top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

Basel & Bern

Frissítve: 2020. nov. 18.

A Genfi-tó városaira jóval több időm jutott, mint a német területen fekvő településekre. A flották rövid, ámde tömör bemutatása végett azért szót érdemel mindenképpen Svájc fővárosa és a német határhoz legközelebb eső másik városuk is. Sajnos mindkét helyen csak „villámlátogatásra” volt időm.


Kezdve észak felől a látogatást: Basel. Hármashatár mentén terül el, közvetlen szomszédságban Németországgal. Ennek megfelelően van is olyan járat, amely átível az országhatárokon: a lörrachi illetőségű RVL Mercedes Citarói közlekednek át Svájcba.

Svájcban nagyon jól lehet érezni a városok atmoszféráján – és látni az építkezési stílusokon is – hogy éppen melyik vidéken járunk. Itt a házak alapján könnyen megmondható – ha valaki éppen nem tudna a térképre pillantani – hogy német-vidék. A városban a közösségi közlekedés a BVB Basel végzi, buszokkal és villamosokkal. A flottaszín középzöld, ám a legújabb „családtagok” már mélyzöld fényezéssel érkeztek (Euro VI-os Mercedes Citaro C2G-k, melyeknek még az árát is kiírták a honlapjukon (!), darabonként 610 000 svájci frank-ot kértek a mannheimiek). Ez utóbbiak ráadásul – a jármű formatervét kihasználva – egyedi optikai díszítőelemekkel érkeztek. Ezektől eltekintve nem túl „izgalmas” a kínálat: MAN NG313, MAN NL283, faceliftes Citaro. A villamosflotta elég vegyes: Combino, FlexCity és még jónéhány régi vas is futkos az utcákon.

A BVB mellett – kisebb mértékben – de még egy helyi szolgáltató is dolgozik, a BLT. A flottaszínűk sárga, és szokatlan módon nem csak buszok képezik a járműparkjukat, hanem villamos is.

A világ legboldogabb országának fővárosa: Bern. A szakadó eső ellenére igyekeztem minél jobban körbesétálni a város egyes részeit. A közösség közlekedésben villamos, troli és busz vesz részt. A városi szolgáltató a Bernmobil. A villamosflotta kétféle Combinóból áll, valamint a régebbi Vevey-tramból.

Trolibusz-flottájukat 20 darab Hess BGT-N2C képezi. Buszokból változatosak: szóló és csuklós Volvo 7700 CNG, Mercedes Citaro G CNG, valamint MAN Lion’s City, és Hess csuklósok Volvo gépészettel. A pályaudvaron csoportosul majdnem a legtöbb járat, itt jár a 101-es vonal is, melyen a CarPostal szolgáltat.32 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page