top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

A régi 17-es utolsó napja(i)

Frissítve: 2020. nov. 17.


Verőfényes napsütésben áll a megállóban tavasz derekán a Váradi utcánál egy KCsV7-es.


Szent Margit kórház mh. A siralmas állapotú kitérőt néha foltozgatták több-kevesebb sikerrel. 1958-ben a járatokat visszavágták idáig, és ez egészen 1981-ig így volt [1]. Ugyanez a helyszín, 1980 környékén (forrás: hampage.hu/Heinz Heider).


Szent Margit kórház mh, néhány tíz méterrel odébb. Jobbra már a változásokat közlő ív az oszlopon. "Gyászos (vagy inverz) viszonylatjelzés" az utolsó két napon volt csupán.


Ganz-gyártmányok egymás közt. V43 1110 a V60-ast váltotta itt 2007 októberében, amikor az a Vasúttörténeti Parkba került átszállításra és restaurálásra.


Katinyi Mártírok parkja - korábbi Nagyszombat utca mh-re érkezik délről a járat. Sávelhúzások balra, ugyanis már előkészítették a leendő csatornázási feladatoknak a helyet.


Vesekő-zúzó utazás, félúton a Kolosy tér felé. 



A szakaszon jellemző általános vágányállapot. Nem vagyok szakértő ebben, de egészen biztosan nem ez megfelelő állapot.


Enyhe emelkedő vezet a Kolosy tér irányába a Zsigmond térről.


Villamos-találkozó a Zsigmond tér - Komjádi Béla utcaKavics utca között.


Egyike volt a 17-es azon vonalaknak, ahol egyes megállók esetében még az úttestről történt az utascsere. Két ilyen megállója volt: a Zsigmond tér és a képen is látható Kavics utca.


Már megkezdett mélyépítési munkák a Kavics utcai mh-nél, délről érkező villamossal.


Kihaladás a déli végállomás felé.


Szent Lukács Gyógyfürdő mh. Ezek az extra keskeny megálló-járdaszigetek szerencsére eltűntek a vonalról, a Selmeci utca és a Szent Margit kórház kivételével. A nagyobb utasforgalom miatt viszont a megmaradt kettő nem kifejezetten biztonságos.


Kikapcsolt jelzőőr, sávszűkített Üstökös utca balra, itt még csak különleges alkalmakkor használt kitérő a Széll Kálmán tér irányába.


Vidra utcai ívben a modernizált Ipari Csuklós, már csak száz méter a végállomás. Néhány nappal korábbi kép, amikor még nem viselték az inverz-táblákat a gépek.


A Vidra utcában nem most épült először villamosvágány, korábban is jártak egyenes a Bem tér irányába villamosok [2]. Ennek a múltszázadbeli holdfényjelzője maradt kint az ív elején, a Frankel Leó utcában. A kép 2008-ban készült.


Margit híd, budai hídfő, HÉV-végállomás. A hurok nyomai a Fonódó-építésig megmaradtak. Már az UV-k érkezésekor leállították a hurokban fordulást, ugyanis a kocsiszekrény a hídfő közelsége miatt nem fért el.


Források, illetve további olvasni-/néznivaló:


[1] Villamosok Óbudán egykor és most I. (hampage.hu)


[2] Villamoshálózati térkép a Margit híd, budai hídfő környezetéről az 1920-as évek végéről (hampage.hu) 


Még több fotó, nem csak az utolsó napról, itt.


Az ICS-k első napja a 17-esen (YouTube/Becsky András)



138 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page