top of page
 • Szerző képeAron Sonfalvi

Kiskunhalas helyi járat

Frissítve: 2022. okt. 24.

Az első fellelhető maradvány a helyi járatról az 1950-es évekből származik. Az 1957-es Hivatalos Autóbusz Menetrend [1] szerint négy járat közlekedett a városban, melyeket a Tanács által létrehozott cég (MKV) üzemeltetett a:

 • Vasútállomás – Tanácsház;

 • Tanácsház – Tüzérlaktanya;

 • Vasútállomás – Esze Tamás laktanya;

 • Vasútállomás – Kórház

útvonalakon.


Ugyanezen irodalom 1975-ös változatában a helyi járat már számozással is bírt, és az alábbi vonalakon közlekedett a már mindössze csak három járat, s ekkor már a MÁVAUT üzemeltetésében:

 • 1: Laktanya – Autóbusz-állomás – Vasútállomás;

 • 2: Autóbusz-állomás – Kötönyi út;

 • 3: Autóbusz-állomás – Határ út.

1980-ban szintén a területileg illetékes volántársaság üzemeltetésében, külön helyi díjszabással bíró helyi járat már öt viszonylatot számlált:

 • 1: Laktanya – Autóbusz-állomás – Vasútállomás;

 • 2: Autóbusz-állomás – Kötönyi út – Kötöttárugyár;

 • 3: Autóbusz-állomás – Határ út;

 • 4: Autóbusz-állomás – Alsóváros;

 • 5: Autóbusz-állomás – Vadkerti út.

Az 1990-es években ezek a dedikált helyi járatok lényegében átalakultak helyköziekké, a helyi díjszabás és járatszámozás eltűnt, de funkciójában megmaradt „helyi járat”-ként, csak helyközi tarifával és vonalszámmal. Ezeket helyköziből beforgó volános buszok végezték.


A 2004-es állapotok szerinti vonalak:

 • az autóbusz-állomás – Vadkerti utca járat lett az 5286-os helyközi járat, három indulással;

 • az autóbusz-állomás – Bajza utcai iskola – Kötönyi út járat lett az 5287-es számú, szintén három starttal;

 • s lett a Tesco-járat, melyet szintén a Kunság Volán végzett (kezdetben).

Az „újkori” helyi járat 2008. január 1-jétől indult be ismét a településen (gyakorlatilag pedig január 7-én). Eddig az időpontig a Tesco-járat képzett egyfajta „helyi járat pótlót”, melyet kezdetben a Kunság Volán végzett, majd (számomra) ismeretlen időpontban átvette magáncég [2], s végül 2017. január 1-jével megszűnt. Manapság önkormányzati megrendelésre a Közösségi Busz Szolgáltató Kft. végzi a helyi járati szolgáltatást, melyet kiadott alvállalkozásba a buszokkal is rendelkező Szarvas Kft-nek.


Érdekes változás, hogy a korábbi járatokon értelemszerűen szóló buszok közlekedtek, azonban a 2008-tól induló újakon rendszeresen csuklós járművek forogtak (egy szólóval kiegészítve), melyek közül az egyiket a második tengely magasságában egy alumínium létrával „lezártak”, hogy ne kelljen hátul takarítani (?). Ugyanakkor 2012-ben arról adtak számot [3], hogy ritkítják a járatokat, mivel azokon alacsony a kihasználtság. Sőt, 2014-ben felmerült az újabb megszüntetése a járatoknak [4]. Az újabb közbeszerzésre 2016. december 6-ig lehetett pályázni [5], melyen egyébként ismét a Közösségi Busz Szolgáltató Kft. nyert, s a Szarvas Kft. továbbra is alvállalkozó, így maradt ugyanaz a felállás. Utóbbi cég adja a buszt a Kiskőrös helyi járatra is egyébként.

Egykoron Graz helyi járatán futott O405GN2-es a 3-as járaton. Fotó: MadThrasher.


Manapság hét számozott járat közlekedik a városban [6], mely gyakorlatilag inkább tizenkettő: 3-as jelű járatnak két változata van, a 4-esnek három, az 5-ösnek kettő, a 6-osnak három. Szóval lényegében nincs két egyforma útvonal, ahol egy napon többször végigmennek. Megijedni nem kell, hogy túlságosan sok és gyakori járatkövetést jelentene a mennyiség: átlagosan egy indulása van mindegyiknek egy nap. Hétvégén mindössze két járat (6, 7) van szemben a hétköznapi hattal (1, 2, 3, 4, 5, 6). A hétvégiek amolyan „interkontinentális körjáratok”, míg a hétköznapiak iskolai járatok és műszakváltós járatok tulajdonképpen.


