top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

Az ÉNYKK Zrt. zászlóshajói

Frissítve: 2020. nov. 18.

Aktuális volt, hogy a volánegyesüléseket ellássák a mai kor igényeinek megfelelő, minőségi szolgáltatást nyújtó autóbuszokkal, főleg, hogy bevezették az emelt szintű autóbusz fogalmát 2013-ban – legalábbis ami az jegyárakat illeti. Ezúttal az ÉNyKK Zrt-nek adatott a lehetőség, hogy használt buszokkal frissítsen.


A volántársaságok egy csekély része kapott az utóbbi időben modern távolsági autóbuszokat: az ÉNyKK-n kívül az ÉMKK említhető meg, aki az elmúlt években kapott engedélyt 10 darab távolsági és egyben Tempo100-as minősítésű autóbusz beszerzésére, ezek lettek a Scania alvázra a Higer által karosszált buszok, melyek elsősorban a nagyobb borsodi településeket kötik össze a Fővárossal. Rajtuk kívül a DAKK Zrt. tudott beszerezni tűzoltásképpen 2 darab Volvo 9700-ast, valamint a Volánbusz idén 2 darab Mercedes Tourismót és 2 darab Scania Higer-t.


Az ÉNyKK-nál a 2014/4-es beszerzésben hat darab autóbuszt kívántak beszerezni, melyek végül Irisbus Evadys-ok lettek, amelyeket korábban a Német Hadsereg (Bundeswehr) használt, mindössze 5-7 évig. A kis flottaszám ellenére is vannak eltérések az egyes darabok között, ugyanis a beszerzésben foglalt mennyiség nem állt rendelkezésre a Bundeswehr-nél, viszont a flottaazonosság megkövetelt szempont volt, ezért a nyertes cég egy majdnem teljesen megegyező Evadys-t szerzett be szintén Németországból.

Ezért 5 db közülük Evadys HD (12 méteres kivitel, fehér szín, ex-Bundeswehr), míg 1 db Evadys H, ez utóbbi 80 cm-mel hosszabb kiadás valamint 1-2-0 ajtóképletű, szürke fényezéssel. A nyomatékváltó tekintetében is vannak eltérések: 4 busz 6 fokozatú mechanikus váltóval üzemel, míg 2 közülük automata váltóval. Ami viszont azonos bennük: mindegyikük Iveco Cursor motorral szerelt, Euro V-ös normájú, 10 803 ccm-es összlökettérfogatú, 279 kW összteljesítménnyel, melyet 2100-as fordulatszámon képes leadni.

A kor igényeinek megfelelően a buszok mind a biztonsági rendszerek (ABS, ASR) mind a kényelem szempontjából (légkondicionálás, duplaüvegezés) hozzák a színvonalat. A buszok a következő települések között közlekednek a cikk közzétételekor (zárójelben a korábbi rendszámuk):

  • NAU-606: Bük – Szeged,

  • NAU-610 (Y-257 354): Szombathely – Pécs,

  • NAU-611 (Y-370 593): Balatonfüred – Budapest,

  • NAU-612 (Y-257 353): Szombathely – Pécs,

  • NAU-613 (Y-370 594): Szombathely – Oberwart [A],

  • NAU-614 (Y-370 337): Veszprém – Székesfehérvár – Szeged vagy Veszprém – Pécs.

A fenti útvonalakban és a kiadott járművekben természetesen előfordulhat változás.


Szintén 2014-es közbeszerzési kiírás keretében szereztek be négy darab Scania Irizar-t, melyek közül három már korábban is országon belül szolgált, és egy közülük külföldről lett behozva.

LXB-102 ex-Pizolit Busz.


NAU-674 Veszprémben.


267 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page