top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

Volvo és a design | 8700 & 8900

Frissítve: 2020. nov. 17.

A 2002-ben bemutatott 8700-as típus a Volvo új termékcsaládjának a távolsági és helyközi/elővárosi tagjait hivatott egy kalap alá venni. S mint ilyen, meglehetősen széles paletta az, amit a „8700”-as számkombináció lefed: kéttengelyes távolsági, kéttengelyes (11-13 méteres) helyközi (városi), háromtengelyes helyközi, mitöbb, csuklós is készült a típusból. Értelemszerűen a padlómagasság is változik az egyes altípusoknál (a helyköziek és az elővárosiak mind LE-kivitelűek), és ennek megfelelően a busz külső jegyeit is hozzáigazították, hiszen változnak a magassági arányok. (Megjegyzés: nincsen éles határ a szériák között, készült városi kialakítású 8700-as, háromtengelyes kivitelben is.)

A távolsági...


...és a LE kivitel elölről.


Az alap persze mindenhol ugyanaz: körlámpák lámpafészekbe ültetve, harmadolás a homlokfalon, nem kihívó gyártmányjelölés középütt, itt-ott egy süllyesztés.


Hazánkban a 8000-as család tagjai az utóbbi években hatványozottan gyarapodtak: elsőként az Alba Volán és Zala Volánnál jelent meg néhány távolsági darab a kétezres évek elején-közepén, aztán helyközi is felütötte a fejét a Jászkun Volánnál, majd a Tisza Volánnál, legutóbb – új típusként – pedig az ÉMKK Zrt. területein láthatnak ilyeneket a környékbeliek.

Jól láthatóak az arányváltozások. Balra távolsági, jobbra LE.


A távolsági az emelt padlószint miatt – szigorúan a helyközihez viszonyítva, máshoz nem is lehetne – magasabb lökhárítót és homlokfalat kapott. Minden ugyanott van, mint a helyközin, de mégis, másként hat – ilyenek ezek az arányok.

A LE kivitel. Elhagyták a díszlécet is (anélkül is léteznek autóbuszok), előnyére vált.


Magasabb padlószint, CAD-ben "széthúzott" burkolóelemek.


Volvo jellegzetesség, hogy szemből nézve bizonyos mértékben íveltek az oldalfalak, ha nem éppen határozott törést vittek beléjük. A 8700-asoknál az ívelés diadalmaskodott. Ez az áramlástani előnyökön túl megjelenésben is javítja az alapul szolgáló téglatest paramétereit. A hátfalakról sok szót nem lehet ejteni, ám mégis rányomható a „jellegzetes” szó: a szélvédő alsó sarkainak letörése miatt (a vájt szeműek) könnyen felismerhetik messziről + hátulról. És mi más lenne a lényege egy jó formatervnek – a marketingen túl – hogy a jármű megjegyezhető legyen valamiről?

Látszik az ívelt oldalfal, és az egyébként puritán hátfal.


2011 végén mutatták be a család utódjának szánt 8900-as változatot. A távolsági itt mondhatni, hogy kiesett a kalapból: ezt azóta a 9900-as típus hivatott ellátni, noha elérhető emelt padlószintes (csomagteres) 8900-as is. Érdekesség az elődhöz képest, hogy itt nem változnak a LE/magas padlószintű kivitel miatt a magassági arányok a homlokfalon. Az oldalfalon igen, mert mégiscsak ott van a csomagtér – az ablakok alsó övvonala utóbbi miatt feljebb kúszik.

Az ablakövvonalak helyzetét lehet szemlélni a fenti pároson.


A 8900-assal sokkal jobban közelítettek a városi változat kinézetéhez, mint a korábbi esetben. (Lényegében teljesen máshogy néz ki egy 7000-es, mint egy 8700-as.) Ennek oka talán a vázszerkezeti hasonlóságokban (alumínium + acél kombináció*, a jármű eleje nagyjából az első hídig illetve a hátfal alatti vázszerkezet egy része acél, utána alumínium a könnyebb szerkezet végett) keresendő: a beltartalom (most: vázszerkezet) kölcsönhatásban van a külsővel. A városi kivitelnek mintegy „feljebb tolt” homlokfali megjelenését láthatjuk viszont ebben a sorozatban. Az elődnél látott ferde harmadolás, süllyesztések maradtak, pontosabban kicsit változtak és finomultak.


*: a linkelt kép 7900-as vázszerkezet, de hasonló a 8900-asnál is az acél-alumínium kombinálása.

Már a rendelés leadásakor is kötelező volt a haszonjárműveken a LED-es menetfény, nem jöttem rá, hogy ezekre (DAKK Zrt. 52 darabja) miért nem került ilyen.


A hátfalra ebben az esetben nagyobb hangsúlyt fektettek. Az egész az oldalfalon kezdődő (később az 500-as Setrán is megjelent) ferde rácsozású – és így jobb áramlást biztosított – szellőző nyílással indul. A letört sarkú szélvédő maradt, és a lámpafészek itt is felütött fejét – előnyére, sokkal jellegzetesebbé tette az előtte csupán tucat lámpatesteket kapott 8700-ast.

A gyártmányfejlesztés sosem alszik: még idehaza is megfigyelhető ez, ugyanis a DAKK Zrt. második körben vásárolt háromtengelyeseinek még a ködfényszóró mellett található a LED-es menetfény, addig a legújabb, 2016. végén a KMKK Zrt-nél landolt daraboknál már a lámpafészek aljára kúsztak fel.

A ködfényszóróktól eggyel beljebb a LED-es menetfény...


...míg a 2016-os évjáratban már a távolsági fényszóró alatt, sorban.
275 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page