top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

13 darab Volvo 8900-as | KMKK Zrt.

Frissítve: 2020. nov. 17.

A KMKK Zrt. esetében nem olyan régen emlegettem, hogy még a használt beszerzésből is alig-alig jut részükre bármi, bár mostanság e tekintetben ők is felszálló ágra kerültek. A városi járművek viszont – bizonyos településeken, például Salgótarjánban – még ennek ellenére is oldtimer besorolásba esnek esetenként (bár idén kivonták (?) a két, elsőként [1985-ben és 1987-ben] legyártott 435-öst, a helyükre mindössze halvány fiatalítás érkezett Szolnokról Ikarus 280-asok és egy C80-as képében).

A nyár végén üzembe állított használt Setrák egyike a szolnoki repülőtérnél.


A távolsági flotta a cégnél az elmúlt félévben (illetve években) "jelentősen" fiatalodott (vagy inkább átalakult), vásároltak használtan Setrákat, MAN Lion’s Coach-okat, s ezzel számos, leharcolt E95-öst váltottak ki. Új busz a távolsági részhez néhány éve érkezett (ezt ildomos megemlíteni, bár egyikük többnyire szerződésest jár), Egerbe és Hatvanba egy-egy Inovell 12-es.

Egyike a három utoljára beszerzett Top Coach-nak.


Az egri egyke Inovell szerződéses járaton.


Volvo 8900

2016-ban írták ki a tendert 13 darab új, emelt padlószintű (tehát csomagteres) távolsági autóbuszra. A tender körül még az eredményhirdetést követően is meglepően sokáig csend honolt, bár a volánközpont (Szolnok) Volvo-fansága miatt a háttérből sejthető volt, hogy a mely gyártó lesz a befutó, főleg, hogy rendelkezik a kiírásnak megfelelő autóbusztípussal. Így november végén már spotterek felfedezték a Volvo Hungáriánál az új buszokat, melyek átadása-átvétele december közepén realizálódott, és karácsony előtt nem sokkal (többé-kevésbé) le is lettek osztva leendő telephelyeikre és vonalaikra, mégpedig (rendszám – telephely – viszonylat – mit váltott):


A típus nem teljesen idegen az országban, 2014-ben a DAKK Zrt. részére vásárolt nagyobb pakk 8900-asban volt ehhez nagyon hasonló/megegyező kivitel (pl. MXU-923, MXU-925).

Hálás egy évszak a tél, csak nem a járművek igényes megörökítése terén. Igyekeztem hasonlóan önmagát összekoszolt MXU-t keresni. Nem volt nehéz.


A tizenhárom egyébként Volvo B8R alvázra épült, 13 méter hosszúak, értelemszerűen Volvo motor dobog bennük (Volvo D8K320, 320 LE, 1 200 Nm), valamint I-Shift robotizált váltóval szereltek.Volvo^3 - sárga - fehér - sárga


396 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése

Comentários


bottom of page