top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

A rijekai Citarók a BKV-nál

Frissítve: 2020. nov. 16.

dsc_2023.jpg

A megvásárolt nyolc busz „hányatott” sorsú volt a gyártásuk óta: összesen 10 darab csuklós Citarót rendelt 2008-ban Rijeka városának közlekedési cége (KD Autotrolej d.o.o.), melyek 2009-ben álltak forgalomba. A városban az első generációs változatból is futott már, amikor az újabb széria vásárlása mellett döntöttek, s persze megannyi más helyen is már bizonyított a(z előd) típus.


Ennek ellenére a buszokkal még a garanciális időszak alatt nem várt (és komolyabb) műszaki problémák jelentkeztek. Ilyen volt az AdBlue rendszer csöveinek repedése, kipufogórendszer leszakadása, valamint a főtengely és különböző csapágyak korai kopásával kapcsolatos jelenségek [1]. A hibákat az EvoBus szakemberei is felvételezték a helyszínen, több kísérlet is történt a megoldásukra, azonban ezek nem zárultak sikeresen. A szerződés szerint egyébként a garancia a következőképpen alakult:

  1. a busz egészére: 24 hónap;

  2. erőforrás: 48 hónap vagy 400 000 km;

  3. hajtáslánc további elemei: 24 hónap;

  4. vázszerkezet: 6 év.

dsc_2008.jpg

Mivel a felek nem tudtak dűlőre jutni, s a két éves buszok nem hozták a várt mutatókat, ezért 2011. március 16-án peres eljárást indított a közlekedési társaság az EvoBus-szal szemben. A kirendelt szakértő nem tudta egyértelműen megállapítani például a rendellenes (idő előtti) kopásokat. Végül a bíróságon kívül egyeztek meg a felek: a közlekedési társaságot kárpótolta az EvoBus, részint a buszok visszavásárlásával. Egy busz értékét 118 000 €-ban állapították meg, ezen a maradványértéken vásárolta vissza az EvoBus a hibás tizest. Cserébe 10 darab Conecto G-ben állapodtak meg a felek [2], melyek leszállítására 240 nap állt a gyártó rendelkezésére; 2016 decemberében álltak forgalomba a “cserebuszok”.


Az új Conecto G-kre a garancia már valamivel szűkebb:

  1. a busz egészére: 12 hónap vagy 100 000 km (amelyik hamarabb teljesül),

  2. hajtáslánc (motorral): 36 hónap vagy 300 000 km,

  3. vázszerkezet: 6 év.

Pénzügyileg a történet:

  1. Egy új, Euro VI-os Conecto G: 297 000 €,

  2. Az EvoBus által felajánlott kedvezmény az új Conecto G-k darabjára: 14 000 €,

  3. A kárpótlás összege visszavásárolt buszonként: 37 000 €,

  4. A Citaro G-k darabonkénti visszavásárlási értéke: 118 000 €,

  5. Fizetendő összeg egy új Conecto G-ért így: 127 800 €.

A visszavásárolt buszok Ulmba kerültek, ahol 2 darabot teljesen szétszedtek további vizsgálatok céljából, míg 8 darab eladósorba került átalakításokat követően. Ezt a 8 példányt vásárolta meg az Inter Tan-Ker Zrt. 2017-ben [3], a Debrecenben megnövekedett napi buszkiadások lefedésére [4].

citaro_hr_itk_bkv.jpg

Debrecenben az ITK telephelyén, épp feladat nélkül.


2017 végén megjelent egy használt busz beszerzésére irányuló tender a BKV részéről, melynek kritériumai megfeleltek az említett 8 buszra. Debrecenben először (és utoljára) 2018 februárjában közlekedtek a buszok, trolipótlóként néhány nap erejéig. A buszok végül a BKV Zrt-hez kerültek, 2018 áprilisában már égkékre fényezve bukkant fel egy-két darab az Óbudai autóbuszgarázsban, s az első forgalmi napjuk szeptember 3-án volt.

A kilenc éves buszok esetén a legérdekesebb részről nem találtam bővebb információt: az Ulmban végzett átalakításokról. Maga a Citaro márkanév és az általa fémjelzett minőség (+ az eladott mennyiség) alapján nem valószínű, hogy a gyártói javítást követően ismét a korábban felmerült hibák jelentkeznének.

Az utasterüket illetően egy-két érdekesebb részlet:

  1. a harmadik ajtóval szemközt nincs állóhely, ez ebben a formában nem ideális, és a honosításba beleférhetett volna ennek a 6 ülésnek a kiszedése + a jármű újravizsgáztatása,

dsc_2017.jpg

Az állófelületet helye. Lenne.

  1. a fekvőmotor és segédberendezései miatt hasonlóan szokatlanul van elhelyezve hátul két páros ülés, mint az Euro VI-os Lion’s City-kben,

dsc_2006.jpg
  1. a belső utastájékoztató monitorok nem a mennyezethez közel, hanem szemmagasságban lettek felszerelve.

dsc_2013.jpg

És a külső megjelenéssel kapcsolatban: a folyadékkristályos utastájékoztató kijelzők olvashatósága (napfényben) kritikán aluli (lásd a borítóképet is).

dsc_2009.jpg

A (relatív) fiatal mivoltuk miatt a beszerzés jobb, mint pl. újabb, 15-18 éves svájci Citarók megvásárlása, viszont továbbra is új busz kell Budapestre/a BKV-nak. Az átmeneti megoldásként megálmodott (és annak valóban kiválóan ideális) használtbusz-vásárlás mostmár korántsem átmeneti, illetve mindenképpen egy hosszabb átmeneti időszak. (Az elsőként, 2009-ben vásárolt Van Hool AG318-asok egy-két kivétellel, de azóta is futnak.) 



Források:


[1] A KD Autotrolej d.o.o. igazgatótanácsának határozata az ügyben (horvát nyelven; PDF, 312 kB)


[2] Marinko GlavanAutotrolej pobijedio Mercedes: Riječki prijevoznik uspješno okončao višegodišnji sudski spor (“Az Autotrolej legyőzte a Mercedest: a rijekai cég többéves pereskedés után nyert”; novilist.hr, közzétéve: 2016. december 2., hozzáférés: 2018. május 6.)


[3] IHO – Csuklós Mercikkel erősítenek Debrecenben (közzétéve: 2017. április 16., hozzáférés: 2018. május 6.)


[4] Laczkó KornélMűszaki problémák miatt visszavásárolt használt buszok kerültek a DKV-hez (vagy.hu – Új Folyam, közzétéve: 2017. április 16., hozzáférés: 2018. május 6.)



229 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page