top of page
  • SzerzƑ kĂ©peAron Sonfalvi

UtastĂĄjĂ©koztatĂł kijelzƑk jĂĄrmƱveken | 2. rĂ©sz

FrissĂ­tve: 2020. nov. 17.



> > > I. rész itt < < <


A mozgĂł alkatrĂ©szek likvidĂĄlhatĂłsĂĄga (gazdasĂĄgossĂĄg tekintetĂ©ben) mintegy Ă©vtizeddel ezelƑtt kezdett nagyobb mĂ©reteket ölteni Ă©s jobban elterjedni: megjelentek az elsƑ, tisztĂĄn LED-es kijelzƑk. HasonlĂłan a dotflip-es technikĂĄhoz, ezek is panelekbƑl Ă©pĂŒltek fel, melyekre az egyes gyĂĄrtĂłk sajĂĄt megoldĂĄsaik szerint felĂŒlet- vagy furatszerelt LED-eket Ă©pĂ­tettek.


Egy borostyĂĄnsĂĄrga BUSE kijelzƑ rĂ©szlete (fotĂł: BUSE)...


...Ă©s egy kĂ©k LED-es Lawo szintĂ©n közelrƑl. FotĂł: Lawo.


Az LED-ek ĂŒzemideje (Ă©lettartama) igen magas, fogyasztĂĄsa kedvezƑ, Ă©s a legkritikusabb mƱködĂ©sbeli rĂ©sz (=mozgĂĄs) hiĂĄnyĂĄban elmĂ©letileg karbantartĂĄsmentes kijelzƑk szĂŒlettek. Azonban ĂșthibĂĄk mĂ©g mindig problĂ©mĂĄt okoznak: az egyes csatolĂłk ezeknĂ©l is kĂ©pesek szĂ©tcsĂșszni, jel hiĂĄnyĂĄban pedig „sötĂ©t oldalukat” mutatjĂĄk a LED-ek/kijelzƑk, vagy Ă©ppen hibĂĄs (rĂ©sz-) adattal dolgoznak.


A LED-es kijelzƑk erƑs fĂ©nyben (szembe tƱzƑ napsĂŒtĂ©s) is olvashatĂłk kell maradjanak. Ehhez minden kijelzƑbe szerelnek egy "kifelĂ© nĂ©zƑ" fĂ©nyĂ©rzĂ©kelƑt, Ă©s ennek alapjĂĄn minĂ©l erƑsebb a kĂŒlsƑ fĂ©ny, annĂĄl nagyobb fĂ©nyerƑvel vilĂĄgĂ­tanak a LED-ek. 

Meglazult a DVI-kĂĄbel, hibĂĄs jel --> hibĂĄs szĂ­n.


Itthon az elmĂșlt nĂ©hĂĄny Ă©v beszerzĂ©seiben (SST-k, MB C2G-k, Volvo 7900A, MAN Lion’s City, stb.) csak ilyen technolĂłgiĂĄjĂș kijelzƑ talĂĄlhatĂł. A gyĂĄrtĂłk (Lawo, BUSE, bustec, mobitec, aesys, Gorba, stb) esetenkĂ©nt eltĂ©rnek a megoldĂĄsok Ă©s kivitelezĂ©sek mĂłdjĂĄban, de a vĂ©geredmĂ©ny ugyanaz. A LED-ek fajtĂĄjĂĄban, szĂ­nĂ©ben, elhelyezĂ©si sƱrƱsĂ©gĂ©ben lehetnek lĂĄthatĂł kĂŒlönbsĂ©gek. Az elƑzƑ rĂ©szben bemutatott gyĂĄrtĂłkhoz hasonlĂłan nĂ©melyik itt is csak kijelzƑvel (BUSE) vagy csak vezĂ©rlƑvel (AEG), esetleg mindkettƑvel (R&G) foglalkozik.

A fedĂ©lzeti vezĂ©rlƑegysĂ©g (OBU – On-Board Unit) intĂ©zi a kijelzƑkĂ©pek vĂĄltĂĄsĂĄt, (ĂĄltalĂĄban) egy RS-485-ös kommunikĂĄciĂłs hĂĄlĂłzaton keresztĂŒl csatlakozik a kijelzƑ(k)höz. Soros elĂ©rĂ©sƱek, Ă­gy a homlokfalitĂłl kĂ­vĂŒl hĂĄtrafelĂ© haladva, majd vĂ©gĂŒl a belsƑ kijelzƑket utasĂ­tja a kĂ©rt pixelek ĂĄtforgatĂĄsĂĄra, vagy LED-ek felvillanĂĄsĂĄra [9].


A metodika, ami szerint lĂ©ptet (belsƑ kijelzƑknĂ©l) gyĂĄrtĂłnkĂ©nt/megrendelƑnkĂ©nt eltĂ©rƑ: a FOK-Gyem pĂ©ldĂĄul az ajtĂłvĂ©gĂĄllĂĄs kapcsolĂłtĂłl fĂŒgg elsƑsorban (mĂĄsodsorban pedig kĂŒlön gombbal lehet lĂ©ptetni a mƱszerpultrĂłl), mĂ­g pĂ©ldĂĄul a CombinĂłkba szerelt GSP vezĂ©rlƑ az elƑre betĂĄplĂĄlt megĂĄllĂłtĂĄvolsĂĄgok szerint vĂĄlt.

