top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

Egydélutános Eger

Frissítve: 2020. nov. 17.

Legalább egyre, de ha több jön éppen arra, amerre járok, akkor sem haragszom meg. Végülis a javítás alatt álló darabot kivéve a másik 2+1-be "belebotlottam" némi segítséggel - és persze csúcsidő lévén még sok más mindenbe. Ezenfelül szemtanúja voltam, hogy iskola végeztével a buszpályaudvar méretei nem elégítik ki azt a buszmennyiséget, ami olyankor összetódul: több vas még bekanyarodni sem tudott a pályaudvarra - kissé átvette az uralmat a káosz az autóbusz-állomás területén, finoman szólva. 


De ha már Citaro: 3 csuklóst és egy szólót ítéltek meg számukra a központban (Szolnok), a csuklósok helyi járaton dolgoznak. Ezek közül az egyik a 'fehérváriakkal rokon (Darmstadtból [D]), a többi pedig Bernsheimból [D] érkezett, mind ex-Werner Reisen.

A két fehér-sárga egyike még a Százhalombattán. Fotó: Balázs1a.


Nem tudom, mi járhatott a szolnoki központ fejében, amikor a csuklósok külső megjelenése volt a napirendi pont - talán valami ilyesmi: az egységes szín a fehér, de azért legyen valamennyi egri "jelkép" a gépeken, szóval matricázzuk be úgy saccra a busz negyedét. Plusz a hátfalra kaptak egy sráfozást. Holott hazai viszonylatban nálam egyértelműen eddig az egri helyi járatos fényezés vitte a "Legegyedibb volános fényezés" címet - ők ezt vélhetően nem mérlegelték/tartották túlzottan szem előtt, diadalmaskodjon a középszerűség. Gondolom, ez ilyen finom átvezetés a totálfehérre, és a következők már úgy gurulnak ki.

A 2013. október végén átcsoportosított Plasma sem kapta meg a helyit, itt viszont kimerült a "honosítás" a homlokfal fényezésével. De legalább oldalt szépen átvezették a sárga csíkba. Ez még mindig közel sem a "díjnyertes" egri helyis szín.

Idén februárban az egyetlen egri Plasma.

A szóló darab pedig a helyközi üzemegység (majdnem) legújabb gyöngyszeme (a másik LE salgótarjáni lett) - szorosan követik őt a futott kilométereik nagyobb hányadát az M3-ason eltöltő ex-Trans-Tour S 419 UL-ek. Ezekből kettő Egerből rohan ki ide-oda, míg egy a budapesti vonalra került, ahol egy-egy vonalon utazó beszámolója alapján indokolt lenne olykor a nagyobb befogadóképesség/sűrűbb járatkövetés/másodrész indítása, amelyek közül egyik sem valósul(t) meg igazán eddig. "Majd jön a következő."

Négy és fél évvel korábban különjáratban a fenti. Eladásukkor kíváncsi voltam, vajon kiszedik-e a "Budapest-Nyíregyháza-Budapest" táblát belőlük, vagy már szerves része lett a buszoknak. Akármerre mentek éppen különjáratban, akkor is ott volt bennük.


Mindeközben pedig az ország nyugati felén lassan el is felejtik a lakosok, hogy mi is az az Ikarus: újabb, ezúttal száz Credóra kiírt tender látott napvilágot nem oly' rég. Egerben - meg úgy a teljes KMKK Zrt. felségterületén - pedig pillanatnyilag még használt buszos tender sincs kilátásban, noha a helyi járatokon például még mindig az esetenként negyedévszázadot már pár éve megélt 280-asok továbbítják a megállóban ácsorgókat. Meg az oldallemezelésén kéttenyérnyi lyukkal bíró, utolsók közötti helyis 260-as. A helyi volán tegnap előtt óta vár egy Credo esőre. És eddig egyetlen csepp esett, egy Inovell képében, lassan két éve.

Oda busszal, s hogy adjunk a változatosságra, visszaúton a vasút mellett tettem le voksom: egy, a Főváros agglomerációjából levedlett BDVmot gurított át a Füzesabonyban elérhető IC-ig. 




* * * 



Megjegyzés: a Citarók fehér fényezése és részleges matricázása Eger és a központ közötti kompromisszum eredménye.


Korrekció: van folyamatban új beszerzés a KMKK Zrt-nél, 13 darab Volvo 8900-ast várnak éppen a gyárból. A 700+ helyközi buszból álló parknál ez a darabszám elég csekély, és még a szétosztásuk módjáról sem tudni.



116 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page