top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

Iskolabuszok Aachen és környékén

Frissítve: 2020. nov. 17.

A környék legnagyobb gimnáziumához többnyire a TAETER Aachen szállítja be (és délután haza) a diákokat, de azért alkalmanként felbukkan más vállalkozó járműve is. Alapvetően az ASEAG-tól rendeli meg az iskola a szolgáltatást, de ők kiadják alvállalkozó(k)nak.  Az iskolához 12 (!) járat közlekedett, melyek a környező településeket felfűzve járják be Aachen agglomerációját, ezzel kiküszöbölve az iskola előtti utca aránylag szűk mivoltát, mivel reggel ha mindenki autóval vinné be a gyerekét, egészen biztosan kilométeres sor lenne az odavezető utakon.


A költségességük miatt felmerült a járatok megszüntetése még három éve, és helyette egy (illetve több) helyi járatos busz „odakanyarintása” + bérlet a diákoknak, aztán ez húzódott egészen tavalyig, amikor végül a járatok megszüntetése mellett döntöttek. A buszmentes-helyzet nem maradt sokáig, megváltozott (összevont) útvonalakon ismét beindították a járatokat, melyet az ASEAG végez saját buszokkal, a járatokat „V” előtaggal jelölve (V = Verstärkefahrt, magyarul többletbusz/"másodrész"). A diákok pedig nem csak az iskola – otthon viszonylatban használhatják a bérleteiket (mint előtte), hanem a teljes AVV-zónában, kizárólag csúcsidőn kívül. A délutáni indulások itt érhetők el (PDF), itt pedig a reggeliek.


Viszont ennek a speciális bérletnek (school & fun ticket, SFT) ára is van:

  • lakóhely – iskola táv < 3,5 km: 28,50 €/hó;

  • lakóhely – iskola táv > 3,5 km: 12 €/hó, 6 €/hó vagy 0 €/hó (csökkentett ár, még néhány tényezőtől függ).48 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page