerelésből adódó beázások, és menetszél okozta zajok csökkentése. A 810-est jelenleg is építik-szépítik, hogy megbízhatóan üzemeljen.

801 & 810.


Néhány tanács a jövőbeli szűrőbusz-építőknek:

  • a jellemzően hosszabb távolságok egyhuzamban megtétele miatt a menetszél elleni extra szigetelés (kiemelten az utasajtók környezetében),

  • fülkeajtó (ugyancsak hőszigetelés miatt),

  • a padlózás vastagsága hősugárzás miatt (tartósan halad nagytempóval, illetve egyhelyben áll órákon át, kihűl-felmelegszik),

  • a nyomatékváltó hosszú áttételezése (tempós haladás esetén előnyösebb).

A mammográf készülék helyére szemvizsgáló asztal került, az első szekcióban telepített ülések helyére pedig egy munkaasztal és fiókos rendszer, melyben a szemüvegkereteket tárolják. A hátsó térben gyerekek számára várórészt alakítottak ki, a bal kerékdobon rajzolásra fiókos asztalka található. A jobb oldalon megszüntették a betegfelvételi pultot, helyére egy szekrény került. A gépkocsivezetőnek áttekinthető kiskönyvet készítettek a jármű kezeléséről.

Belül 801 & 810.


Nem újkeletű a Máltaiaknál az ARC-alapú szűrőbusz, 2010-ben a Norvég Alap támogatásával szereztek be egy tüdőszűrésre alkalmas Ikarus 134S-t, mely másik telephelyen és vezénylés alatt, de napjainkban is használatban van.



A további nyolc Modulo szűrőbusz, valamint napjainkban a tíz Credobus is várja bevetését, a sorok írásakor ugyanis nem közlekednek rendszeresen a tulajdonosváltás miatt.



Köszönöm a Máltai Szeretetszolgálat segítségét!

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page