top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

IMAG ülések

Frissítve: 2021. aug. 29.

A Pusztavámon elterülő, egy korábbi bánya területére épült gyárban készültek az Ikarus buszok ülései – nem minden típusba került móri ülés, például a Volánbusz Zrt. C80-asainak egy részébe a Vögelsitze szállította az ülőhelyeket, ahogy az E95-ösökbe is, meg még számos másik típusba. Az IMAG nevet 1992-től viselte egészen 2001-ig, amikor az Ikarus – tartozásai fejében – átadta a Rábának az üzemet, és ekkor megalakult a Rába Mór Járműipari Alkatrészgyártó Kft.

Műszakváltás a móri alkatrészgyárnál valamikor a '80-as évek elején. Fotó: Ikarus archívum.


Az egyes üléstípusok minden, hazai buszon (és vonaton) utazónak ismerősek lehetnek, akár több is közülük. A márka- és típusjelzést nem vitték túlzásba, a ’90-es évek második felétől lett jellemzőbb, hogy nem csak a szék alá bújva lehet leolvasni az „IMAG” feliratot, hanem például a „Komárom” esetében már az ülés műanyag oldalvázába is belenyomták.


Alább ABC-szerinti sorrendben tekinthetők meg az egyes üléseik, egy-két szóval kísérve a típusokat. Az egyes fantázianevek után található római számok az alapkiviteltől eltérő megoldást jelölnek: például fejtámlával szerelt, vagy karfás darab.

Az egyes darabok felépítésmódja a technika fejlődésével átalakult. Míg a „Debrecen” nevű, zömmel a 200-as típusba szerelt darabok esetén fémvázra öntöttek egy kikeményedő habot, majd arra húzták a huzatot, addig a 405/415/435-ös sorozatból ismert „Halas I.” ülések ülő- és hátlapját már bepattanó kötéssel kell rögzíteni az ülés műanyag alsó- és hátlapjához, mely elemeket egy fém csőre szereltek fel. Az ülő- és hátlap szivacsát vékony fémszálra öntötték, ezek pattannak be a műanyag keretbe, lásd alább a képeket. Hasonló a legmodernebb, „Herend” típus esete is, melynél az ülésváz önhordó, poliamidból fröccsöntött darab, erősített belső bordázattal, erre kerül rögzítésre a szivacslap.

Az ülőlap, a betét nélkül. Négy fehér "gallérban" látható fekete pöckök a bepattanó kötés egyik fele...


...míg itt a "drótok", amelyek bepattannak. Az évek alatt, ha sokszor vették ki-tették vissza nem kellő odafigyeléssel, a műanyag pöckök könnyen kitágulhattak vagy akár le is törhettek. * * *


„Debrecen”

A városi és elővárosi 200-asokból (211, 260, 266) jól ismert, szögletes ülés.

Fekete, nem túl gyakori szürke műbőrbe burkolva, és szövethuzattal. 

„Eger”

Légrugós, állítható háttámlás vezetőülésként az „Eger” fantázianevű ülést választhatták a megrendelők a többi gyártó termékével szemben.

Fotók: Balázs1a.


„Halas”

A 400-as sorozaton debütált, kagylós ülés, mely már az új irányvonalnak tekinthető (új irányvonal = nem egyben van kiöntve az ülés, hanem több részből kell összeállítani). Számomra a kedvenc a szóban forgó gyártó ülései közül. Kényelme egyes mai típusokkal is vetekszik, noha ergonómiailag fejleszthető. „Halas I.” néven fut a városi kivitel, míg „Halas II.” néven az elővárosi (fejtámlás) változat.

Néhány Halas I., mindenféle színekben.


Halas II., a fejtámlásított változat, itt az egyetlen, dedikáltan Olaszországba szánt 417-esben.


Karfás Halas I. ülések a BKV Zrt. egykori mozgássérült-szállító 405.05-ösében.


