top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

Április elseji hírsaláta

Vezetéstámogató világújdonság Székesfehérvárról

A városi buszokon egyre szaporodó és terebélyesedő vezetőt segítő rendszerek egy egészen új műfaját mutatta be az Ikarus: a hangulatfigyelőt, rövid (kereskedelmi) nevén HANGÁ-t. A műszerpult tetejére telepített kamera az éberségen túlmenően a járművezető hangulatát figyeli, a friss statisztikák szerint a kedélyállapot jelentősen befolyásolja a vezetési képességeket, legfőképp a reakcióidőt. A 4-es szintű önvezetésre alkalmas rendszer 4K felbontásban másodpercenként 60 képkockát rögzítő belső kamerája egy központi, mesterséges neurális hálózatba továbbítja 5G-n az adatot, ahonnan másodperc töredéke alatt érkezik reakció. Ez helyzettől (állapottól) függően lehet műszerfali sárga vagy piros figyelmeztetés, ülésrezgetés, hangulatfények kapcsolása, Head-Up Display üzenet kivetítése, zene lejátszása. Ugyanakkor markánsabb beavatkozásra is képes: vészhelyzet esetén átveszi az irányítást az első biztonságos helyen történő félreállásig. Kedves, közvetlen, határozott beszédstílusú HANGA hangja mezzoszoprán; a gyártó bízik benne, hogy a járművezetők rövid időn belül megkedvelik az új titkárnőjüket. Az eddigi teszteknél a nagyon szomorú, és a nagyon boldog állapotokat rendszerint eltévesztette HANGA, s tévesen azonnali félreállást javasolt a gépkocsivezetőnek, melyet fékezéssel nyomatékosított. További fejlesztések céljából a közeljövőben várhatóan minden megyei jogú városban megjelenik egy-egy tesztbusz, hogy az egyes régiók arcmimikáival, gesztikulációival ismerkedhessen a rendszer.


* * *


Újra lesz magyar 7700-as!

Április 31-ével leköszönnek Budapestről az Alfa Cívis 12-esek. A bérlési megállapodás részét képezte megszüntekor a vásárlás lehetősége, így a Kihagyhatatlan Áron kínált buszokra azonnal lecsapott a cég, sőt, a debreceni flottára is jelezte igényét. Ahogy azt Tettemájer János, a buszágazat vezetője megfogalmazta az ünnepélyes sajtótájékoztatón:

Cégünk alapértekei között szerepel az innováló kihívások szakadatlan keresése. Ugyan a társszolgáltatónknál nem sokára felszabadul kötelmeiből egy 159 darabos, tíz éves, koherens flotta, azonban ezek üzemeltetése nem hordoz olyan potenciált, mely beilleszthető társaságunk filozófiájába: elérhető termék- és alkatrésztámogatású, kiforrt típusról beszélünk. Az Alfa Cívisek viszont egyrészt magyar buszok, másrészt nullszériások, harmadrészt bő tíz éve megszűnt a gyártó. Ezekből kifolyólag üzemeltetői tapasztalatainkat egybegyúrva szériaérett terméket tervezünk csinálni belőle a következő években.

A vállalat elhivatottságát a lehetetlen kihívások iránt mi fémjelezhetné jobban, mint a 2015-ben beszerzett húsz, kompozitműanyagból épített elektromos autóbusz, melyeknél az időközben felszámolt, majd Felvidéken reinkarnálódott egykori manufaktúra saját mottójával is bíztatta a leendő üzemeltetőt:
It's possible! 

Flottájukban mindössze néhány darab B9L fut, de ezeket az utolsó csavarig ismerik. Kezdetben a közel száz buszt teljesen újragyártják, majd a Volvo európai buszgyártásának megszüntetésével a BKV venné át a B9L 7700-as gyártási jogait. Noha a típus tíz éve kifutott a svédek termékkínálatából, hazai viszonyok között továbbra is modern buszból a Kelenföldi garázsban évente 42 darabot terveznek összeszerelni saját és külső megrendelésre. A már nem elérhető Volvo D9B motor helyett Cummins erőforrás lesz az új gyártású darabokban.


