top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

5 darab bérelt Citaro | BKV Zrt.

Frissítve: 2020. nov. 18.

A 87/187-es vonalak idén január 1-jével visszakerültek a BKV Zrt. üzemeltetése alá a Volánbusztól, és az így keletkezett jármű-űrt (=öt buszt) Svájcból behozott és (részben) honosított bérelt Citarókkal oldották meg.


Az ötös fogat értelemszerűen az Óbudai Divízióhoz került (így csak közvetve pótolja a kiesett 5 darab járművet), ahova az eddigi három Citaro-adag is érkezett (első, harmadik), és 6 hónapra bérlik őket. Az öt busz egyedi ismertetőjegye, hogy az eddigiektől eltérően nincs klímaberendezésük. Akárhogyan is kezdem a számítását a 6 hónapnak (hivatalosan január 1-jétől indult a bérlés, gyakorlatilag február 8-án gurultak ki először utcára), mindenképpen lesz benne nyári hónap, ami nagyobb nyitható ablakok vagy klíma nélkül elég kellemetlen lesz az utasokra nézve.


Az utastér a hazai matricáktól eltekintve teljesen eredeti formájában tekinthető meg és élvezhető, ahogy azt a TPF Fribourg átvette 2002-ben. A 14 esztendeje ellenére erősen megkímélt, csak kisebb kopás nyomok árulkodnak odabent arról, hogy igenis használták.

Belsőleg.


Az ajtók közül az első befelé nyíló bolygóajtó, míg a maradék kettő lengő-toló rendszerű. A külső honosítást és a belső matricázást is a bérbeadó cég (Truck-Trailer & Parts Kft.) végezte saját telephelyén Székesfehérvárott. Nem csak az üzembeállítás előtti munkákat, de a további teendők egy részét is a bérbeadó kell elvégezze, ahogy az ajánlati felhívás is tartalmazza (további dokumentumok itt). Az öt buszból három biztosan táblával közlekedik a kijelzője helyén (ez elég lehangoló látvány), egyiknek működik a külső kijelzője, de csak járatszámra képes - a végállomás konstans "Felszállás az első ajtón" kiírás. Belül csak audio-alapon tájékozódhatnak az utazók.

Kívülről innen-onnan.


Eltérő kialakítású a kijelző "fészke" is a korábban beszerzett darabokhoz képest.


A buszok műszakilag biztosan jobb állapotúak, mint egy-egy ebből az elsőként beszerzett használt eresztésből (a hegyre felfelé még húzott is a bérelt, 14 éves gép), de a klíma hiánya égető (lesz nyáron) és ismét öt újabb eltérő kialakítású busz „pottyant be” a Fővárosi vérkeringésbe, ami újabb (sokadik) tűzoltásnak rövid ideig (=félév) megfelelő, de utána mi váltja majd őket? Újabb használtak? Ha ezeket végül netán megvenné a bérbeadótól a BKV Zrt., akkor pedig a klíma beszerelésén érdemes elgondolkodni (ami megint nem kevés ráköltést igényelne) – feltéve, ha nem szereznek be belátható időn belül rengeteg új szóló buszt, amivel a használtak kiválthatók lennének. 




Frissítés [2016.03.21.]: az ötödik darab is forgalomba állt.


Frissítés [2016.04.16.]: mindegyiket felszerelték kijelzővel és egyenként visszatérnek Székesfehérvárra klímaberendezés felszerelésére. A '341 már így állt forgalomba, és azóta a '343 is megkapta már.


Frissítés [2016.12.15.]: pár napja NKA-342 új rendszáma: NYZ-915, valamint mind az öt a napokban a BKV Zrt. tulajdonába kerül(t).



181 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page