Kisebb háttámlás változat az egyik ex-wuppertali Ikarus 417-es leghátsó sorában.


„Herend”

A típus már nem az IMAG neve alatt, hanem a gyárat „megörökölt” Rába neve alatt fut. Napjainkban is rendelhető: ilyen ülések kerültek a BKV Zrt. bérelt hibrid Volvo 7700-asába, és a 2014-es beszerzésű, csuklós hibridekbe is. Az új ülés hírül adása itt olvasható el (PDF, 8. oldal). A többi, jelenleg piacon kapható üléshez képest nem kifejezetten kiemelkedő, teljesen átlagos típus.

"Herend" ülések a bérelt BKV-s hibrid Volvóban.


„Komárom”

Nagyobb darabszámban a 412-esekben, illetve a 280.94-es (GVM troliban) jelent meg. A szivacs vastagságát elméletileg variálhatja a megrendelő, a Komárom ülésekből viszont eddig csak vékonyan szivacsozott (legalább a Halashoz képest) darabbal volt dolgom, melyek túlzottan nem kényelmesek. Ergonómiailag viszont jobb, mint a Halas.


„Komárom I.” néven fut az Ikarus 412-esekbe szerelt (városi) fajta, és „Komárom II.” néven a helyközi, ilyen van például a Tisza Volán utolsó szériás, háromtengelyes E94-eseiben.

Másfeles és sima Komárom I-esek a 412-esekben.


Komárom ülések egy 280.94-esben.


Fejtámlásított változata a Tisza Volán DAKK egyik utolsó generációs E94-esében.


A "Komárom" lehajtható változata. Nem egy ergonómiai diadal a sík ülő- és hátlap.


„Komló”

A vasúti szabványoknak is megfelelő üléseket a ’90-es évek közepétől gyártják, a Rába is átvette a terméket, kisebb módosításokkal azóta is készül/rendelhető.

Komló II., fejtámlás változat...


...és Komló I., fejtámla nélküli variáns. Fotók: Balázs1a.


„Körmend”

A „Székesfehérvár” távolsági ülés évtizedekig megfelelt a konformnak, viszont az újabb távolsági autóbuszokba (350, 396, E95, stb.) már magasabb elvárások voltak. Ezeket a „Körmend” üléscsaláddal oldották meg (amennyiben a megrendelő nem Vögelsitze vagy egyéb gyártó termékét kérte). Az I-es jelű a kis fejtámlás változat, míg a II-es a nagyobb háttámlájú (és valamivel kényelmesebb) kivitel. Összesen négy fajtája van (I., II., III., IV.), azonban a III-as és IV-es esetén nem tudtam kideríteni, pontosan mi az eltérés.

Körmend II-esek egy E94.15-ösben. A "Székesfehérvár" modernizált változata.


„Mór”

Szintén zömmel a 200-as szériában használt, lekerekített sarkú ülés, mely már formázott hab felső kapaszkodót kapott (igény szerint).

Szövet- és műbőr-huzattal egyaránt, elővárosiban és városiban.


Mór ülések méret-ellenőrzése. Fotó: (számomra) ismeretlen szerző.


„Székesfehérvár”

Nagyjából egyidőben jelent meg a „Debrecen” típussal, ez a távolsági kivitelű buszokba került: 250, 256. A kényelmet a „Debrecen”-hez képest is vastagabb, annál mintegy másfélszer több szivacs és a háttámla dönthetősége biztosítja.

Az extra vastag, karfás, "tipikus" távolsági 200-as ülések.


A 266-oson a laprugó + keményebb székezés miatt egyféleképpen lehet pattogni, míg a 256-oson az ülés berugózása miatt tudtam másféle módon pattogni. 


"Teljes alakos" egy párosról. Fotó: Balázs1a.