A vezĂ©rlƑ egysĂ©g felprogramozĂĄsa vĂĄltozatos megoldĂĄsokat hozott az egyes gyĂĄrtĂłkat szemlĂ©lve. A FOK-Gyem esetĂ©ben egy RS-232-es csatlakozĂłn keresztĂŒl lehetett frissĂ­teni az adatbĂĄzis (kĂŒlön kĂĄbelt igĂ©nyelt, elkĂ©szĂ­tĂ©sĂ©t lĂĄsd lentebb).


A Vultron esetĂ©ben ez mĂĄr PCMCIA memĂłriakĂĄrtyĂĄra vĂĄltozott meg, ahogy a lentebb bemutatĂĄsra kerĂŒlƑ cĂ©gek esetĂ©ben pedig szintĂ©n valamilyen memĂłriakĂĄrtyĂĄval törtĂ©nik az adatbĂĄzis-frissĂ­tĂ©s (pl. HC Linear – SD kĂĄrtya). Az adatbĂĄzis elkĂ©szĂ­tĂ©se/szerkesztĂ©se pedig szĂĄmĂ­tĂłgĂ©pes programmal, egyik ilyen kezdƑkĂ©pĂ©t Ă©s felhasznĂĄlĂłi felĂŒletĂ©t lĂĄsd lentebb.

A Vultron VAS program kezdƑkĂ©pe...


...Ă©s felhasznĂĄlĂłi felĂŒlete.


A gyĂĄrtĂłnkĂ©nt eltĂ©rƑ betƱtĂ­pus Ă©rtelemszerƱen nem a kijelzƑn mĂșlik, hanem azon, hogy az azt kezelƑ vezĂ©rlƑegysĂ©get milyen adatbĂĄzissal töltöttĂ©k fel. 

EgymĂĄs mellett a kĂŒlönbsĂ©g: balra egy, mĂĄr FUTÁR-ral vezĂ©relt Annax, jobbra egy, mĂ©g GSP-ĂĄltal vezĂ©relt Annax.

FUTÁR vezérelte FOK-Gyem.

A jelenleg elĂ©rhetƑ vezĂ©rlƑegysĂ©gek nagy szĂĄmĂĄnak egyik hĂĄtrĂĄnya, hogy nem minden kijelzƑvel kĂ©pesek kommunikĂĄlni. Így pĂ©ldĂĄul sok, hasznĂĄltan vĂĄsĂĄrolt busznĂĄl nagyobb kihĂ­vĂĄst (befektetĂ©st) jelent(ett) a kijelzƑk Ă©letre keltĂ©se. Ahhoz, hogy ez mƱködjön, egy megfelelƑ csatolĂłval kell elhĂĄrĂ­tani a „nyelvi” akadĂĄlyokat a kĂ©t egysĂ©g között.

2012-ben ezek sem vĂ©letlenĂŒl kerĂŒltek Ă­gy utcĂĄra: a frankfurti kijelzƑk (vezĂ©rlƑ hiĂĄnyĂĄban) nem mƱködtek, Ă©s a FUTÁR sem kommunikĂĄlt velĂŒk. AzĂłta mindegyik borostyĂĄnsĂĄrga LED-es BUSE egysĂ©geket kapott kĂ­vĂŒlre.


Ahogy mĂĄr szĂłba kerĂŒlt, a kommunikĂĄciĂłs metĂłdus nem vĂĄltozott jelentƑsen: többnyire mĂ©g mindig az RS-485-ös soros kommunikĂĄciĂłt [10] alkalmazzĂĄk, ha nem tartalmaznak a vezĂ©rlƑk olyan tovĂĄbbi funkciĂłkat, mint pĂ©ldĂĄul a GPS-es monitorozĂĄs. Ha a komplexebb Ă©s Ășjabb vezĂ©rlƑkrƑl van szĂł (akĂĄr FUTÁR, akĂĄr HC Linear kaposvĂĄri buszokba szerelt egysĂ©gei), mĂĄr nem elegendƑ a közlendƑ (pl. GPS-igĂ©nyelte) adatmennyisĂ©ghez az RS-485-ös sĂĄvszĂ©lessĂ©ge Ă©s adattovĂĄbbĂ­tĂĄsi rĂĄtĂĄja, Ă©s ezĂ©rt ethernet (CAN) hĂĄlĂłzaton ĂĄt kommunikĂĄlnak. Az egyes perifĂ©riĂĄk ĂĄltalĂĄban egy switchen keresztĂŒl kapcsolĂłdnak a vezĂ©rlƑhöz, a switch pedig az ethernet hĂĄlĂłzaton csatlakozik a vezĂ©rlƑhöz Ă©s a kijelzƑkhöz (pontosabban ethernet kĂĄbelen, azaz nĂ©gy csavart Ă©rpĂĄron kĂŒldi ki a DVI-jelet).

