top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

BKV-sztrájk | 2010

Frissítve: 2021. jan. 8.

A BKV Zrt. történetének legnagyobb sztrájk mintegy 6 éve zajlott le, 2010. január 12-17 között. Volt néhány „sztrájktörő” villamosos, illetve hirtelenjében felhozott a VT-Transman Kft. néhány Ikarus 263-ast Székesfehérvárról, de elégséges szolgáltatásról még így is túlzás volt beszélni. Néhány pillanatkép a városból erről az öt napról.


A VT-Transman Kft-n felül még igyekeztek – ahonnan csak tudtak – leakasztani buszokat, hogy ha nem is éppen a menetrend szerint, de a főbb gerincvonalakon közlekedjenek elszórva buszok. Például a metróra ráhordó járatok, amire fókuszáltak a közlekedésszervezők: a földalatti vasút ugyanis üzemszerűen közlekedett. Így igyekeztem én is – a szűkös közlekedési lehetőségekhez mérten – eljutni egy-egy fontosabb, metrós csomóponton fekvő végállomásra.


Örs Vezér tere

A VT-Transman Kft. Localói addig szokatlan járatokon tűntek fel ezen a napon: az Örs Vezér terén ilyen volt a 161-es.

Ami hátulról nézve 2V volt.

Szokatlan jelenség nappal teljesen üresen látni a tér déli oldalán lévő buszos tárolóterületet – még csúcsidőben is akad egy-két gép, amelyik éppen itt tölti pihenőidejét.Kőbánya-Kispest

A Kőbánya és Zugló határán fekvő „elosztó” után megpróbáltam átjutni Kőbánya és Kispest határán lévő végállomásra. Mintegy negyedóra után beesett a végállomásra egy Hatvani Volános E94-es, egy 85-ös számjelzésű A/4-es lappal a szélvédő mögött. Nem mindennapos utazási élmény. Utas egyébként a teljes út során alig volt.


Kőbánya-Kispesten a Volánbusz Zrt. volt az „egyeduralkodó” ezen a napon: MAN ÜL313-asokkal szállt be a 85-ösbe.

Ezenfelül egy maszek 280-as pörgött a reptéri expresszen, erről az adott napon nem sikerült képet készíteni, de egy másik alkalommal, a város másik felén összefutottam a „retro” 200E-vel.

Még 2009 októberében a Moszkva téren.


Határ út

A metróval egy megállót utazva a Határ úton is sejtettem, hogy valamiféle buszok kell legyenek: a gyáli térség illetve az M5-ös bevezető szakaszának vonzáskörzetében naponta sokan ide jönnek be, hogy aztán az M3-assal tovább induljanak. Itt a VT-Transman Kft. volt a térség aznapi szolgáltatója: Localo és Ikarus 263 volt a felhozatal.


Moszkva tér

3-as metróval Ferenc körútig, majd egy sztrájktörő Combinóval szerény egy óra alatt sikerült a budai nagy végállomásra is eljutni: ez is nagyon szokatlan látvány volt, hogy ennyire kihalt.

Itt a Volánbusz Zrt. s a VT-Transman próbálta úgy-ahogy fenntartani a gumikerekű közösségi közlekedést. Előbbi Ikarus 260-assal, E95-össel és Rába Contact 091-essel közlekedett a 256-os járaton.  Utóbbi pedig Localót tett az ezen a napon nappal is közlekedő 990-es járatra. És egy BKV-s sztrájktörő Ikarus 260-as is feltűnt a láthatáron, a 128-as járaton (lásd nyitókép).Kosztolányi Dezső tér

A 61-es villamossal leutaztam a Móricz Zsigmond körtérre, mivel láttam egy rendkívüli 212-est, nevezetesen a Grósz-Busz egy Ikarus 260.43-asa közlekedett az ezen a napon a Déli pályaudvarhoz járó járaton. Ezt sajnos a nap hátralévő részében többet nem láttam.


Ellenben a Kosztolányin a Volánbusz állt be az amúgy is (jóformán) helyközi járatként funkcionáló 272-esre, Ikarus 435-össel, MB O530-assal, és Neoplan N4020-assal.

Közben a Bartók Béla úton egy VT-s 263-as suhant el a 173-ason, enyhén kitömve. A 173-ason akadt még néhány jármű, ezek SL 223-asok voltak.


Szentlélek térJanuár 17-én, 5 napi „közlekedési vergődés” után véget ért a sztrájk, a felek megegyeztek. Az eseményről más is beszámolt korábban, több villamosos kép esetén ezt ajánlom, illetve egy videó.


Illetve:


224 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page