Helyismeret hiányában (vagy inkább nem helybéli lévén) sajnos le is oldott a térképes tudományom, a "bútorraktár", a "szeszfőzde" és a "Szeméttelep úti bejáró" megállókat nem tudtam lokalizálni. Így csak a 2-es járat nézhető meg, és a többi járat „összerakásához” segédpontként ezúttal megállónevekkel ellátva, ha valakinek kedve támadna hozzá.

A 2-es járat útvonala aránylag jól (ki-)követ(keztet)hető volt a menetrend alapján. Ettől függetlenül természetesen a szokásos figyelemfelhívás él: nem tudok garanciát vállalni, hogy biztosan így megy végig. Az utcanézet sem segített sokszor: a legtöbb helyen nincsen buszmegálló-tábla. Piros közepű pötty: induló-/végpont, sötétkék nyíl: erre indul, narancs nyíl: erre tovább.


A díjszabás (2008-ban) – nevetségesen alacsony árak jellemezték, mondjuk a járatok sem érik egymást éppenséggel (az aktuális díjszabást illetően a 29/2007 (XII.05.) rendeletre hivatkoznak, összegszerűen kiírva nem érhető el a város honlapján és máshol sem):

 • Menetjegy: 70 Ft

 • Tanuló és nyugdíjas havibérlet: 100 Ft

 • Tanuló és nyugdíjas féléves bérlet: 500 Ft

 • Kedvezményes közalkalmazotti havibérlet: 900 Ft

 • Dolgozó havibérlet: 1 800 Ft

Egy másik O405GN2. Ez volt hamarabb, 2011-2016 (?) között közlekedett a városban.


A járműparkja lényegében a VöV II-es szabványbuszainak bemutató üzeme is lehetne. A gyakran bővülő/változó állományukba beszereztek 2008-ban három Neoplan N4021/3NF típusú csuklóst (KZK-061, KZK-062, LML-332), 2010 tájékán egy MAN NG312-est (LPF-898), majd 2011-ben egy Mercedes O405GN2-est (LTW-917). Szóló buszként két Mercedes O405N (KZK-059, LND-080) van tulajdonukban, ezek közül az egyik Kiskőrös helyi járatán forog. Legutoljára pedig ismét egy O405GN-t vásároltak, méghozzá a Székesfehérváron már rövid ideig feltűnt grazi darabot (NDW-435), valamint párjaként egy NG2x2-est (LXS-513). A Neoplanokon ugyan még nem, de a többi csuklóson a képek tanúsága szerint a kijelzők is üzemeltek, ami a magáncég által végzett helyi járatok körében elég nagy kuriózum.


(A csuklós busz maszek által üzemeltetett vidéki helyi járaton nem egyedüli, néhány év erejéig Ócsa – Felsőpakony között közlekedett egy berni Van Hool AG318-as, valamint 2006 körül Gyomaendrődön ex-MVK-s 280-asok pörögtek, hogy kettőt említsek.)

Újabb Drezdában "megunt" busz, 2011-ből. Fotók: Bohus Dávid, BvZ, sosiforda.


2018 nyár végén az aktuális helyi járaton használt busz egy ex-göttingeni C1G (POF-701). Fotó: Balázs1a.

2022. szeptember 1-jétől két frissen beszerzett, háromtengelyes MAN Lion's City látja el a helyi járatot, továbbra is a Halasbusz Kft. üzemeltetésében. Fotók a buszokról itt.

Források:


[1] Hivatalos Autóbusz Menetrend archívum


[2] Tesco Kiskunhalas Hipermarket Áruházi busz menetrend


[3] Délmagyar - Spórolnak: kevesebb busz jár majd Kiskunhalason (közzétéve: 2012. március 26., hozzáférés: 2017. május 25.)


[4] halasinfo - Megszűnhet a helyi buszjárat Halason (közzétéve: 2014. május 28., hozzáférés: 2017. május 25.)


[5] Netjogtár - Kiskunhalas Város Önkormányzata pályázati felhívása autóbusszal végzett helyi menetrend szerinti személyszállítás szolgáltatás ellátására


[6] halasinfo - Városi buszmenetrend (hozzáférés: 2017. május 27.)


Borítókép: BvZA járatról szóló közszolgáltatási szerződés és az összevont éves jelentés elméletileg közzé van téve, gyakorlatilag nem lehet elérni. 


A bevezető egyes részei sosiforda beszámolóiból (annak is első és második részéből) származnak.Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page