A beltĂ©ri kijelzƑk – mivel lĂ©nyegĂ©ben egy PC vezĂ©rli Ƒket – kĂ©pesek kĂ©pek megjelenĂ­tĂ©sĂ©re vagy videĂłk lejĂĄtszĂĄsĂĄra, amely ideĂĄlis pĂ©ldĂĄul egy tesztbusznĂĄl.


ManapsĂĄg nĂ©pszerƱ, hogy hagyomĂĄnyos kijelzƑ helyett az utastĂ©rbe TFT-monitort Ă©pĂ­tenek be: ezeket egy kĂŒlön szĂĄmĂ­tĂłgĂ©p hajtja meg – de hasonlĂłan a kĂŒlsƑ kijelzƑkhöz – csatlakoztatva vannak a vezĂ©rlƑhöz (a szĂĄmĂ­tĂłgĂ©p biztosĂ­tja a szĂ­nes hĂĄtteret, grafikĂĄkat, miegymĂĄst, mĂ­g a vezĂ©rlƑ a megjelenĂ­tĂ©sre kerĂŒlƑ adatokat szolgĂĄltatja). ElƑnyĂŒk a jobb ĂĄttekinthetƑsĂ©g, a nagyobb mĂ©ret miatt pedig a több közlendƑ informĂĄciĂł egyidƑben törtĂ©nƑ megjelenĂ­tĂ©se.

Itt Ă©ppen kicsit eltĂ©vedtek a közlendƑ dolgok a grafikĂĄban.


Ahogy a kommunikĂĄciĂłs eljĂĄrĂĄsok, a kijelzƑk mĂ©rete Ă©s minƑsĂ©ge is javult, Ășgy az adatbĂĄzis frissĂ­tĂ©se is könnyebb lett mĂĄra (RS-232 --> PCMCIA --> SD kĂĄrtya). A FUTÁR esetĂ©ben GSM-hĂĄlĂłzaton GPRS-kapcsolattal törtĂ©nik automatikusan a frissĂ­tĂ©s, amikor Ă©rzĂ©keli a vezĂ©rlƑ, hogy telephelyen tartĂłzkodik a jĂĄrmƱ. Ez a helymeghatĂĄrozĂĄsos rendszer (GPS) az ITF (valĂłsidejƱ jĂĄrmƱkövetĂ©s Ă©s utastĂĄjĂ©koztatĂĄs) jelenleg legkorszerƱbb vĂĄltozata, mely rengeteg mindenre bevethetƑ az alap dolgokon felĂŒl:

  • valĂłsidejƱ, eseti dolgok kiĂ­rĂĄsa (forgalmi terelĂ©s),

  • ĂĄtszĂĄllĂĄsi kapcsolatok valĂłs idejƱ megjelenĂ­tĂ©se,

  • Ă©s nĂ©hĂĄny, a kijelzƑhöz szorosan nem kapcsolĂłdĂł dolgokra is: megtett kilomĂ©ter, akĂĄr jĂĄrmƱdiagnosztika, alkatrĂ©szek valĂłsidejƱ ĂĄllapotfelĂŒgyelete [Structural Health Monitoring], etc).

Budapest elsƑ (tesztrendszerƱ) ITF-rendszerĂ©rƑl valamivel bƑvebben itt lehet olvasni [11].

A vezĂ©rlƑegysĂ©g – perifĂ©ria kommunikĂĄciĂł törtĂ©nhet LIN-Bus hĂĄlĂłzaton is. A LIN-Bus [12] a CAN-Bus egyszerƱbb vĂĄltozata, Ă©s mintegy kiegĂ©szĂ­tĂ©se is annak. Az informĂĄciĂłt a legkisebb rĂ©szegysĂ©gig (itt most a kijelzƑk) kĂ©pesek elkĂŒldeni Ă©s fogadni az ECU-k. ElƑnye, hogy nem igĂ©nyel folyamatos adattranszfert (szemben a CAN-Bus rendszerrel).


Egy LIN-Bus-os kommunikĂĄciĂłnak a faĂĄbrĂĄja egy beltĂ©ri vilĂĄgĂ­tĂĄs fĂ©nyerƑssĂ©gĂ©nek ĂĄllĂ­tĂĄsa esetĂ©n [12].



ForrĂĄsok:


[9] Finommechanikai Ă©s Elektronikus MƱszergyĂĄrtĂł Szövetkezet: FOK-Gyem tĂĄblavezĂ©rlƑ egysĂ©g specifikĂĄciĂł


[10] Dr. HegedƱs Jånos:  RS-485 soros adatåtviteli rendszer (Miskolci Egyetem, Elektrotechnikai - Elektronikai Tanszék, 2002.)


[11] Aron_son – A 86-os busz


[12] Dr. Fodor Dénes, Dr. Szalay Zsolt: Autóipari kommunikåciós rendszerek (Digitålis Tankönyvtår, 2014).


[13]  Murilo Cervi; Douglas Pappis; Alexandre Campos; Ricardo Nederson do Prado: Omnibus interior lighting system using LEDs and automotive communication network (scielo.br, 2006/06)


1 237 megtekintés2 hozzåszólås

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page