top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

Groningen

Frissítve: 2020. nov. 17.

A holland városokhoz hasonlóan ezt is csatornák szelik ketté, olykor a legkevésbé indokolt helyeken. Utrecht-tel ellentétben viszont itt nagyobb a hajóforgalom, ezért számos híd (közúti és vasúti egyaránt) felnyitható – ahogy Amszterdamban is, csak itt végre láttam is működés közben. Bár mindegyiknél van felügyelőnek kialakított helység, egyikben sem láttam embert. A hídelemek (tömegükhöz képest) gyorsan és néma csendben (!) nyílnak majd záródnak vissza. Másik egyedi mivolta a többi (eddig látott) holland városhoz képest, hogy a csatorna egyik partja olykor "metropolisz", a másik partja pedig egy csendes, fás, hatalmas rezidenciával és telekkel belakott rész. Mindez a vasútállomás épületével szemben.

És a hátam mögött a vasútállomás épülete + egy 4 sávos út. Hollandia.


A vasútállomás épületéhez a 18 mm-es objektív is kevés, ha azt szeretném, hogy az egész benne legyen, szóval maradt a főhomlokzat-fotó.


Ellentétben Utrecht zsúfoltabb belvárosával itt sokkal szelősebb a város „magja”, a Grote Markt és környezete, emiatt jobban megtetszett. Az emberek is sokkal nyugodtabbak, talán az északi, nyugodt virtus már itt is érezteti hatását. Ha utóbbiban tévedtem volna, az Északi-tenger mindenképpen "dolgozik": pillanatok alatt nagyon sűrű szitálás tud itt is kerekedni, majd akár három perc múlva verőfényes napsütés követi.

Városi hangulatképek.


A város helyi közlekedését a Qbuzz végzi, relatíve egységesen Mercedes Citaróval. Ezek – a holland közösségi közlekedési szokásoknak/szervezéseknek megfelelően – az agglomerációs járatokra is „beforognak”. A helyközi közlekedésben a Qliner (Arriva Touring) szolgáltat, a már korábban általam „megfigyelt” szisztéma szerint ebben a régióban/városban a Mercedes Integro és Intouro típusokkal szolgáltatnak. A városban közlekedő buszokat egyaránt a Qbuzz Peizerweg-en található telephelyén tárolják és tartják karban. 2014. végén innen vásárolt az ÉNyKK Zrt. (Zala Volán) 5 darab kéttengelyes Integrót.

Háttérben a halszálkák betűvel jelölve - Hoofdstation.


Mercedes Intouro, Mercedes Integro, két- és háromtengelyes változatban utóbbiak...


...és egy Volvo (?!)


Vonatpótló (?) tartalékbusz (?) az Arriva-tól.


Itt is belebotlottam egy városnéző buszba. Nem egy 256-os szintű szolgáltatás.


A Budapesten 1998-ban kialakított 7-173 Gyors járatok egyéni megjelenéséhez hasonlóan itt is található 5 járat, melyek esetében a járatszám színnel is megkülönböztetett, és ez a szín a járművek külső felületén is megjelenik (külön brand, illetve ún. HOV, azaz Hoogwaardig openbaar vervoer, magyarul minőségi közösségi közlekedés, a megboldogult BKV Plusz szolgáltatás nyugati formája). Ezek a vonalak 2014 januárjában indultak el, mindegyike kihalad az agglomerációba, és korábban 2-3 buszvonalat felölelő viszonylatokból jöttek létre [1] [2] [3] [4] [5].

A HOV járatok sematikus vonalhálózati ábrája a főbb megállókkal (forrás: Qlink).



3-as járat – MB C2G MetroStyle


4-es járat – MB C2G MetroStyle


5-ös járat – MB C1 facelift



11-es járat – MB C1 facelift

Ezen a járaton közlekedett egészen 2016. július 8-ig a három Hess lighTram 4-es hibridjük. Helyükre ideiglenesen faceliftes Citarók kerültek, melyek közül még nem mind viseli a brand színeit.



15-ös járat – MB CapaCity

Ez az egyetemet a városközponttal összekötő járat, kizárólag CapaCity-vel adják ki a vonalat, és suliidőben "él" csak a járat. Az előző 4-gyel ellentétben ez 2014-ben indult, mint új járat (nem korábbiak összevonásából).

Iskolaidőszakra várakozó CapaCity-k a telephelyen.


A fekete alapon narancssárga még jobban néz ki a csuklón, mint a többi esetében a szürke + a szín.


A helyközi buszokhoz hasonlóan a helyiek között is volt egy, aki kilógott a sorból, még nem döntötte el, melyik vonalra adja el a lelkét.

Hasonlóan Utrecht-hez, itt is az egyetem kezdetekor nagyobb kapacitású buszokat vetnek be (még a CapaCity-ken felül) a megfelelő kapacitás biztosítása végett. Így szereztek be 3, eredetileg Utrecht-nek szánt Hess lighTram 4-es hibrid duplacsuklóst [7], melyek 2014. áprilisa és 2016. júliusa között közlekedtek [8]. A műszaki nehézségek miatt továbbadtak rajtuk, így augusztus elején átkerültek Utrecht-be, ahol a 12-es (egyetem-városközpont, "De Uithof") vonalon fognak szeptembertől közlekedni.


Néhány további, helyi- és helyközibe is beforgó Qbuzz-os Citaro, ömlesztve:

További érdeklődőknek a cég blogja a város buszos közlekedéséről, illetve egy nem saját videóösszeállítás a buszokról:


A vasúti szolgáltató az Arriva, kétféle hosszúságú Stadler GTW-kkel.


És amit Amszterdamban nem láttam, az itt folyamatosan "követett" utam során a városban: bárhova mentem, egymás után nyíltak fel a hidak mellettem, és keltek át alatta különféle-fajta vízi járművek.

A vasútállomással szemközti gyaloghíd, a sárga épület a Groninger Museum része.


Ellensúlyos híd záródik vissza a Parkweg-en.



Videón a Herebrug nyitása és zárása:




Források:


[1] Lijn 3


[2] Lijn 4


[3] Lijn 5








60 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page