* * *


Solaris T-Urbino 12

Egyre drágább a gumiabroncs, mely az üzemeltetői tételek között az egyik legnagyobb kiadást jelenti. A Solarisnál évek óta kísérleteznek a levitáló városi autóbusszal, nem rég a közúti próbák fázisába fordult a projekt. A tesztekhez egy 4. generációs Urbino 12-est építettek át, noha várhatóan egy teljesen új karosszériában fog piacra kerülni a konstrukció. A technológia lehetővé tette az elektronikus szintszabályzás elliminálását, a belépő magasságot lidarok segítségével adaptálja a járdaszegélyhez. A lebegőművet helikopterekhez hasonló 360 fokos irányzókarral lehet terelni, a felhajtó- és tolóerőt sűrített levegős fúvókák biztosítják. A sűrített levegőt elektromos kompresszorban állítják elő, ehhez a vilamosenergiát egy hidrogén tüzelőanyagcellában, a folyékony hidrogént pedig földgáz-frakcionálást követően sűrítik 700 barra a tetőn elhelyezett hajtáskonténerekben. A kétéltű járművel problémás a megállóból indulás, ugyanis rendszerint szélvihart indukál, így magas szállópor-koncentrációjú, poros-homokos régiókban egyelőre nem ajánlják. A szériagyártást 2027-ben tervezik beindítani.

Az útburkolat minősége többé nem tényező.


* * *


Mercedes PorchLight™

A német autóbuszipar az innovációk évébe lépett. Elektromos városi autóbuszaik hatótávjának száz kilométer fölé tornázása mellett prioritással kezelik a biztonságos utascserét. A VDV friss felmérése szerint több tízezer, gyenge fényviszonyok között veszélyesnek ítélt megálló van országszerte. Biztonság az első, így ezentúl a Citarók széria-felszereltsége a belépési magasságot megállókban automatikusan jelző LED-csík, mely felárasan RGB-kivitelben is rendelhető.


* * *

Tel-E-Bus

Kínában mindeközben napvilágot látott a 863-as program újabb dimenziója: bemutatták a pilot projekt jelenlegi fázisát az első teleportálásra képes e-busznak. Az ajtók zárását követően a műszerfal baloldali paneljén elhelyezett "körben négyzet" nyomógombot aktiválva a tetőn elhelyezett kisméretű hadronütköztető regulálható feketelyukat hoz létre, mely elnyeli a buszt. Indulás előtt sziréna szólal meg, legalább 25 méteres védőtávolságot kell tartani, ugyanis e körön belül minden eltűnik. A hatótáv-problémakör ezzel megoldódni látszik, ugyanakkor újkeletű gondok merültek fel: ipariági források alapján az első kísérlet alkalmával a prototípus és a tervezőmérnökök nagyja eltűnt, bár ezt a promóciós sajtóeseményen cáfolták. További finomhangolások szükségesek, de a gyártó bizakodó. Előzetes számítások szerint egy feltöltéssel tíz teleportálásra képes a jármű, egyelőre csak a Tejútrendszeren belül.


* * *


E-busz fűtés hatékonyan

Közismert probléma az elektromos buszok utasterének kellemes felfűtése. A személykocsiknál már megjelent a fűthető biztonsági öv gondolata, s ezzel analógiában fejlesztette ki a WarmUp nevű start-up cég azt a komplex csomagot, melyet bármely típusra – akár utólag is – személyre szabottan kínálnak. Filozófiájuk alapján a nagy, és megállókban jelentős mértékben cserélődő légtömeg fűtése helyett az utasüléseket, kapaszkodókat, valamint a belső oldalburkolatokat szerelik fel fűtőelemekkel. Ezzel a megoldással állításuk szerint mintegy 50%-kal hatékonyabb, közvetlen hőérzetjavító megoldást kínálnak. Az utasülések foglaltság-figyelőt is magukban hordoznak, így tényleg csak azt helyet fűti a rendszer, ahol épp ülnek.


* * *


Trolibusz közlekedés Budán – ismét!

A Duna jobb partján nem rég tüntetést szerveztek, hogy ne kelljen átmenni Pestre trolibuszos utazáshoz. A közlekedésszervezőhöz azonnal letelefonáltak a főpolgármesteri hivatalból, így az idén 90 éves fővárosi trolibusz-közlekedés mérföldkőhöz érkezett. Mai naptól a 74-es járat a Károly körúti végállomása helyett a Deák Ferenc térre közlekedik, ahova a Clark Ádám téri körforgalom érintésével jut el. Hasonlóan a 75-ös és 76-os a Margit híd, budai hídfőnél fordul vissza, valamint a 79-es a Flórián téren. A korlátozott hatótávból fakadóan utasokat egyik járat sem szállít a budai fordulás szakaszain, viszont mindennél fontosabb a zöldközlekedés népszerűsítése, valamint a folyó két partján élők békés együttélése.

Tacskóstroli Budán.


* * *Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése

1 Comment


Trans Erlau
Trans Erlau
Apr 04, 2023

Idióták

Like
bottom of page