„Szentes”

A low-budget megrendelőknek (?) kifejlesztett, szivacsburkolatot csak részben használó, vagy teljesen mellőző „Szentes” ülések itthon egy-két kísérleti járműbe kerültek csak beépítésre. Ilyen a Nógrád Volánhoz került Ikarus 480-as (FHK-209), vagy a Szegeden futott, eltérő elektronikás 280-as trolik (pl. T6-282, T7-281).

A Nógrád Volán a busz beszerzése után nem cserélte a gyári (gyanítom kísérleti célok miatt) beszerelt üléseket.


Ha tudja, hogy miért éppen ezek a városok lettek a névadók, írja meg kommentben!
 

* * *

Üléshuzatok

Noha az ülés kialakításán, funkcióján semmit nem változtat a huzat kinézete, azonban összképileg mégis említést érdemelnek a néhány legelterjedtebb, és egy-két kevésbé ismert üléshuzat is, mely az évek alatt megfordult az IMAG-okon.


A kinézeten túl viszont ami számottevő a huzat esetében, az a vastagsága (hogy’ állja a tartampróbát) és az anyaga (vandálbiztos kivitel). Az pedig "ars poetica" kérdése az egyes üzemeltetőknél, hogy melyikben hisznek: a műbőrben, vagy a szövetben. A műbőr takarítása miatt talán nem igényel további érvelést, míg a szövet komfortosabb, kevésbé csúszós. 

A budapesti 405-ösök, 415-ösök, és 435-ösök gyárilag ezzel a huzattal érkeztek. Meg persze még valószínűleg számos másik megrendelő busza is abban az években.


A kétezres évek elején a BKV-nál ez a nonfiguratív huzat terjedt el. Egyáltalán nem találom ideálisnak, mert kiváló alap bármilyen szennyeződésnek, hogy rejtve maradjon.


A budapesti 412-esekbe (is) szállított, jól ismert huzat. 


Az előző más szín-összeállításban.


2004 óta fokozatosan elterjedő huzat, mely először a Volvo 7700A-kban jelent meg. Azóta utángyártott verzióban 2010 körül felújított 412-esekben is felbukkant. A kék műbőr + Zelica Black Provance-szal kezd kikopni.


Ez meg a random-kategóriában: egy BKV-s 260-as (BPO-352) IMAG Komárom üléseket kapott a kétezres évek közepi székesfehérvári felújításakor, ilyen huzattal.


A 280.94-es trolik huzata.

Barna műbőr huzat "Mór" üléseken.


Zelica Black Provance (blue), az aktuális "szabványhuzat" a budapesti buszokon.

Zárszóként egy rövid üléshuzatteszt (?), melyet a BKV kezdeményezett "házon belül", még 2014-ben. Ekkor három különböző járműbe három, eltérő anyagú és textúrájú műbőr huzatot szereltek fel egységesen minden ülésre. A teszt alanyai és a színeik:

  • Ikarus 435.81 (#306): piros műbőr huzat "Komárom I." ülésekre;

  • Ikarus 415 (BPI-357): zöld műbőr huzat "Halas I." ülésekre;

Egy kaputelefonos kép...


...meg még egy, ahol jobban látszódik a huzat valódi (almazöld?) színe. Még egy "alanya" volt a tesztnek, amelyik a végül a "nyertes" kék műbőrt kapta meg. Amennyiben Ön tudja, hogy ez melyik busz volt, kérem, írja meg kommentben.
 

Frissítés [2017.12.26.]: egy újabb képpel frissült a cikk, a "Mór" üléshez került be egy, általam nem ismert szerző által készített felvétel az ülésgyártás egyik fázisáról.3 045 megtekintés1 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése

1 Comment


Zsolt Lázár
Zsolt Lázár
Jun 05, 2022

,,A szivacs vastagságát elméletileg variálhatja a megrendelő"-Gyakorlatilag is. Némelyik Komárom ülésben vastagabb szivacs van. Pl. BPO-241. Igy ha azt nézzük vastagabb szivacssal veri a Halast komfort szempontból is.

Like
bottom of page