top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

DAF LT 195 L üzem közben

Frissítve: 2020. nov. 17.

A 435-ös az utolsó olyan csuklós a Fővárosban, amely motorjának a tervezésénél még nem álltak rendelkezésre olyan, ma már elterjedt lehetőségek, mellyel a dízel-égésfolyamat hanghatását kiemelkedően (és aktívan) csökkenteni lehetett. Manapság az egyik ilyen aktív módszer az előbefecskendezés [1] lehetősége, mellyel lehetővé vált, hogy a tipikus dízeles "kemény járáshang" személyautók esetében szinte teljesen eltűnt, míg a haszonjárművek esetében - a nagyobb nyomáson létrejövő égés miatt - "mindössze" jelentősen csökkent. A mai dízelek csendes járásúak, és ezzel mintegy a romantikájuk is részint kiveszőfélben van (ennek persze az egyszeri városlakó felettébb örül, amit nem kell magyarázni).


Legalábbis csendesek akkor, ha a kipufogórendszer minden eleme megfelelő (előírt mértékűen) illeszkedik egymáshoz, ahogy ennél a Volvo 7700A-nál például éppen nem. Ugyanis a passzív hangtompítás pedig a kipufogódob(ok) által jön létre, és ez még igen sokat nyom a latba.


Jómagam egy bizonyos mértékben 435-fan vagyok, melynek létrejöttében sokat számított az öblös sorhatos tizenkétliteres hangja is. Már évekkel ezelőtt nekiláttam egy-két kinézett helyen vágóképeket csinálni a leendő összeállításhoz, így néhány ma már történelembe bevonult darab is fel-feltűnik olykor. A videó többnyire az indulásokra lett kihegyezve, akkor szól nagyot. Alant a főbb paraméterei megtalálhatóak a motornak.


Műszaki adatok [2] Típus: DAF LT195; Kivitel: soros, álló elrendezésű, hathengeres, turbótöltött, nyomóolajozású, vízhűtött, forgóelosztós tüza. szivattyúval; Összlökettérfogat: 11 630 ccm; Furat: 130 mm; Löket: 146 mm; Kompresszió: 1:15,5; Károsanyag kibocsátási norma: Euro I.


Források:


[1] dr. Dezsényi - dr. Emőd - dr. Finichiu: Belsőégésű motorok tervezése


[2] Enginedesk - Technical data DAF LT 195 (Euro I)


BKV Zrt. honlapja/Járműveink/Ikarus 43594 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page