top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

Első hó Budapesten (2016)

Frissítve: 2020. nov. 18.


Az új év erős lehűléssel, majd pár nappal 1-je után egy kiadós havazással "köszöntötte" az ország lakóit. Budapesten az idei télen először esett ilyen halmazállapotú csapadék, és nem aprózta el a dolgot: igen tetemes mennyiséget hagyott maga mögött első alkalommal.


Okozott is némi kellemetlenséget a közlekedőknek országszerte: általánosan lelassult minden jármű a felszínen, ha éppen nem állt meg teljesen (mint a 4-6-os villamos, ami meglepett, hamarabb vártam, hogy a gumikerekű ágazat bénuljon le mondjuk a hegyvidéken. De persze, a kitérők működtetőmechanizmusai is befagyhatnak – és így is tettek).

Itt még közlekedik a Combino.


Kora délelőtt, amikor még csak finomkodott a hóesés...


...pár órával később, 1-3 centi vastagságú lehullott réteggel már. A hídon lépésben közlekedett minden jármű.Az FKF Zrt. a hótoló gépeivel neki is látott a prioritási sorrendnek megfelelően tisztítani a Főváros útjait, ahogyan az Index-nek tolmácsolták a sorrendet:

...a hidak, a felüljárók, a Liszt Ferenc-repülőtérre vezető út, a Budaörsi út (mint az M1-es és az M7-es autópálya ki- és bevezető szakasza), az M3-as, az M5-ös autópálya és a 2-es, 6-os, 10-es és 11-es főút fővárosi bevezető szakaszai, az autóbuszvonalak hegyvidéki szakaszai, az autóbusz- és fő közlekedési útvonalak, a kórházakhoz, a lakossági ellátást biztosító logisztikai bázisokhoz kapcsolódó utak.

Mintegy két órán át tartó várost keresztülszelő utam során (két hidat érintve, illetve több ütőérnek számító utat) mindössze két munkagépet láttam. Egyiknél ráadásul kissé maga ellen dolgozott a Cég: az Erzsébet hídon a kétkezi munkások a járdáról a buszsávba, míg a tgk-val érkező kollégájuk a sávokból a járda irányába helyezte át a lehullott csapadékot. A buszvezetők meg nem értették, miért a buszsávba kell lapátolni a járdáról. Én sem.

Érintőlegesen távozó hó.

18 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page